Om fejkade parfymer. Hur vet man om parfym är äkta?

Detta ämne återkommer på olika forum om och om igen. Trots en bra EU-lagstiftning händer det ibland att vissa dofter visar sig vara oäkta. Handeln med piratkopior blommar intensivt på Internet. Beware!

Hur vet man att man köper rätt? Vad skall man tänka på om man inte vill bli lurad?

 1. Först och främst – är det för billigt så kan det inte vara sant. Nej, det går inte att köpa den nyaste Guerlain för 300kr.
 2. Handla endast från pålitliga källor och internetbutiker. Kolla företaget bl.a. på svartlista.se, Konsumentverkets- och Svensk Handels hemsida, eller läs om dem på internetforum där andra kunder skriver sina omdömen (speciellt om du köper från utlandet).
 3. Har du möjlighet att titta närmare på flaskan – gör det, var misstänksam – högkvalitativa parfymer kostar ju en hel del!
 4. Batchnummer är bra att kolla, men… kan du se batchnummret på flaskan i butiken så kan alla andra göra det och använda på sina fakes och då händer det att det finns både äkta dofter och kopior av Coco Mademoiselle med serienummer 8801 (tillverkningsdatum april 2015) på marknaden… Btw, du kan kolla tillverkningsdatum på nästan alla dina skönhetsprodukter här: checkcosmetic.net
 5. Obs! Det kan vara så att du har ett pressexemplar, flygplatsserie eller även tester utan nummer då är batchnr inte nödvändigtvis rätt. Ett exempel: Guerlains Aqua Allegoria i flygplatsutförandet (100ml), som annars inte är tillgänglig i vanliga butiker.
 6. Titta på färger: både kartongen och vätskan inuti, är de avvikande – köp inte! (Och även om äkta parfymer kan ändra färg efter en tid då är det inte längre den högkvalitativa produkten du är ute efter ändå – den kanske har blivit utsatt för solen, hög temperatur osv.). Färger ska vara rätt och vätskan måste vara transparent, utan några flytande partiklar.   
 7. Inskriptioner på flaskan – var uppmärksam på detaljer såsom bokstäverna (är dem förgyllda eller tryckta, jämför med en annan flaska som du vet är original). Inga tryckfel är tillåtna! Etiketterna kan inte sitta snett, eller blekna i kontakt med parfymen. 
 8. Själva flaskan måste se fint ut, inga konstiga kanter, slarvigt utförande, ojämna ytor osv.
 9. Hur ser sprayern ut? Är det metall (ok) eller plast (inte ok)? Sitter alla delarna rätt och inte löst, är sprayern ordentligt fastspänd på flaskhalsen?
 10. Alla eventuella dekorationer och detaljer (som t.ex. band, kedjor) ska sitta ”rätt” och se ”rätt” ut.
 11. Tänk på att förfalskade parfymer säljs ofta i större flaskor (över 75 ml).
 12. Ibland händer det också att någon ”säljare” använder sig av en äkta flaska (snälla, sälj/ge aldrig bort tomma parfymflaskor till någon!) och äkta kartong, men innehållet kan vara allt möjligt – Lita på din näsa! Känns det inte ok så är risken stor att vätskan är inte äkta – det gäller både doften, kvalitén och hållbarheten.
 13. Faktum är att parfymhus ändrar ibland numreringar för att missleda förfalskare, eller ändrar det interna systemet.
 14. Och sist, men inte minst: sunt förnuft, my dear 🙂 Alla Channel, Abidas, Dalte&Gaddana… låt dem vara en anledning till gott skratt och inte något försök att lukta gott. Vi vet ju aldrig vad de här vätskorna innehåller!       

Lycka till med shoppingen! 😀

Har du frågor? Mejla gärna: karolina@bottegaolfattiva.com

15 kommentarer

  1. Jag har inte hört något om fake parfymer där. Däremot, som jag skrev tidigare – ursprung av dessa dofter är ett mysko. Vissa märken säljer inte sina parfymer sådär överallt… Tack och lov finns det alltid returmöjlighet om något är riktigt skumt.

   Gilla

 1. Hejsan, jag vill beställa parfym från Nordic Feel. Har de äkta parfymer där tror du?Vilka hemsidor hade du rekommenderat utifrån deras äkthet? Jag vill inte slösa en massa o sedan få reda på att det är falskt. Tacksam för svar 🙂

  Gilla

  1. Hej! Jag vill inte hissa eller dissa. Ibland är valet lite mer komplicerat – enligt olika källor har Nordic Feel lite oklara leverantörer, men jag har inte hört att någon köpt fake där. Det är dock lite mystiskt – var kommer dessa parfymer ifrån egentligen?

   Gilla

  1. Hej! Ja, de är ok, men kom ihåg att vid beställningar från USA råkar man ofta för tull plus att man måste betala moms på det man köper – inkl. leveranskostnad. Och det får du veta när paketet är redan här, genom ett brev från Posten/Tullverket, som i sin tur är avgiftsbelagd också. Enligt Tullverket betalar man tull för varor som kostar mer än 1300kr. Det är dock så himla oklart och oftast stämmer inte – tänk om du hittar rea på parfym och köper den för 800kr i USA, men den kostar 2000kr i Sverige. Vems prislista gäller? 😉 (Och nej, faktura/räkning spelar tydligen ingen roll här).
   Vissa gånger lyckas man glida förbi, men annars kostar det mer än det smakar… Jag brukar köpa från Europeiska leverantörer, har råkat ut för alldeles för mycket krångel hittills…
   Trevlig helg på dig med!
   Karolina

   Gilla

   1. Tack för svaret:)
    Jo, jag vet hur det kan vara med tull, tänkte mest om man kan lita på att parfymerna är äkta? Problemet är att jag är ute efter Kenzo Jungle elephant, men kan inte hitta den någonannanstans!? Du har ingen aning om vart man kan hitta den? Eller tipsa om några större butiker med stort utbud inom eu som man kan handla säkert ifrån?
    /
    Linda

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s