30 days of scents – temamånad


I världens bästa facebookgrupp känner vi många olika tricks (and treats 😉 ) att förgylla den mest trista månaden på hela året.Härliga november! 😉

De flesta är naturligtvis doftrelaterade. Just nu pågår det sk. temamånad ”30 DAYS OF SCENTS”, vilket innebär att vi har ett nytt tema varje dag. Antingen plockar man fram och använder en doft som passar för temat, eller bara nämner en som förknippas med dagens tema.

Jag ska försöka följa denna ”fume calender” varje dag.

DAGENS TEMAN 1-30 NOVEMBER:

1. Din favoritparfym.

Det här var inte alls enkelt! Jag svävade mellan Myrrhe Imperiale och Encens Satin, båda från Armani Privè. Den sistnämnda vann, bara för att den är mera allround och kan användas dagligen. Myrrhe Imperiale är lite för mäktig för en vanlig vardag 🙂 (men sååå underbar!).

Så den 1:a november doftade Encens Satin.

2. En doft av din favorit parfymör.

Den 2:a november.

Först tänkte jag på Jean Claude Ellena (det är han som är ”näsan” bakom hela Hermessence serien, skapar dofter för Hermès, L’Artisan, YSL, Frederic Malle, Acqua di Parma mm.) mannen-orkestern, högkvalitativa, eleganta kompositioner för alla personligheter och näsor.

Men de kaxiga, modiga, punch-in-the-face-dofter…jag känner igen mig där. Lite slump, lite kaos, men så mycket nyfikenhet och kreativitet- tadaam! Alessandro Gualtieri! Geniet som skapade bl.a. Black Afgano (läs min recension här på bloggen), Duro, Pardon (läs om den här) och Stercus, Viride mm.

Dagens doft blir Boccanera (Orto Parisi) och Pardon (Nasomatto). (Jag skulle dock vilja köra BA, men den klassas inte riktigt som jobbdoft ;).


3. En doft från ditt favoritmärke.

Den 3:e november doftar Oud Royal. Oud, saffran, sandelträ, ros och en massa rökig amber. Olfaktoriska kungar och drottningar. Ett konstverk från Armani’s Privé-linjen.

Jag har funderat lite över Guerlain, Nasomatto och Hermès också, men de flesta tiopoängare i min kollektion kommer just från  Armani Privé. Och det innebär ju något. Det innebär att de här parfymer är så unika, komplexa, innehåller fantastiska råvaror blandade på ett helt underbart sätt. Det är inte ackorder och noter som man känner på huden (superbra sillage här – har du doftallergiker omkring dig så var försiktig med applicering) – det är Revolutionsetyden, det är dem gamla bluesklassiker, det är fado, det är symfoni, det är lyxkänsla!

IMG_3141

4. Din favoritdoftfamilj/underfamilj.

Det här blir enkelt. Inget annat än oriental woody! Amber, incense, woody (sandalwood, agarwood) och leather. I denna ordning.

Dagen till ära:

Swiss Arabian oljor: Bakhoor (lite sötare rökelse) och Black Afgano (oud och rökelse, plus lite hasch på det).

 

Till dig som vill förstå det där med doftfamiljer lite mer- fragrance wheel:

  

5. Din favoritnot/doftämne.

En riktigt tuff match utspelar sig i mitt huvud – även att välja tre favoritnoter är lite svårt. Sandelträ, amber, rökelse? Rökelse, sandelträ eller amber?

Rökelser. Allt från enkla, kalla olibanum till rökig myrra. Passar inte alltid faktiskt. Sandelträ… underbar doft, men kan vara lite tråkig i sin enkelhet i längden.

 

Alltså amber. Amber är så mångfacetterad! Från mjuka, mysiga, vaniljiga, lite sötare dofter till sträva, dammiga, lakritsdoftande, balsamiska eller animaliska bomber. Me likey a lot!

Jag tror faktiskt att jag ska sätta mig snart och skriva ett inlägg om amber.

Dagens parfym:

Ambre Soie av Armani Privè.

  

  

6. Din första parfym/dekant/sample.

Kobako från Bourjois var den första parfymen jag fått. Jag var ungefär 11 år gammal och den säkert passade inte alls :). Minns inte heller hur den doftar.

 

Den första som jag köpte själv, i 12-års åldern var Vanilla Fields. Tror att jag skulle få uppstötning av den idag 😛

 

Samples är omöjliga att minnas.

 

7. En parfym du avskytt förut men älskar idag.

Dag 7.
Ingen doft idag.
Jag är trogen. Om jag avskyr något så är den känslan så stark att den övergår inte till kärlek. Och vice versa.

 

8. En parfym du älskat förut men avskyr idag.

Ungefär som dag 7, men…

Jag var 23, livet leverarade, den doften var för mig som synonym av lycka.

