Hur väljer man parfym för sig själv? Om konsten att välja rätt parfym och Signature Scent.

 

 

Jag gillar verkligen när ni skriver till mig. När ni ställer frågor eller vill bara prata lite om dofter. Det känns underbart, fortsätt bara! 😀

’’Hur bör jag dofta om jag jobbar med…?’’, ’’Vad passar mig?’’, ’’Vilken parfym rekommenderar du?’’, ’’Vilken parfym kommer att vara bäst för mig?’’. Det är inte enkelt att svara, jag känner ju inte er, jag vet inte vilka ni är, men jag försöker att hjälpa till.

Lite då och då att jag får jag frågor om det första steget – vad ska jag tänka på om jag vill hitta parfym som beskriver mig själv, som är för mig som min andra hud och som gör att jag känner mig hel på något vis?

En väldigt bra fråga som krävs mycket tid, tålamod och många tester. Att hitta sin s.k. Signature Scent är inte lätt och ibland lyckas man helt enkelt inte. Eller hittar fler dofter som kan upplevas så.

Woman-Buys-Perfume

Ni skriver om er själva, vad som gör er unika, några ord som karakteriserar er som personer. Skriver om favorit musik, stil, jobb, intressen, men det viktigaste är ni själva känner att Kicks, Sephoras eller Åhléns parfymutbud räcker inte till. Ni får ibland vänta några dagar innan jag bestämmer mig var vill jag börja… Jag skriver alltid att mina förslag är bara någon sorts utgångspunkt – det är nästintill omöjligt att välja parfym för någon utan att känna den personen bra och länge (ibland lyckas man inte då heller för det är bara DIN näsa och hjärta som avgör om DU tycker om en viss doft eller inte) – däremot finns det en hel del tricks som kan underlätta processen.

Jag baserar mina svar bl.a. på dina tidigare dofter – det ger mig information om vilka doftfamiljer, noter vi pratar om. Jag kan bara spekulera och framföra hypoteser, men det är ändå lite roulette-aktigt. Du ska vara med och ge mig feedback direkt, jag vill så gärna låta dig ’’dofta dig fram’’ i min olfaktorisk värld. Dina reaktioner, ansiktsuttryck säger så oerhört mycket! Det viktigaste urvalskriteriet är naturligtvis din egen smak. Du ska må bra i den doften vi väljer. (Läs här om du vill träffa mig på en doftkonsultation).

Jag själv har inte någon Signature Scent – jag skulle inte klara att använda endast en eller bara några parfymer under längre tid. Jag har så många som beskriver och kompletterar min personlighet på så bra sätt så det känns orimligt att begränsa mig till en.

Men det är aldrig slumpmässiga random dofter!

Tillbaka till våra FAQ’s.

Först och främst – glöm sådana där kriterier som: vilket stjärntecken är du, hårfärg, kroppsbyggnad, åldern eller vilket kön du tillhör. I doftvärlden spelar det absolut ingen roll. Du förstår väl att bara för att du föddes i mitten av juni innebär inte det att du ska dofta kaprifol hela ditt liv? 😀 Eller att någon doft passar dig bättre när du är blond och någon annan när du är brunett?

Jag känner väldigt energiska och sportiga personer som inte tål citrusdofter, jag känner starka, dominerande och framgångsrika kvinnor som väljer sockervaddssöta, ’’rosa’’ dofter, unga tjejer som älskar aldehydiska klassiker som Chanel no.5 och äldre damer som använder kopiösa mängder ’’äpplen’’ från DKNY. Parfymer bör ge oss glädje och välbefinnande och inte vara tillägg till vårt personnummer. 😛

slide1
Källa: topperfumebrands.net

Jag har dock några råd so here we go:

 1. Vem är du?

Blunda en stund och skriv sedan några adjektiv som beskriver dig som person. Inte rationellt och metodiskt – känslomässigt! Jag kan till exempel aldrig beskriva mig som elegant, men är relativt nervös. Inte särskilt feminin i femme fatale-stilen, inte förförisk, flickaktig, sött, men energisk. Tänker fort och sätter ord på mina tankar fort. Logisk. Går ofta på magkänsla.

Dina parfymer kommer förmodligen cirkulera i samma begreppssfär som din subjektiv fantasi. OBS! Kom ihåg att göra det lilla testet när du mår bra och tycker om dig själv – alla svackor leder oss bara till djupa skogar av falska självbilder.

