Perfume. La French Touch! Filmer om parfym.

Förutom bra (och mindre bra) böcker om parfym så finns det en hel del filmer om det.

Filmen ’’Parfum. La French Touch!’’ från 2010 är en av dem som tack sin flertrådning fångar uppmärksamhet även bland dem som inte är parfymfantaster.

Det är definitivt dags att skriva om den då det finns ingenting om parfymfilmer i svenskt internet.

Filmen består av några sektioner:

Sephora-Champs-Elysee

 

  • Ett besök på det största parfymeri i världen – Sephora (70-72 Av. des Champs-Élysées i Paris)

Journalisten Amélie Develay kommer till Sephora som varje år besöks av 6 miljoner kunder – lika många människor besöker Eiffeltornet! Vi får se en bit av parfymeriets kulisser genom s.k. spraygirls. Särskilt underhållande var moment när en av tjejerna tränade sitt sälj-snack på en kund. Fy farao, kan ni sluta vara så patetiska? 😀

(’’Öppningsnoten är så fräsch! Den gör dig redo att förvekliga dina drömmar! Kanelnoten förför kvinnor! Du kommer att vara oslagbar!’’ (vem sa att killen tyckte om kvinnor öht?)

  • Intervju med parfymören Jean-Claude Ellena

Vi förflyttar oss till Grasse – europeisk mecka för parfymtillverkare och parfymnördar från hela världen. Det är här, i en liten by på en av Franska Rivierans kullar Jean-Claude Ellena – en av de mest kända Näsor i världen, har sin studio.

JC Ellenas hus i Grasse

Under många år frilansade han för bl.a. YSL, Lalique, Sisley och Bvlgari. Sedan 2004 är han den officiella Näsan på modehuset Hermés. Tack vare honom intäkter av företagets parfymförsäljning har mer än fördubblats.

”Jag är en författare av lukter. Dofter är mina ord. Att komponera dem är som att skapa meningar. Varje parfym är som en berättelse” säger Ellena.

Att komponera ny parfym tar ungefär ett år. Jean – Claude först föreställer sig dessa berättelser. Sedan skriver han ner formulan. Hans assistent utför laboratorietester (ibland hundratals för en enda komposition!).

Filmen visar också arbetets ’’backstage’’ , som t.ex. resor som krävs för att hitta den perfekta ingrediensen. Scenen med mandarinerna är så verklig att man nästan känner dessa fantastiska, fräscha dofter av mandarin och cedrat. Vi får också vara “med” på mötet med Hermés ledning i Paris, där det fattas beslut angående nya doften.

Les_fleurs_de_Grasse. Källa-Jonn's Aromatherapy

  • Laboratorier Chanel

Reportern besöker också laboratorium Chanel. Här förvaras varumärkets bäst beskyddade hemlighet – det ursprungliga receptet av le monstre, världens mest kända parfym – Chanel no. 5, som skapades 1921 av Ernest Beaux på beställning av Coco Chanel.

En av de viktigaste komponenterna i receptet är den dyrbara jasmin från Grasse, ingen annan jasmin i världen luktar som denna. Det är också en av de dyraste råvarorna i Chanels parfymer – 20 kg extrakt som utvinns av 7 ton jasminblommor kostar 300 000€. Denna ingrediens är så värdefull och intäkterna från försäljningen av Femman så stora att Chanel har monopol på jasmin odlad i Grasse.

Här har vi också en rolig scen. Journalisten frågar Jacques Polge (Chanels Näsa) om no.5 tillverkas fortfarande enligt den gamla, ursprungliga formulan. ‘’Oh, qui, det ÄR samma formula” – svarar han. Hahahhah! Undrar vad IFRA har att säga om det ;).

dsc_4118

  • En workshop på Chanel headquarters (Åh, avis!)

Mer än hälften av den årliga omsättningen av Chanels produkter kommer från parfym och kosmetika. Reklam spelar en väsentlig roll här. Säljare och konsulter som arbetar i parfymerier genomgår detaljerade utbildningar – de lär sig lämpliga gester och berättelser om parfymer som måste presenteras vid kontakt med kunden. ’’Det är en lyxig, sällsynt och värdefull produkt. No.5 luktar som en bukett av delikata blommor som ligger bland rosor och jasmin på en svag bädd av sandelträ.’’

Spännande att se och nästan delta i en av dem.

img-191

  • Intervju med Nicolas Ghesquière och Charlotte Gainsbourg

Nicolas Ghesquière – Balenciagas Creative Director och en fransk skådespelerska och sångerska Charlotte Gainsbourg (dottern till Serge Gainsbourg och Jane Birkin) pratar om lansering av Balenciagas nya doft – Balenciaga Paris. Charlotte är parfymens ’’ansikte’’. Det roliga är när hon säger ’’Jag använder inte parfym. Jag vet ingenting om det”. Ghesquières min är ovärderlig då ;).

Det var bara en del av filmen. Vi kan också se intervjuer med italiensk designer Alberta Ferretti, med Diors Näsa Francois Demachy (jag älskar honom för alla hans verk!) och vara med på en workshop, där deltagarna får skapa sina egna dofter.

Rekommenderas starkt!

Regi: Amélie Develay, 2010

Längd: 53 minuter

Det finns en hel del bra dokumentärer i ämnet (jag kommer kanske samla dem här också), men glöm inte de andra bra filmer om parfym:

  • Perfume. The story of a murderer (men snälla, läs boken först!) – väldigt bra gjord, grafisk och upprörande historia.

Perfume. The Story of a Murderer.

  • Scent of a Woman – en av dem bästa filmerna ever över huvudtaget. Scenen med Carlos Gardel’s underbara tango ’’Por una Cabeza’’ – oslagbar!

Scent of a Woman

Har ni andra förslag på bra filmer om denna fantastiska bransch så skriv det gärna i kommentarer!

GILLA BOTTEGA OLFATTIVA PÅ FACEBOOK!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s