100 Bon – Carvi & Jardin de Figuier och några ord om Oud Wood & Amyris

Det är nu dags för något lätt, en doft som tillåter att njuta av dofter som all växtlighet bjuder på just nu. Den tar inte över, den lägger sig snällt på huden och påminner om sig lite då och då genom väldoftande viskningar.

 

100 Bon, Carvi & Jardin de Figuier och Oud wood & Amyris

 

Carvi & Jardin de Figuier lanserades för ett tag sedan (visst var det i januari?), men det är först nu jag känner att det är dags att använda den.
100Bon’s dofter har många av er redan testat (hela linjen finns på Kicks), jag går som vanligt mot strömmen och anpassar dofter till årstid och mitt eget mood. Kummin och Fikonträdgård som parfymen heter, sätter igång min olfaktoriska fantasi på ett automatiskt förvald spår. Jag har förväntat mig fikonbonanza med gröna löv, stjälkar, träflisor (lite som Diptyques Philosykos, Premier Figuier, Figuier Eden eller Fico di Amalfi). Fel håll, det är ingen grön doft, den bjuder nog på lite mer än så. Här finns det istället mogna fikonfrukt – söta, mjölkiga fikon med en hel del jasmin bredvid. Doften i sig är rätt så blommig och fruktig, men sammansättningen av olika sorters blommor gör att de blandas ihop i ett svårt beskrivet kompott.
Hela serien sägs vara skapad av naturliga ingredienser och jag kan tänka mig att det är det som spökar lite här – det är svårt att tygla helt naturliga råvaror, de är svårjobbade och oförutsägbara och linjen mellan finparfym till en hälsokost-soppa kan vara hårfin.
Det är en universal doft för många tillfällen, en enkel och bra vardagsdoft som en random svensk konsument kommer att välja som en av de mest likeable av hela linjen.
img_0908
100 Bon, Carvi & Jardin de Figuier och Oud wood & Amyris
Jag har fått denna som arbetsprov, tillsammans med Oud Wood & Amyris och här hände det samma sak igen – jag har föreställt mig en djup, lite funny träig doft av oud och andra träaktiga doftnoter (amyris är en sorts substitut av sandelträ, ett billigare och mer tillgängligt alternativ med doften som kan ibland likna sandelträ). Men du som vill veta hur oud doftar så säger jag bara – detta är ingen oud, det är en lätt ouddoftande komposition av tränoter framställd för att passa en bredare kundkrets. Och det är helt ok, det är ju därför man säljer parfym öht, men kalla det för oud – det hade inte jag gjort. Men testa gärna – det är något annorlunda jämfört med andra dofter från Kickshyllan och ja, jag är lite skadad av alla äkta ouddofter jag har testat och använder, men den sticker definitivt ut inom mainstream segmentet. Btw, med tanke på råvarukostanden på äkta agarwood (oud) så är det omöjligt att skapa en doft i denna prisklass. Detta gör mig ännu mer övertygad att det är inte oud. Eventuellt i koncentration 0,001%. Lite för lite för att kalla doften Oud Wood…
Hållbarheten är inte alls imponerande (och den doften som stannar kvar på huden efter en, två timmar är inte det heller). Det är dock ganska förutsägbart – utan syntetiska fixatörer, eller fixatörer som kådor och animaliska ingredienser går det inte att göra stabila dofter. Går. Inte. Det är bara så. (Än så länge, men jag hoppas att det kommer att förändras i framtiden). Sillaget/ doftspåret/ svansen är lång (fast bara i början).
Har du hittat någon doft från 100Bon’s sortiment som du tycker särskilt mycket om?

1 kommentar

  1. Testade några av dofterna för någon månad sedan. Inte imponerad, någon av dem, kommer inte ihåg vilken, doftade rent illa. De andra doftade meh… Lägger hellre mer pengar på en riktigt fin doft.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s