 1. Vilka dofter tycker du om? Inte parfymer, dofter.

Tänker du nu om rosor, liljekonvaljer, kanelbullar, peppar, sågspån, nytvättade lakan, kaffe, läder, choklad, äpplen, apelsiner, irisar, popcorn, pioner, nyklippt gräs, havet, vanilj, gamla kyrkor, gröna blad osv. osv.? Är det varma dofter, eller lite kyligare? Tyngre eller luftiga? Sådana som påminner om mat? Söta, vassa, torra? Denna information kommer definiera (på ett ungefär) var någonstans bör du leta. Dina favoritfärger säger också en del.

Chanel-Allure-Homme-notes2
Källa: theperfumebaseline.com
 1. Om du redan har erfarenhet av parfym är det bra att skriva ner vilka parfymer du själv gillar och varför.

Det gäller parfymer medvetet utvalda av dig själv, inte presenter eller flaskor som du impulsköpte för säljaren i butiken var duktig den dagen. Eller du lite för svag för att motstå.

Information om parfymernas doftnoter hittar du på Fragrantica eller Basenotes. Där ser du relativt tydlig bild av det som ingår i kompositionen. Det händer naturligtvis att du hittar t.ex. neroli på listan och känner den inte i doften, men i de flesta fall funkar det någorlunda bra. Om du ​​ser vilka noter består din favoritparfym av, då kan du välja favoritkomponenter och det är redan något. Sedan letar du efter parfymer med just dessa ingredienser.

På fragrantica.com kan du sortera dofter enligt deras noter, du väljer t.ex. coconut under fliken Notes och Voilá! Där har du en kort beskrivning av ingrediensen och en helt tillräcklig lista av parfymer som innehåller just kokos. Hittar du din absoluta favorit så finns det också en funktion som tillåter andra användare att ge förslag på liknande dofter. Anteckna det gärna i form av en lista (eller skapa att-testa-hylla i din Fragrantica-profil). En sådan lista, efter du tagit bort de dofterna du känner att de inte kommer att passa dig (innehåller något som du redan vet att du inte tycker om), kan vara en bra början av detektiv-arbetet.

 1. Detta steg är uppenbart – nu gäller det bara att testa, testa och testa.

Beställ prover från webbaserade parfymerier som säljer parfymer i små mängder (typ 2ml sprayflaskor). Här är några: Lucky ScentAus Liebe zum DuftSkins eller Nose.

samples_homepage_image3
Källa: luckyscent.com

Eller besök alla möjliga parfymerier i din omgivning och testa på plats. Gäller det nischdofter och/eller du råkar bo utanför stora städer så satsa på näthandel istället.

På stationära parfymerier/doftsalonger låt dig inte luras med sälj-snack (jag blir så irriterad när jag hör ’’Denna doft köps av så många! Den är underbar och fräsch, och blah blah blah’’). Testa mycket (men bara några dofter åt gången) och våga testa dofter som du inte trodde att de kunde passa dig. Mer om hur man köper parfym kan du läsa här.

Naturligtvis, alla dessa råd gäller vid val av ’’din egen’’ doft, inne val av en trendig doft (detta innebär inte att det ena exkluderar det andra). Trender respekterar jag inte särskilt mycket. När det gäller doft är det bara du och din näsa som räknas.

Som en sammanfattning av detta inlägg vill jag bara tillägga att ju mer du testar, desto lättare är det att bedöma doften och din egen uppfattning om den. Det måste ju vara goda vibbar mellan dig och din nya doft.

Efter ett tag lär du dig att beskriva doften bättre, du kommer inte längre klassificera dofter endast som “fina” och ’’inte fina’’. Du lär dig också vilka noter tycker du särskilt mycket om, vilka typer av dofter utvecklas finast på din hud, vilka försvinner snabbast osv. All denna kunskap är väldigt behjälplig under framtida parfymexpeditioner. Därför, om du verkligen vill välja en doft som beskriver dig bäst, måste du satsa lite tid. Och jag lovar, det lönar sig! Dessutom, du vet, no pain, no gain ;).

Lycka till!

 

Huvudbild-källa: Golden Book of Records.

17 kommentarer

 1. Hej Karolina, tack för en väldigt läsvärd blogg och instagram 💙
  Undrar om du vill ge mig förslag på några dofter att testa?
  Älskar till exempel PG Suede Osmanthe, Chanel exclusif Sycomore, Byredo Blanche, tycker om Le Galion 222, Amouage Dia.

