Vårens bästa parfym

Vårens bästa parfym

Känner du det i luften? Känner du de där små, vårdoftande pustarna?

Jag hoppas det verkligen! Om du ännu inte gör det så finns det tricks som tillkallar vårdofterna i minnen! Just nu känner jag mig fullständigt konformistisk och precis som de flesta perfumistas börjar jag tänka på lite lättare alternativ.

För våren definitivt är på väg. De flesta modetidningar och bloggar skriver om och visar vårfrisyrer, vårfärger, vårsmink, vårskor och naturligtvis – vårdofter.

Jag skulle vilja ge mina egna doftförslag här på bloggen (dessutom finns det ingen risk att någon har betalat för att visa sina produkter här, allt jag väljer här tycker jag verkligen om, på mig själv eller på de andra). Jag kommer inte att ge någon färdig tio-i-topp lista med dofter som du bör bära under våren. För du får välja precis det du vill! Jag tänkte bara tipsa vad kan man leta efter, när det blir varmare ute och vilka noter kan man titta efter om man vill lukta relativt lätt och sofistikerat samtidigt.

Perfume_Bottles

Själv är jag inte så jätteförtjust i s.k. vårdofter, alltså de gröna, blommiga, fräscha. Jag föredrar de träiga, rökiga, orientala, helst de som innehåller rökelse – elemi, mastix, olibanum och galbanum. Men det finns naturligtvis fantastiska vår-dofter som jag uppskattar.

En vanlig myt är att på våren ska man lukta grönt och blommigt. På sommaren ska det vara citrus och havsnoter. Men vad händer om någon inte gillar citrus?

Använd vad du vill! 😉 Det är dock värt att komma ihåg några regler:

– Ju högre temperatur desto eteriska oljor i kompositionen framträder starkare. Samma parfym kan lukta mer intensivt på sommaren än på vintern. Därför, när våren kommer, bör vi minska mängden av parfym (och då kan vi fortsätta använda våra “tyngre” favoriter). Spreja med sunt förnuft, en regel som alltid fungerar!

– Vissa dofter som utsätts för solljus kan orsaka missfärgningar på huden. Detta gäller särskilt etanolbaserade parfym, alltså de flesta europeiska parfym. Många parfymhus lanserar lättare versioner av sina verk framtagna speciellt för sommaren med mindre alkohol och mindre doftämnen. T.ex. Calvin Kleins flankers.

CK_One_Summer

– Alla vet vi att parfym inte ersätter antiperspiranter. Det viktiga är att inte applicera båda på samma ställen. Vi måste komma ihåg att parfym som appliceras på deon (eller någon annan kosmetik) kan faktiskt reagera på ett oväntat sätt och ge inte nödvändigtvis bra resultat (allergivarning!). Undantag: samma doftlinje (på bilden YSL L’Homme Libre). Vissa använder parfymfria deos av naturlig alun.

3b10fb1b2c400f66c9f7dd1267d4c2b0

Noterna som är mindre uppenbara än citrus/hesperider, men värda att testa på våren och sommaren (om ni inte har gjort det redan):

Hartser / kådor

IMG_2351

Elemi, mastix och galbanum – lätta och eteriska dofter. Elemi doftar citrus, galbanum tillhör de gröna dofterna, mastix lite som grankåda (tuggas bl.a. i Grekland för att ge renare tänder och friskare andedräkt). Vackra och originella ersättare av citrus i parfym.

-big03-03-10-17-49-56

Finns att hitta i Olivier Durbanos Citrine och Heliotrope, Frederic Malles French Lover, Frapins Paradis Perdu, Comme des Garcons Mint (den gröna!) och Jaisalmer, Still Life från Olfactive Studio, Lubins Akkad, Annick Goutals Ninfeo Mio, Profumum Romas Oxiana och en massa andra som jag inte fick chansen att lukta på ännu.

o.19754

Frankincense/Olibanum/Rökelse

IMG_2354

‘’Franc Ensence”, lyxig, dyrbar, ett av de äldsta doftämnen man känner till. Den ljusa, kalla doften av olibanum verkar vara skapad att bäras vid höga temperaturer – den har ju sitt ursprung i Afrika.

