Världens mest använda parfymingrediens? Vaniljparfym och vanilj i parfymer

Vilken doftnot är mest populär? Vilken ingrediens används oftast i dofternas tillverkningsprocess? Ros? Amberackord? Jasmin? Vanilj? Det är en fråga som ingen kan egentligen svara på, men som ni säkert redan vet så är vanilj en av de vanligaste. Den gifter sig underbart med nästan alla andra doftnoter, från fräscha citrusar till de animaliska skankysar.


Jag har skrivit en artikel om några mainstreamdofter med vanilj som du kan läsa här i LuxMagazine.


Men är du ute efter en vaniljdoft som skiljer sig från mängden så kika runt i det lite mer nischade, även lite bortglömda, utbudet. (Dofterna nedan går att köpa i olika webshoppar (både svenska och utländska) med leverans till Sverige.)

Xerjoff Casamorati Lira, det första som kommer upp när jag tänker på vaniljdoft. Len vanilj, kola, kryddor och en nypa lakrits. Högt pris, men lååååång hållbarhet.

Casamorati, Lira
Casamorati, Lira

 

En lutensisk tolkning av vanilj, en inte-så-obvious-vanilj. Serge Lutens, Un bois vanille. Matchar vuxen vanilj och mjuk tonka med träiga inslag (ceder och sandel). Mandel, kokos, honung, lakrits med fin, balsamisk bas. Vuxen vanilj, ja!

Från Casamorati kommer också den ubergourmandiga Italica.

Serge Lutens, Un bois vanille
Serge Lutens, Un bois vanille

 

På tal om kokos – Guerlain, Terracotta. Du vet, som den klassiska bronzern, gudomlig doft! Jag har faktiskt köpt en flaska en gång, men med tanke på en riktig jäkla vitblomsbukett som gömmer sig där inne så orkade jag inte länge – på mig funkar Terracotta som puder, inte som parfym. Obs! Gillar du blandningen av vita blommor (tiare, apelsinblomma, jasmin), ylang-ylang med kokos och vanilj så är denna det ultimata valet – det är en superfin och högkvalitativ vaniljdoft!

Eller varför inte Hypnotic Poison? Parfymhuset Dior har sålt miljontals flaskor av denna söta vaniljbomben så det är kanske något som du också skulle vilja använda? Check på kokos, trä och mandel, men helt annan komposition än Terracotta eller Un bois vanille.

Dior, Hypnotic Poison
Dior, Hypnotic Poison

Mandy Aftel, Drottningen av Naturliga Parfymer skapade sin Vanilla Smoke av vanilj, ambra, saffran och träiga inslag med rökiga toner av lapsang souchong. Nischparfymer, det är grejer det. Ovanliga kombinationer och vågade dofter. Så bra!

Aftelier Perfumes, Vanilla Smoke
Aftelier Perfumes, Vanilla Smoke

Gillar du inte dofter av boozy vanilj så titta närmare på äppelpajaktig La Danza delle Libellule av Nobile 1942. En mumsig äppelvaniljdoft med kanel och kokos. Ibland behövs det inget mer ;). Jag skrev om den mer här, läs gärna!

Nobile 1942, La Danza delle Libellule
Nobile 1942, La Danza delle Libellule

Vi kan inte glömma att nämna L’Artisans Havana Vanille, ytterligare en annan tolkning av vaniljparfym. Jag har delat mina tankar om Havana Vanille i detta inlägg.

En relativt ny doft på den svenska ekoparfymhimmel – 100 Bon, Davana & Vanille Bourbon. Bourbon vanilj, lite patchouli och bitter, örtig malört, lite frukt. Den går att få tag på i stationära butiker. Fin doft till fint pris, men lite för feg hållbarhet.

100 Bon, Davana & Vanille Bourbon
100 Bon, Davana & Vanille Bourbon

Och och! En till! (Kommer jag någonsin avsluta detta inlägg?!)

Guerlain. Lite klassiskt, men inte sådär helt. En tolkning av Shalimar i vaniljspråk. Läs gärna om Ode a la Vanille sur la Route du Mexique här för den doften måste du fasen veta mer om! 😁

Guerlain, Shalimar
Guerlain, Shalimar

(Psst! 👋 Du vet väl att Shalimar är världens bästa parfym? 😉 ).

Ja, jag har ungefär 4782964 till förslag av bra vaniljparfymer, men de jag nämnde häruppe bör räcka ett tag. Gillar du vanilj så testa gärna för det är så värt det!

XOXO,

K.

2 kommentarer

  1. Roligt inlägg med ett sådant här tema! Tror tyvärr jag själv för evigt bränt mitt doftminnen genom att under nästan 10 år missbrukade The Body Shops vaniljparfym. Vissa saker går inte att glömma!

    Gilla

    1. Testa vidare! Mina första vaniljminnen kommer från Cotys Vanilla Fields… Shit, vad jag älskade denna på 90-talet! Buueeehhh! 😀 Jag dissade vaniljdofter ganska länge efteråt, tack och lov finns det så mycket gött i vaniljträsket!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s