  Allt gott
  Hanna

  Gilla

  1. Tack så mycket! 💝
   Det är både sandelträ och aldehyder, ceder och vetiver du verkar gilla, kul!
   Har du testat Xerjoffs Fatal Charme? Masque Milano homage to Hemingway? När det gäller Suede Osmanthe så upplever jag att Serge Lutens Daim Blond är mycket bättre komponerad och djupare. Kolla gärna upp den 🙂
   Ha en fin helg!
   K

   Gilla

 2. Åh, wow vilken guide!
  Just nu söker jag som tusan efter en ny signature scent. För några år sedan hittade jag Prada L’Eau Ambrée som jag älskat och fortfarande älskar, tyvärr blir den svårare och svårare att köpa då den inte tillverkas sedan länge.
  Jag doftar, provar och provar men har hittills inte hittat ny parfym att ersätta denna favorit med. Jag har ingen strategi i mitt sökande annat än att jag önskar en viss typ av känsla ska infinna sig, känslan av ”det är jag”. Väldigt svårt. Upplever att jag har svårt att sätta ord på doft men din guide ger mig många verktyg på vägen, helt underbart!
  Spontant tror jag att jag söker ett djup utan alltför stor tyngd, en komplexitet utan att det är alltför udda och konstlad doft, värme, mjukhet likt känslan av silke som sveper över huden, elegans, integritet och en drag av mystik.
  Vilka parfymer skulle du rekommendera mig att kolla in i jakten på en ny favvo?

  Gilla

  1. Hej! Tack för dina fina ord! Gillar du den Pradan så skulle jag rekommendera Fancy Nights Jessica Simpson eller Xerjoff Dhajala (på andra sidan prisskalan). Just nu testar jag Salim Bagh, med ros och oud och den tycker jag är magisk! Oljan (attar) jag har sedan förr är ännu mer träig och slät…älskar båda! Eller Chanel Coromandel? 🙂

   Gilla

   1. Har läst många fler av dina artiklar här idag, så inspirerande, som att kliva in i ett nytt universum för mig.
    Doft är otroligt fascinerande!
    Tusen tack för tipsen, jag ska kolla in allihopa, känns lite som en skattjakt med massor av (doft) upplevelser på vägen. Tack! 🙂

    Gilla

 3. Som en ganska nyfrälst parfymälskare (efter några parfymfria småbarns år) blev jag så glad över att hitta din blogg! Jag gillar verkligen att läsa om dofter och du skriver så inspirerande. Denna eviga jakt på den perfekta doften! Jag har inte hittat den än. De flaskor jag ägde innan det långa parfymuppehållet försvann tyvärr i flytt. Där fanns bland annat Jadore – som doftade underbart på en väninna men funkade aldrig på mig. Samma sak med Sara Jessica Parkers Lovely. På min hud blev den frän och obehaglig. Nästan lite kattlåda (!). Kenzo Jungle tyckte jag om att sniffa på i flaskan men bar den endast några enstaka gånger. Armani SI gav mig huvudvärk så den gav jag bort. Den doft jag minns att jag faktiskt kände mig ganska hemma i var ”simple” från Clinique. Men den finns ju inte längre.
  Idag äger jag fyra flaskor i full size – Byredo Gypsy Water, Narciso och Tom Ford Velvet Orchid. Samt en gammal Gaultier Classique som jag aldrig använder. Så jag dras ju onekligen till det lite sötare och varmare. Men ingen av dessa känns ändå helt rätt. Det blir lite för ”kvalmigt”. Architects Club blev jag omedelbart kär i men efter att ha trstat den på några ggr blev det liksom för mycket vanilj där. Jag har några små samplerör av Le Labos santal 33 som jag tycker om ibland, Le Labos Noir 29 (som luktar rent vidrigt på mig), Agonist Dark Saphir (spännande men lite too much), frederic malle l’eau d’hiver (funkar ibland), vero profumo Kiki (funkar också till jobbet ibland) och 100 Bon oud and amyris (mmm kanske). Men så råkade jag testa att blanda Eau Duelle Diptyque
  (Som jag egentligen tycker är för vaniljig) med den nya NCP Olfactives Lavender and Juniper (som jag direkt kilade och köpte ett 10 ml rör av efter att ha läst ditt blogginlägg om serien).
  Wow! Det hände nåt med den kombon och nu har jag sniffat på min handled hela kvällen!
  Det skulle vara intressant att höra vad du skulle tipsa mig om utifrån mina ovan nämnda försök att hitta doften .
  Jag har svårt för parfymer med äpple och citrus ska tilläggas. Och CLEAN. Samtliga jag provat luktar billigt sköljmedel på mig. Får nog huvudvärk av tuberose också. 😦

