Hur förvarar man parfym? Förvara dina skatter på rätt sätt!

How-to-Keep-Perfume-Fresh2

Jag får ofta frågor om parfymförvaring – vad ska man göra för att behålla parfymer i det bästa möjliga skicket så länge som möjligt. Det finns ju vintage parfymer som doftar lika bra nu som för 30 år sedan, t.ex. märken som Chanel, Dior, Guerlain eller Lubin.Chanel

20141109_164808

Det kan självklart bero på doftens och ingrediensernas kvalité, men förvaringssätt är ett väsentligt faktor. Sådana skatter uppnår otroliga priser på auktioner och låter oss uppleva dofter, rena rama konstverk från pre-IFRA eran. (IFRA – International Fragrance Association bestämmer om parfymhus får använda vissa ingredienser i parfym, förbjuder de flesta animaliska ingredienser – mysk, sivet, castoreum, ambergris osv. och begränsar användning av vissa växtsorter i parfymtillverkning – sandelträ, olika mossor osv.). De ägs av parfym-finsmakare som lägger största vikt på parfymlagring.

20141109_191041

20141109_125336_Richtone_HDR

20141109_173147

Dessa exempel illustrerar väl det faktum att en välförvarad parfym kan tjäna oss i många, många år. En amfora med parfym som hittades i faraograven fortfarande doftar behagligt.

Det finns några saker du kan tänka på

I parfymindustrin nämns fyra huvudfaktorer som orsakar försämring i kvalitet på doftkompositioner (detta gäller inte bara parfym, men alla doftande kosmetika, livsmedel och andra parfymerade produkter):

  • Temperatur – för låg eller för hög;
  • Ljus;
  • Luft (inklusive fuktighet);
  • Biologiska föroreningar.

Dessutom sk. fumeheads (doftnördar) skyddar sina flaskor mot andra faktorer som:

  • Vibration;
  • Buller.

Temperatur

Detta är den viktigaste faktorn som förstör parfymer. Huvudregeln är att lagra parfymen så att den inte utsätts för temperaturförändringar. Bland kemister finns det ingen enighet vilken temperatur är den mest optimala. Det sägs att man ska lagra sina skatter mellan 16 och 22 ° C.

Det är oacceptabelt att hålla parfym i kylen, sedan ha dem ute i badrummet t.ex. för att stoppa dem tillbaka i kylen. Så stora temperatursändringar kan förstöra parfym under ett par veckor.

100630_fragrance_fridge

Vill du förvara parfym länge – gör det i t.ex. vinkylare och stall temperaturen på 8-12 grader.

Källa: fragrantica.com
Källa: fragrantica.com

För dem som inte känner något behov av behålla parfym för sina barnbarn fungerar det bra om dem lagras i rumstemperatur, borta från värmekällor (t.ex. badrum, kök, runt den öppna spisen, fönster och elementen).

Ljus

Ljus och andra typer av strålning är skadliga för parfym. Jag antar dock att ingen värmer upp parfym i mikrovågsugn eller röntgar dem. Dofternas andra största fiende är utan tvekan ljus. Både solljus och olika slags lampor (särskilt dem som alstrar värme).

På fönsterbrädan får dem INTE stå!
På fönsterbrädan får de INTE stå!

Varför är ljuset skadligt? För att uttrycka det mycket enkelt – ljuset är som liten gevärskula. När en kula träffar molekylen, en aromatisk förening, kan den enkelt förstöra eller förändra den.

På detta sätt börjar parfymen försämras. Således, skydda dina parfymer mot sådana attacker och håll dem i mörkret.

Luft

Luft är en blandning av flera gaser. Det finns gaser som är neutrala för doftmolekyler: bl.a. kväve, argon, koldioxid. Och så finns dem skadliga som syre, väte, kväveoxider, svaveloxider osv.

När parfymflaskan är utrustad med en fastsittande atomizer/sprayer behöver vi inte oroa oss för mycket. Om sprayern sitter inte permanent eller har vi sk. splash flaska (som i vissa Chanels, Serge Lutens bell jars, Rasasi eller Al Haramain, se bild)

BellJarStopper
Serge Lutens’ bell jar

rekommenderar jag att köpa en sprayflaska som man kan hälla över produkten till. Vill du ha din parfym i den ursprungliga flaskan ändå? Försök att undvika hudkontakt – alltså stoppa inte flasköppningen direkt mot huden, rör inte den med fingrarna, öppna inte flaskan i onödan, sätt på korken ordentligt efter varje applikation. Överväga att använda rena pipetter kanske?

De riktiga (och rika) parfymsamlare lagrar ofta sina skatter i hermetiskt tillslutna behållare i en skyddande atmosfär av argon, neon eller xenon. Dessa tre ädelgaser reagerar inte med något annat i luften och skyddar parfymer mot luftens förödande inverkan.

Biologiska föroreningar

Om du äger endast parfym med sprayer får du hoppa över det här steget. När det gäller andra flaskformer och utföranden måste du komma ihåg att inte sätta fingrarna i produkten och inte andas in i flaskan (jupp!). Bakterier, viruser och svampar är luftburna, så det är värt att ha en tättsittande kork (För att inte nämna att utan detta parfymer helt enkelt avdunstar fort).

Buller och vibrationer

Jag skojar inte! Buller och vibrationer skadar också. Principen liknar den med ljus, men ingen ställer väl sina flaskor på hemmabios subwoofern, eller skakar dem som en shaker? Om inte, kan vi vara säkra att våra dyrbara flaskor och deras innehåll mår bra hos oss :).

OK – Hur och var bör vi förvara våra parfym?

1. Företrädesvis i ursprungliga kartongen. Den skyddar från ljus och hjälper till att bibehålla en konstant temperatur.

I en låda?
I en låda?

2. I ett låsbart skåp med ogenomskinlig dörr – fungerar som ytterligare kartong fast för hela samlingen.

 

Mitt parfymskåp Anno 2014

3. Parfymflaskor ska upprätthållas, så att vätskan rör endast glaset och inga plast- eller gummielement (som puffar, verkligen en dålig idé!). Inte upp o ner som vinflaskor!

4. Håll dem borta från värmekällor, fukt och drag.

5. I kylskåpet endast det som du inte använder regelbundet.

Hur mår dina parfymer? 😉

Om du har några frågor så blir jag glad om du kontaktar mig!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s