Här är några olibanumdofter (vissa innehåller också galbanum eller elemi) som bör testas under våren och sommaren:

Frederic Malles French Lover, Cardinal av James Heeley, min definitiva favorit: Olivier Durbanos Rock Crystal.FullSizeRender

L`Orpheline av Serge Lutens, Mississippi Medicine DS & Durga, Avignon, Blue Encens och (ovanligt vacker på sommaren) Jaisalmer från Comme des Garcons, La Liturgie des Heures från Jovoy Paris, Incense Pure från amerikansk Sonoma Scent Studio, Diptyques L’Eau Trois, Ombre Indigo från Olfactive Studio, Bleu de Chanel, Montales Full Incense, Olibanum Profumum Roma, Let Me Play the Lion Les Nez, Amouage Epic Woman och Casbah av Robert Piguet.
aw08fred129003299-assorted

Träiga noter, tall, barrträdsbuskar, vintergröna

Pine Resin - Sap PineNutOil.org

Alla de härliga aromerna av trä och barrbuskar – från tall, gran, ceder, tuja, cypress, till mer exotiska hinoki (japansk ädelcypress) – ofta bättre att bära på sommaren än på vintern.

Parfymer med den dominerande doften av barrträd:

Fille en Aiguilles av Serge Lutens, Chanel Chance Eau Fraiche, Sugi, Hinoki (plus denna faktiskt behagliga kamfernoten!) och Blue Santal Comme des Garcons, Antonio Viscontis Tabarom, Encre Noire och Encre Noire Sport av Lalique, Rocabar Hermes, populära Tom Fords Italian Cypress, Giorgio Armanis Cedre Olympe, Eau des Baux från L`Occitane, Royal Vintage M. Micallef, Cipresso di Toscana Acqua di Parma, Alfred Dunhills Desire Black (vilken i sin tur luktar som den lyxiga L for Men från Clive Christian), Jean Charles Brosseaus Atlas Cedar, Isle Ryder DS & Durga, Fou d`Absinthe L`Artisan Parfumeur, samt Grev och Kote från Slumberhouse.

Fille-en-Aiguilles_exact780x1040_p

Tjära / Trätjära / Björktjära

f5bz4xxv4911vqx00fuxproy3.320x240x1

Japp, tjära. Hur vårigt som helst! Träbåtar, tjära, havssalt, vind och vatten, ååh!

Vi närmar oss till träiga dofter.

Tjära är faktiskt en väldigt somrig, eterisk doftnot. Finns att upptäcka i Le Labos Patchouli 24, i den härliga Nostalgia av Santa Maria Novella, Profumum Romas Fumidus, revolutionerande Revolution från Lisa Kirk eller Eau du Fier Annick Goutal.

nostalgia

Ek, björk och teak

birch-and-oak-frienship-georgeta-blanaru

Ljusa, satinbehagliga träiga noter som spelar magiska melodier när vädret är gynnsamt. Vid minusgrader slocknar dem bara.

Testa det ovanliga:

Chené Serge Lutens, Eau des Merveilles Hermes, Caligna L`Artisan Parfumeur, Aventus från Creed, Mississippi Medicine DS & Durga, Wonderwood och Black från Comme des Garcons, Fireside Intense Sonoma Scent Studio.

502243866_product_1

Fikon

o.3364

Fikonträd – enligt vissa den okrönta kungen bland alla doftande träd. :O

Väldigt somrig, enkel, lättburen doftnot. Fungerar bra för de som börjar sitt äventyr med dofter. Parfymörerna använder ofta hela växten i parfymskapandet så det är inte ovanligt att hitta noter av fikonblommor, frukt, löv och trä i deras verk. Exempel att testa:

o.3370

En klassiker – Philosykos av Diptyque, A La Figue! Satellite, CB I hate perfume Crushed Fig Leaf, Premier Figuier L’Artisan Perfumeur, Un Jardin Un Mediterranee Hermes, Guerlains Aqua Allegoria Figue-Iris, Fico di Amalfi Acqua di Parma, lite retro Figuier Fleur Fragonard och en massa till. Men, jag lovar, det är värt att börja med dem här.

