Nunnans våta dröm i Palais Royal – Serge Lutens – La Religieuse

Nunnans våta dröm i Palais Royal

 IMG_2283

’’Deliver us from Good! Jasmine petals are as white as snow. Black is my religion.’’ Serge Lutens

Nunnan har anlänt idag. En ung nunna i nytvättade spetstrosor. Luktar nyplockad jasmin som svider i näsan.

Hon sätter sig väldigt nära. Och när hon väl sitter stilla en stund börjar de andra noterna komma fram – en djävulsk syndare som frestar och förför med mysk och sibet. Priorinnan bör agera omedelbart – denna doft är alldeles för feminin och sexig för den unga tjejen!

90969635_o

Bild:Pauline Etienne i filmen ’’La religieuse’’ av Guillaume Nicloux

En slöja av jasmin är på plats hela tiden, sitter tajt och släpper inte oavsett hur länge skakar hon på huvudet. Men slöjan är absolut inte svart, den är off-white, med mörklila fåll. Nu börjar hon likna Diderots Maria Suzanne, en olycklig ung nunna som vill inget mer än att få komma tillbaka till sitt sekulära liv.

jasmin-pflanze

Jasmin i parfymer väcker oftast endast två känslor – den kan vara älskad eller hatad. Lutens har använt jasmin förut – i Sarrasins och A La Nuit, båda skapade av pappa Serge och pappa Christopher (Sheldrake). Denna gång spelar jasmin huvudrollen, och Serge är den enda pappan. Kompositionen är charmigt enkel och väldigt personlig. Mild, tyst och lugn som en bön.

la_religieuse_1__c__renaud_monfourny_1600x1200_

Lutens har berättat i intervjuerna att han föddes bland nunnorna. Senare i livet tvingades han jobba med saker som han absolut inte ville göra (det var ändå inte så dramatiskt – han ville vara en skådespelare, fick jobba på en skönhetssalong istället).

Att associera jasmin med religion – lustigt. Särskilt när vi pratar om katolicismen som egentligen förnekar sensualitet. Den här gången är denna ovanliga kombination vettig. La Religieuse tar fram en extra mjukhet i den despotiska doften av jasmin, tar fram visionen om en ung nybörjare klädd i det ljusa doket.

Blandningen av jasmin och animaliska noter brukar vara minst sagt riskabel. Den kan agera helt fel på huden. Men rätt använd kan också ge en mycket intressant effekt, som i denna eller i Jasmine Musk av Tom Ford.

Det är en otroligt hållbar komposition, på min hud sitter jasmin och mysken i timmar. Den slutliga karaktären av kompositionen, någon sorts avslutning, ger rökelse. Bitter – söt arom av ljus olibanum. I samband med de olfaktoriska titanerna som jasmin och mysk är den lätt att missa, men har definitivt ett starkt inflytande på denna doftens karaktär.

FullSizeRender

Det finns en viss sorg i La Religieuse, längtan efter närhet, antydan till mörker som stör den ljusa doften – som en droppe blod färgar vattnet, som en fläck av aska på det vitaste doket. Och just brytningen av de vackra och rena toner är mest intressant i denna enkla, till synes triviala kompositionen.

The Nose bakom La Religieuse: Serge Lutens, 2015

Doftnoter: jasmin, mysk, sibet, rökelse

Bildkälla: ’’La religieuse’’ av Guillaume Nicloux; lafermedubuisson.com; egna.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s