Buääh, säger jag idag.

 

 Men som sagt, inte avskyr.

9. En parfym du skulle vilja tycka om men har svårt för.

Den mest klassiska klassikern ever. ”Alla” damer älskar denna, vissa, enligt legenden, använde den istället för pyjamas i sängen ;).

 

Jag försöker och försöker, men kan ändå inte säga ja till den. Jag måste kanske vänta 20 år till?

10. En parfym du avskyr av hela ditt hjärta, men ändå äger.

Den är redan borta från min samling, men jag har den hemma fortfarande

  

Hermès Rouge. Vidrigaste parfym jag någonsin har luktat på.

Ja, sämre även än den gooey’iga kattkadavret som min st bernard har rullat sig i för länge, länge sedan.

 

11. Din mysdoft (comfort scent).

Comfort scents idag. Jag har några på listan.

Världens finaste Tam Dao från Diptyque. Underbar sandelträ! Obs! Välj eau de parfum versionen!

 

 

Gourmandy och omfamnande I ❤ NY från Bond no.9 – kanderade kastanjer och coffee toffee med rostade hasselnötter.

 

Penhaligon’s Artemisia när jag vill känna mig som en liten tjej och inte behöva boosta självförtroendet eller ledarskapet.

Samt en pudrig, violig iris i Equistrius från Parfums d’Empire.

   

Underbara softa-dofter med en stabil plats i min doftgarderob. Det som är gemensamt för alla ovanstående är sandelträ i mer eller mindre portioner. Jag älskar sandelträ! (Fast det sa jag ju redan 😉 ).

12. Din ”skämsparfym”.

Skäms o skäms. Rihannas Rogue är en doft som jag inte visste att jag kan uppskatta. (Den påminner väldigt mycket om Bottega Veneta edp!).

 

 

13. En underskattad parfym.

Det pratas så lite om Bvlgari Black. Detta är faktiskt en rätt så nischig doft – läder, gummi, cederträ och några blommiga accenter. Påminner lite om Midnight in Paris från Van Cleef & Arpels. Liiite för kort hållbarhet för att vara en superbra doft dock. Synd.

nd.154

14. En överskattad parfym.

Jag är lite besviken på Casamorati 1888 från XerJoff. Nästan alla dofter från denna linje faller i glömska efter ett par dagar – hur doftade de egentligen? Många gemensamma platformer i alla XerJoff dofter gör att de påminner om varandra lite för mycket. Med tanke på priset – big no no. Det innebär inte att de är inte bra – det är välkomponerade, mångfacetterade kompositioner av högkvalitativa ingredienser. Men det saknas något i dem som gör att jag gråter inte av glädje vid varje kontakt med dem :).

CAakHe4UsAARGPC

15. En parfym som får igång dig.

Jag upplever mitt nyaste inköp som väldigt, väldigt sensuell. Amber Absolute av Tom Ford. Ambre Orient också förresten :).

nd.1821

16. En parfym som verkar få igång andra – ”panty dropper”.

Det är nog sådana dofter som jag använder alldeles för sällan ;). Blommiga dofter tydligen upplevs av allmänhet som sexiga. Om det är panty droppers vet jag inte, men den väcker i alla fall intresse 🙂 – 24 Faubourg av Hermés – söta och pudriga vita blommor med lite lemon zest på det.

nd.27

samt en klassiker – Guerlain’s Shalimar – mer eleganta och samtidigt sexiga, kvinnliga dofter finns inte. Rökig, träig citrusdoft med massor av vanilj och tonka bönor. Väldigt komplex.

nd.53

17. Nästa parfym du kommer införskaffa.

Jag känner mig nöjd med min kollektion som överstiger 120 full-size flaskor sedan länge. Jag skulle eventuellt kunna tänka mig skaffa en till flarra från  Armani Privé serien – om de gör en riktigt fin sandelträdoft. Köper blint utan tvekan.

18. En parfym du gillar på andra men inte på dig.

Jag har märkt att alla parfymer med gaiac trä funkar inte särskilt bra på mig. Synd, för jag tycker rätt så mycket om gaiac trä. Jag har försökt med Palo Santo, jag har försökt med vinterns 2015 nyhet – By the Fireplace av Maison Margiela. Nej, ingen superkärlek i längden.

IMG_3614

Det är ju fina, rökiga, lite tyngre dofter som jag verkligen uppskattar, men på mig blir de kväljande och definitivt för söta. Alternativ? Fueguias 1833 Biblioteca de Babel med ceder, mahogany och kanel. Finfint!

19. En parfym som ger dig jobbiga känslor (dåliga minnen).

nd.228

20. En parfym du förknippar med en närstående.

Min pappa och hans Davidoff Cool Water. Denna förknippar jag med maskulin doft, fräsch, marin, cedrig. Inte dum alls faktiskt :).

