Eau de Gateau Grand Blanc. Stenugnsbakat bröd i flaska.

Inget slår den underbara söndagsfrukostkänsla med nybakat surdegsbröd, god ost och cafe latte. Eller jo, kanske en äggmacka med kaviar (jösses, vilken Svenne har jag blivit! :O). På surdegsbröd. Ja, välbehag deluxe. Om man tar bort ägg- och kaviarstanken från denna bild så får vi en doft som förknippas med trygghet. Nämligen en doft av nybakat bröd. Som finns numera tillgänglig i flaska hos ”surdegsbageriet” Gateau (i en väldigt begränsad upplaga ännu, men chanserna är stora att den kommer att säljas till större publik snart).

Om doft och minnen skrev jag redan här.

I samband med öppningen av den första Gateaubutiken i Göteborg lanserades Eau de Gateau – en parfym med doft av Gateaus klassiker Grand Blanc.

Eau de Gateau, Grand Blanc
Eau de Gateau, Grand Blanc

Jag var supernyfiken på den doften och tog kontakt med Peter Rydja, Gateaus VD, för att prata lite om konceptet. ”Naturligtvis finns det kommersiellt intresse bakom konceptet, men inte bara det. Eau de Gateau har tagits fram i en begränsad upplaga som provkollektion. Vi vill inte att det ska bli något superstort med reklamkampanj på bussarna. Frågan var hur kan vi sprida känsla av Gateau? Ja, med hjälp av doft.” Peter säger också att Grand Blanc ska egentligen vara en rumsdoft, men vill man använda det som parfym så finns det inga begränsningar där.

Att doften väcker minnen och känslor vet vi redan. Vi vet också att doften av nybakat bröd väcker habegär, inte bara för bröd – vissa butiker sprider naturtrogna men syntetiska dofter av nybakat för att skapa trygghetskänsla och välbehag. Som i sin tur leder till merförsäljning. Det där tricket när mäklarna kör med bake-off under bostadsvisning är vi redan medvetna om. Funkar det? Åh, ja!

5dcb0676a96abd8a4695a534eb2eb801

Bröd, en av människans äldsta matvaror. Har ni tänkt att man tröttnar inte på bröd? Sushi klarar man inte av att äta varje dag i några månader, samma gäller räkmackor, burgare, pyttipanna, you name it. Men bröd är ju vår bästa kompanjon. (Ni som inte äter bröd, skärp er nu :P).

 

Eau de Gateau, Grand Blanc
Eau de Gateau, Grand Blanc

Varför är Eau de Gateau så spännande egentligen? Det kan ju inte gå illa om man blandar hantverk, Frankrike och doft ihop. Ja, passion till bröd i flytande form. Jag som är a huge fan av Gateaus levain med salami, rukola och brie förstår tanken helt och hållet.

Hur gick det till?

Förfrågan skickades till parfymtillverkarna i Tyskland får att ta fram den specifika doften av nybakat surdegsbröd utan de kanske mindre tilltalande dofter av surdeg. Det skulle dofta malt, en röstad/rökig doft av IPA, nygräddat, stenugnsbakat bröd med ett krispigt skal. Och de har lyckats ganska bra. Min analytiska näsa känner här surdeg/jästestrar i öppningen, mörkröstat kaffe och mörk kakao i mellannoterna, samt verkligen naturlig (fast syntetisk, jag vet) doft av ovannämnda brödet i basen. Företagets representanter fick testa sig igenom många olika dofter, de flesta dock påminde om de söta, vaniljiga bakelsenoter som de ville inte ha där. Dessa noter till slut lyser med sin frånvaro i den kompositionen. Men ja, det doftar surdeg och det doftar nybakat surdegsbröd, plus en espresso till. Den typen av rostning pratar vi om här.

Doften väcker uppmärksamhet, även fast det inte är något pionjärarbete i parfymindustrin (men första i Sverige!) så är det definitivt något att testa. Och jag ville vara en av de första att få göra det. Jag letade efter info om doften innan, men ett pressmeddelande klippat och klistrat på ett tiotals bloggar ger mig ju ingenting. Doftnörd i ett nötskal alltså :D.

a27ab24c256ce4e71ff9975c240a4f58

På den internationella nischdoftsmarknaden finns det några dofter som innehåller mumsiga doftnoter av bröd. Och om jag säger bröd så menar jag bröd, inte den söta, vaniljiga doften av muffin. Vill du gräva lite mer i ämnet så testa gärna dessa:

32 Veneum av L’Artisan Parfumeur, lite spicy, men med tydligt sandelträ.

nd-40728
32 Veneum, L’Artisan Parfumeur

Up the Apples & Pears 4160 Tuesdays, fruktigt bröd.

nd-41016
Up the Apples & Pears, 4160 Tuesdays

Lite mer mjölkig doft av färsk deg – Jeux de Peau Serge Lutens

nd-11350
Jeux de Peau, Serge Lutens

 

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s