  Gilla

  1. Hej! Tack för fina ord, det värmer! 🙂
   Först och främst så vill jag bara säga att jag har inte själv hittat någon doft som jag tycker är perfekt, som kan vara min ”signature scent” (usch, så tråkigt koncept!), men det finns naturligtvis en massa underbara skapelser jag vill nästan simma i :P.
   Du har gått igenom rätt så många olika sorter, men det finns en röd tråd tycker jag, träiga noter nämligen – gillar du sandelträ och ceder? Jag skulle satsa på sandel/en nypa blommighet som…. gardenia/lite kryddor, helst kardemumma, rose peppar, åt det hållet. Skulle det kunna funka? Om jag vore dig så skulle jag testa Hermessence Santal Massoia och Vetiver Tonka (finns på NK). Eller Pharell Williams Girl – här finns det lavender, ceder, sandel,
   vetiver och mjuk och pudrig viol med iris (kan dock vara lite för träig, den ändrar sig mycket beroende på vem som bär den) eller Dries van Noten av Frederic Malle? Tonka och vanilj gör den mjukare och värmare, men inte sådär brutalt ;). Dessa finns på COW. Om du gillar patchouli så testa gärna min senaste upptäckt – Jessica Simpsons Fancy Nights, så billig och så bra! Hör av dig gärna vad du tycker om mina förslag och hur de ”samarbetar” med dig ;).
   Lycka till i den eviga jakten! 😉
   Kram,
   K.

   Gilla

   1. Tack för dina tips! Jag läste om samtliga på Fragrantica och blev nog extra nyfiken på Vetiver Tonka. Jag tror jag gillar sandelträ också. Jag har ett minirör santal 33 och gillar doften i sig själv. Men den är lurig att dosera. Tar jag för mycket blir den påträngande. Det gäller samtliga från Le Labo. Känner mig inte riktigt hemma med nån av dom.
    Nyfiken fråga, vad tycker du om Byredos Velvet Haze?

    Gilla

 4. Kan bara hålla med! Så glad att jag hittade hit då jag inte kan föreställa mig ett liv utan parfym 🙂 Åker tom Vasaloppet varje år i Chanel no 5, som jag tycker är en perfekt doft för vintern.
  Skulle vilja ha lite tips på nya dofter. Jag sportar en del, sminkar mig inte så mycket, lägger däremot mycket tid på hudvård då jag har känslig och torr hud.
  Tycker om och äger följande: Chanel no 5, Jour d’Hermes, Phi Une rose de Kandahar, CK Eternity aqua, Flowerbomb.
  /Eva
  Önskar dig en fin helg!

  Gilla

  1. Tack! Wow, med Femman som doftspår är du säkert en drottning på spåret! 🙂 Det är rätt så vågade dofter du använder (tummen upp för det! 😉 ). Har du testat Calligraphy Rose Aramis? Serge Lutens La Fille de Berlin? Eller Poivre Samarcande från Hermessence-serien? Och vad tycker du om klassiska Shalimar? Hälsningar, Karolina

   Gilla

   1. Hej!
    Stort tack för tipsen, ingen av dessa har jag provat, spännande! Ska ut o fara i påsk, då ska jag passa på och dofta lite på flygplatsen. Eller kanske beställer jag små prover.
    Den klassiska Shalimar tycker jag om samtidigt som den känns lite för tung för mig.
    Önskar dig en fin kväll 🙂

    Gilla

 5. Jag kan nog inte med ord beskriva hur lycklig jag blev när jag hittade hit till denna bloggen! Jag har haft en riktigt go läsning när jag har plöjt igenom varenda blogginlägg 😃 Underbart att det kommer nya inlägg så ofta och så lärorikt för en parfymnörd som mig som håller på att lära mig mer och mer om dofter! Jag har nyligen fastnat för tonkaböna då jag testade Tonka Imperial från Guerlain. Älskar den! Finns det någon liknande som du skulle kunna rekommendera?
  Tack igen för denna fantastiska blogg!

  Gilla

  1. Stort tack för dina ord! Det värmer så oerhört! ❤ och tonka – vilken mångsidig ingrediens! Kolla gärna Fève Delicieuse från Dior, Hermessence Vetiver Tonka (åååhh!), Fragonard har en härlig blandning av tonka-frankincense också. Det är mycket tonka i klassikerna som Samsara, Shalimar,även J'adore L'Or.
   Hör gärna av dig när du har testat dem 🙂
   Tack än en gång för dina ord!
   (Yayy! Vi är många fumeheads, även här i Sverige! Tummen upp!)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s