12243406_10206632965921588_2477564287961979644_n

21. Om du bara fick bära en doft för resten av ditt liv.

Nej, nej, nej, nej! 😛

22. En parfym du köpt om och om igen.

Det var nog länge sedan. Jag fick Mexx Woman från min dåvarande pojkvän. Och sedan köpte själv också. Tre eller fyra gånger. En behaglig, lite sporty, träig citrus. Jag har en av dem fortfarande i min samling, använder dock nästan aldrig, den kommer helt enkelt från en annan värld och jag minns det gärna, men doftvärlden är mycket, mycket mer än så :).

eb7912c6

23. Om du fick återuppväcka en parfym som inte längre produceras.

Jag slår inte stort här. Men jag vill ha tillbaka Naomis Naomagic!!! En sensuell blandning av mandel, vanilj, mysk, jasmin (mer blommor?) och en nypa kardemumma. Har köpt en 15ml flaska på Ebay någon gång och använder den aldrig för jag vill inte att den ska ta slut någon dag. Och dessutom – den här klappersten-liknande flaska ligger så bra i handen!

nd.791

24. En parfym från din vackraste flaska.

Det finns så många fina flaskor med fina dofter så det är verkligen svårt att välja en. Bottle design har alltid varit en stor del av parfymskapande.

Flaskorna från Guerlain vinner nog stafetten. Själv drömmer jag om en Shalimar från 2015 begränsad upplaga (endast 17st på marknaden!).

 

Och en till, julbild 2015 🙂

 

Denna har jag naturligtvis inte.

Men förutom Serge Lutens’ enkla och stilrena flaskor tycker jag om Nasomattos små verk, om majestatiska L’Art et la Matiere från Guerlain och Diors J’adore. Den ligger bra i handen, är elegant och mysig på något sätt.

 

Enligt designern, Hervé Van Der Straeten, ska den föreställa en amfor, en kvinnokropp, jag tänker dock på kvinnorna från Kayan Lahwi folkstam i Myanmar ;).

 

Fin, och dessutom en av få blommiga dofter som jag mår bra i.

 

25. En doft som får dig att minnas din barndom.

25/30. Mormor hade ett barskåp. Alltid fylld med en massa gott- hennes favorit cognac, kaffe, chokladaskar, praliner av mörk choklad, nötter mm. Det luktade underbart därinne! Det var förbjudna områden för mig så om en gång i veckan fick jag välja något sött därifrån så var jag överlycklig!

 

26. Din favoritdoft (behöver ej vara parfym).

Världens bästa doft är doften av nyfödda bebisar! Doften av ett bebishuvud slår allt!

 

Jag gillar också doften av årstider. Hur luften luktar när vinter övergår till vår i första varma solstrålar. När hösten kommer och så luktar det brasa, multnande löv, kall, fuktig luft, svampar. Och mest av allt älskar jag doften av sommaren – hav, solvarma tallar, tjära, sand, även den specifika doften av fuktiga segel, lycka!

 

27. En doft du gillar som folk i allmänhet ogillar.

Jag tycker verkligen mycket om bensindoft. Kan inte komma på något mer för så vitt jag vet vissa ”konstiga” dofter gillas ändå av många.

28. Din favoritdoft i andra produkter.

Jag fullkomligt älskar Guerlains Meteorites, jag bryr mig inte att de ger ingen effekt som kosmetika så länge jag känner doften av meteoriter på min hud! Btw, det finns en parfym från samma hus som luktar likadant, pudrig, elegant mys! 😉

Källa: Caroline Swing / Flickr

29. Den värsta parfym du känner till.

Den har jag redan skrivit om här – Hermes Rouge. Poison Dior, alla sötsliskiga dofter som BonBon. Alla dofter som innehåller metalliska noter, eller de med gurka/melon/vattenmelon noter. Plus alla roliga dofter från ÖoB och annan Rusta ;).

str8 (2)

30. En doft du vill ha som rumsdoft.

TamDao är ju underbar rumsdoft! Sedan har jag många ljus och andra pryttlar som förbättrar atmosfären.

Jag är en Yankee Candle junkie, har testat verkligen hundratals av deras produkter (hmm, kanske dags för ett separat inlägg?).

Så, min bästa doft från YC – Mountain Lodge. Luktar som en lyxig stuga bland granar någonstans i Beaver Creek i Colorado, eller annan Adirondacks. Me likey a lot!

 

Också YC, limited edition. Incense&teak. Incense. Teak. 😍

 Amouage’s bästa ljus –

Autumn leaves. Rökig, ambrig, underbar. För dyr.

Cuore d’Ambra. Intensivt cederträ, tonka, vanilj, amber och labdanum. Från Laboratorio Olfattivo.

Nu är sagan om november slut!

Har ni förslag på andra teman? Hojta till!

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s