o.3383

Kumarin

o.13863

Ingår i doftfamiljen fougére. Oslagbar doft av nyslaget hö, naturligt förekommande i tonkabönor. Den mest populära parfym med kumarinnoter är Thierry Muglers Angel, men det finns mindre uppenbara kompositioner med kumarin:

Fougere Royale Houbigant, Fougere Bengale Parfum d`Empire, Light My Fire by Kilian, Bois Blond Parfumerie Generale, Fiero Xerjoff, Fieno Santa Maria Novella, Musc Molinard, L’Ete en Douce L`Artisan Parfumeur och Mur från Slumberhouse.

nd.2686

Vetiver

Vetiveria_zizanoides_dsc07810

Älskad och rekommenderad av många perfumistas. Vetiver är en komponent som kan ”göra” hela parfymen. Den gröna toppen, djupt hjärta och en träig bas.

I vissa kompositioner ersatt med vetiveryl acetat – ett djävulskt påhitt som orsakade min aversion mot vetiver generellt (kolla Molecule 03 Escentric Molecules).

Den mer komplexa vetiver, som lägger sig så fint på huden under årets varmare månader hittar vi till exempel i Vetiver Babylone från Armani Privé, Encre Noire for men Lalique, Atelier Cologne Vétiver Fatal, Nio Xerjoff, Coeur de Vetiver Sacre l’Artisan Parfumeur, Frederic Malles French Lover (igen! 😉 ), Nasomattos Absinth, Cowboy Grass D.S. & Durga, Eau de Vetyver Givenchy, Terre d’Hermes, Comme des Garcons Vettiveru och Flash Back Olfactive Studio.

61vJFuwUaqL._SL1000_

Eukalyptus

Eucalyptus-leaves

Den uppfriskande smaken av Extra Starka halstabletter… Lika uppfriskande är den i parfymer. Förutom ikonen bland eukalyptusdofter – Calvin Kleins Contradiction hittar vi till exempel 1828 från Histoires de Parfums, Penhaligon`s Elixir, Frederic Malles Carnal Flower eller Noir Reminiscence. Testa gärna!

1828_60ml

Bambu, papyrus, cypriol (nagarmotha)

non-native-bamboo

Subtilt doftande gröna växter, lite lättare än gräsdofter. Fungerar utmärkt både på våren och på sommaren.

Vi hittar dem till exempel i Calvin Kleins Truth, Annayake Pour Lui Annayake, Masaki Matsushimas Mat och Bamboo Harmony by Kilian, Calamus Comme des Garcons, Just Breathe CB I Hate Perfume, Sunshine Woman och Opus VII Amouage, Private Label Jovoy eller Timbuktu L`Artisan Parfumeur.

1-paris-gallery-kilian-at-p132

Te

White-Tea_1000px

Grönt, svart, vit, Mate – te tillför energi och karaktär i doftkompositioner och, speciellt det svarta, lägger sig vackert på huden året runt.

Parfymörer är väl förtrogna med teets underbara egenskaper och använder den villigt och med stil.

Här är några mindre uppenbara val (alla parfymintresserade individer känner ju Elisabeth Ardens Green Tea och Guerlains Aqua Allegoria Herba Fresca):

En nyhet – Guerlains Teazzurra som kommer förmodligen att bli en bästsäljare under vår- och sommarsäsongen 2015, Russian Caravan Tea CB I Hate Perfume, Imperial Tea och Bamboo Harmony By Kilian, Chai av Robert Piguet, Tea och Nomad Tea Comme des Garcons, Flower Bomb Viktor & Rolf (edp versionen är vackert ’’teig’’), Eau Parfumee au The Rouge, Eau Parfumee au The Vert och Eau Parfumee au The Blanc från Bvlgari samt L’Eau Rare Matale Parfumerie Generale.

