PARFYMSKOLA, DEL 5: Hur viktig roll spelar luktsinnet i ditt liv? Om doft och minnen.

                    ”Perfume is the most intense form of memory” sa Jean Paul Guerlain. Jag skulle säga att det gäller alla dofter vi har att göra med. Visst kommer vi ihåg hur mormor doftade när vi var små? Eller hur det luktar i vår källare? Eller på skolans omklädningsrum? Eller vilken parfym använde vår första kärlek (och vi behöver inte veta namnet eller märke, vi kan ju den doften).

 

Paul Milner, Summer scent

Luktsinnet, vårt äldsta sinne, är det sinne som gör att människor och djur kan känna lukt. Människans luktreceptorer, dvs. de sinnesceller som registrerar luktämnen, sitter samlade i ett litet organ högst upp i nästaket kallas för area olfactoria. Från anatomiskt synvinkel ligger olfaktoriskt system i mitten av hjärnan – luktnerven kopplar direkt minnen och känslor till den hjärnstruktur som kallas amygdala (ett centrum för känslor) och till hippocampus där nya minnen lagras. Det finns starka kopplingar mellan dem två, även fast luktcentrum upptar bara en tjugondel av hjärnan. Vi skulle inte kunna uppleva världen så djupt och så intensivt om vi förlorade luktsinnet – det är kopplat till smaksinnet också, tänk vad jobbigt måste det vara för dem som lever utan möjlighet att uppleva smaker och dofter…

Vissa tar bilder, målar, skissar för att komma ihåg olika situationer och ställen. Min hjärna registrerar tider och platser i dofter. Jag skapar minnen genom just dofter. Både fina och obehagliga, det gör vi väl alla?

 

Jan Miense Molenaer, Smell, 1637

När du reser – försök att minnas (om du inte gör det redan) hur olika platser luktar, kommer du ihåg den salta, fuktiga, mineralrika doften av strandsand? Eller hur fiskmarknad luktar i Grekland? Eller souk i Mellanöstern? Eller skogen runt Siljan efter vårregn? Ja, du förstår.


Minnen utlösta av en doft är mycket tydligare, skapar starkare känslomässiga kopplingar än minnen kopplade till alla andra sinnen – du kanske inte minns hur den första tält du sov i såg ut, men får du lukta på den underbara 😉 tält-doften, så vips – du är där – i den fuktiga, kalla, för trånga kåtan. Den känslan när man öppnar sin resväska hemma efter solsemester och ett doftminne av kvällspromenader vid havet kommer upp… Eller tänker du på din första resa till New York och helt plötsligt minns doften av varm asfalt och avgaser? 🙂

 

M. Bleichner, New York City Times Square Traffic and City Lights

Forskning utförd av psykologer på Brown University i USA visar att människor glömmer bilder mycket lättare och snabbare än dofter så… börja lukta ordentligt på saker och platser!

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s