Christian Dior – Oud Ispahan

 Oud Ispahan tillhör Christian Diors La Collection Privèe, en lyxigare kollektion i Diors vanliga parfymutbud. Den skapades 2012 av Näsan Francois Demachy.

Namnet säger egentligen allt – en massa oud och rosor från Ispahan – en av Irans största provinser.


Det är en krävande doft och jag avråder blindbuys av flaska. Testa med ett sample eller dekant först.

Varför?

Den är unik på ett exotiskt sätt. Oud i den kompositionen ber inte om ursäkt.Den är skitig/barnyardig och kanske lite jobbig för en ovan näsa. Men vänta till den lägger sig på huden, till öppningsnoterna mjuknar. För den ändrar sig inte mycket på huden, den mognar, mjuknar upp och omfamnar som en tung, orientalisk själ broderad med guldtråd.

Inget för en Lolita. Inget för vardagsbruk heller.

Rosor i denna är inte damiga, de är tunga av oljor, majestätiska. Det finns något mer i denna komposition, men två ovannämnda ingredienser tar över allt som tyranniskt Kungapar.

Patchouli gör inte denna doft så mycket nytta, känner jag. Den förstärker bara ”skitigheten” med sin källardoft, tillsammans med animaliska, lädriga labdanum.
Men du, jag vet hur det låter, det är dock viktigt att du testar! 😉 För det är definitivt ett konstverk och du vet hur det är med konsten, va? 😉

Lite fakta:

Unisex.

Stor sillage.

Hållbarhet på mastodont nivå – upp till 12 timmar på huden, några veckor på textilier.

Tips: Har du inte tillgång till denna, men vill testa – kolla Diptyques Oud Palao, de är rätt så lika, då kommer du att förstå ;).

1 kommentar

Lämna en kommentar