71354W

Rabarber

blog-image-rhubarb-large-1

Kickstarta sommaren med någon rabarberdoft, kanske?

Testa ikoniska Brit Red Burberry, Rabarber från Comme des Garcons, Aedes de Venustas Aedes de Venustas, Devil In Disguise från Mark Buxton, redan nämnd Flash Back Olfactive Studio, Cartiers La Panthere, Pomelos M. Micallef, eller Yves Rochers Comme une Evidence A New Day Dawns.

mmp6482-devil_in_disguise

Lavendel

bunch-lavender-1680x1050

Lavendel doftar som vind. Ingen storm, ingen otäckt skarp vind som tränger sig in under kläderna, men en vind som smeker ansiktet.

Gamla parfymörernas heliga blomma, som passar utmärkt till de småkyliga första vårdagarna. Jag rekommenderar att testa La Nuit de l`Homme Yves Saint Laurent. Och även de andra vackra, kalla lavendeldofter: Gris Clair och Encens et Lavande Serge Lutens, L’Occitan Eau de Toilette L`Occitane, Antiheros Etat Libre d`Orange, Eau de Lavande från Annick Goutal, Aqua Allegoria Lavande Velours Guerlain, Royal Scottish Lavender av Creed, Houbigants Fougere Royale, New Haarlem från Bond No. 9, Burning Barbershop och Cowboy Grass från D.S. & Durga eller Penhaligon`s Lavandula. Skatterna i just denna kista kommer aldrig att ta slut!

nd.61

Aldehyder

save-chanel-no-5-sarah-vine-get-the-gloss-1

Det sägs att alla aldehyder luktar “kallt”, det är naturligtvis inte sant. Vanillin luktar vanilj, kokosaldehyd luktar kokos och kanelaldehyd luktar kanel. Men det råkar vara så att aldehydnot i parfym innebär oftast en grön, eterisk doft.

Den mest kända aldehyd ackord hittar vi i Femman, Chanel No. 5 och Eau Premiere Chanel. Prova Rive Gauche Light från Yves Saint Laurent, Nevermore Frapin, Balenciagas Le Dix, Estée Lauders Knowing, White Diamonds från Elizabeth Taylor, eller de moderna, spatiala kompositioner såsom AB Blood Concept, Hydrogen [1H] Nu Be, Laine de Verre Serge Lutens (för metalliska för mig dock), eller Garage och Soda från Comme des Garcons Synthetic serien.

PIC4

Mysk

Den vita, vegetabiliska eller syntetiska mysken luktar renhet, en mycket önskvärd not, särskilt under de varma månaderna.

Jag skulle vilja nämna här den vita, komplexa White Musk Collection av Tom Ford med fyra genialt enkla kompositionerna: Jasmin Musk, Musk Pure, Urban Musk och White Suede. Känner du den?

TF_WhiteMusk_Collection

Förutom dessa utforska också: Silver Musk Nasomatto, La Religieuse från Serge Lutens (recensionen hittar du här), Narciso Rodriguez Musc, Musc från Molinard, L’Ete en Douce L`Artisan Parfumeur, Musc Reminiscence, Penhaligon’s Artemisia och varför inte Al Hareem från Yas Perfumes.

Det finns naturligtvis dofter som inte passar någonstans på denna lista och ändå fungerar underbart som vår-dofter. Att skriva om alla är alldeles omöjligt.

Själv tror jag att jag kommer att sprida doften av Juniper Sling och Artemisia från Penhaligon’s, Feminité du Bois Serge Lutens, Bond no 9 Brooklyn, Sandflowers från Montale och DKNY Woman. Men, men, jag lovar inget 😉

Och det som är värt att nämna – våren kommer att lukta härligt, många parfymörer annonserar sina nya verk – bl.a. amerikansk Aedes de Venustas (med Palissandre d’Or), Bond no.9 (Park Avenue South), Frederic Malle och Miller Harris. Jag ser fram emot detta!

pallisande-dorbackground_new_collections

Vad är dina vår-favoriter?

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s