Februariutmaningen – dag 20 till 29

Då är det dags för den tredje och sista delen av Februariutmaningen.

Del 1 hittar du här.

Del 2 hittar du här.

20. En riktigt bra designerdoft.

Det har jag redan skrivit så mycket om – hälften av Armani Privé linjen tillhör mina favoritdofter. Myrrhe Imperiale slår allt jag har (ja, men tvinga mig inte att välja EN doft från samlingen 😛 ). Tom Ford (även fast det är inte han som står bakom sina doft-skapelser) är näst på tur – hans Amber Absolute blir jag alldeles tårögd av.

 

Myrrhe Imperiale från Armani Privé och Amber Absolute av Tom Ford

 

21. En riktigt bra nischdoft.

Vilka jobbiga frågor såhär på slutet! 😉

Det finns ju hundratals bra nischdofter! Hur kan jag välja en? Då väljer jag den som tillkom sist till kollektionen: Parfum d’Empire Ambre Russe – jag har läst om den sedan länge, men var alltid tveksam och inte ens sugen att prova. Tills nu. Jag köpte en sample tillsammans med andra samples som jag ville ha och BAM! vilken doft! Underbar amber, svart te, booziga noter, lite tuffare dofter av läder och tjära, med en nypa kanel på. Whoa, säger jag bara – Ambre Russe, jag har saknat dig i min kollektion!

Ambre-Russe
Parfum d’Empire – Ambre Russe

22. En doft med en doftnot du älskar.

Den 22:a februari kommer jag att sprida en doft som innehåller noter jag älskar. Med tanke på att jag älskar sandelträ, amber, kådor, mocka, rökelser, oud, iris, kakao, ceder, barr… vad ska jag välja?!

Det blir nog Rojas Amber Extrait. Amber, vanilj, sandelträ, kakao. Yes!

 

Roja Parfums, Amber Extrait

 

 

23. Din mest svårbeskrivna doft.

Jag har för övrigt lite svårt att beskriva blommiga och söta dofter – min näsa tycker inte om sådana och vill inte samarbeta på den fronten. Finns det alldeles för många, olika blomsorter i en komposition så kan jag inte urskilja separata noter, men de där jävla vita blommor generellt känner jag och avskyr :P.  Ger du mig en doft som består av gardenia, kaprifol, magnolia, jasmin, tuberos, champaca, liljekonvalji, tiare, neroli och ylang-ylang på det så är jag redo att klippa av min egen näsa med en avbitartång.

(Update: kolla vad jag fick testa dagen efter detta inlägg: Vårens nyheter – hiss eller diss? )

Jag lyckas inte alltid urskilja de i grupper / ackorder och vill inte utsätta mig för sådana dofter heller. Jo, kanske, eventuellt i en gammaldags parfymfabrik, någonstans i Grasse, där man plockar de där blommorna vid soluppgången och sedan behandlar dem med kärlek och respekt för att få ut det bästa av växten. Så kommer du fram till mig med en Viva la Juicy, eller annan Pure Poison så blir jag inte särskilt lycklig 😛 Men ja, jag har också några blommiga dofter i min samling och uppskattar de väldigt mycket. Men tänker jag blommor så ser jag iris, viol och ros i min fantasi. Och det liksom räcker :P.

24. En doft som får dig att tänka på semester.

Jag har (lite utanför min kollektion) en flaska med lotusabsolut. Fräsch, behaglig, somrig doft. Jag har köpt den på semester direkt från en liten fabrik. När solen skiner mycket och temperaturen överstiger 26 grader så använder jag inga parfymer (huden trivs inte och själva doften goes bananas också). Lotusabsolut känns som det optimala valet då. (Och nu vet du varför jag kunde inte bo i Grekland 😛 ).

Dessutom har jag en (enda :P) doft i min samling som för tankarna mot sol, bad och exotiska stränder. Nämligen Sandflowers från Montale Paris. Marina noter av havssalt, strandsand, enbär, sandelträ och lite kokos. Som du vet är jag inte särskilt förtjust i den typen av dofter, men är du det så testa gärna för den är väldigt bra i sin kategori. En riktig vamos a la playa-doft! Mycket bättre än Virgin Island Water ;).

 

Montale Paris, Sandflowers

25. En doft du skulle vilja känna på en man/kvinna som du myser med i soffan framför en riktigt bra film.

Då ska det helst vara pudrigt med iris och kakao. Och vet ni vad? Det finns en sådan doft!

Nämligen Equistrius från Parfum d’Empire. Iris, viol, mörk choklad, mocka, amber, sandelträ… Mina kära, en fluffig filt, en bra film och så har vi den optimala mys-situation. Vill man ha mer choklad så layrar, sprayar, men hallåå, tar på! lite Boccanera från Orto Parisi, eller annan Chocomania från Body Shop så är vi där. In heaven. ❤

nd.1563
Parfum d’Empire, Equistrius

26. En bra doft när man går på bio.

Alltså när jag går på bio så önskar jag mig att ingen hostar på mig och inte testar sin dragon breath på mig. Såere i sådana där sociala situationer. 😛 Dödsallvarligt! Men förutom att jag försöker inte strida mot mina egna regler och inte äta kebab med dubbel lök och trippel vitlökssås innan (inte för att jag äter så annars 😛 ) så väljer jag något som närsittande folk kommer inte av svimma av. Och det kan vara vad som helst. Alltså, det går inte att välja bara såhär.

27. En riktigt bra jobbdoft.

Hejsan hoppsan! Hoppade över två dagar (hade rätt så intensiv helg med mycket fest och aktiviteter så… förlåt!), men nu kommer dem!

En riktigt bra jobbdoft från min kollektion… Hmm…. Jag tror att jag redna skrev det här någonstans – Daim Blond av Maestro Serge Lutens. Väldigt balanserad mockadoft med pudrig iris, delikat not av aprikoser (halvmogna, hårda aprikoser, inte söta, mjuka solmogna och klibbiga) på en mjuk bädd av mysk. Lätt min favorit Lutensdoft. Jag använder den på arbetsintervjuer och det hände bara en gång att jag inte fick jobbet efteråt, den funkar ;). Sedan tycker jag att ytterligare mockadofter passar så bra till en professionalist – Bottega Veneta edp, samt Cuir Cordoba från huset Keiko Mecheri. Det sistnämnda hoppas jag köpa snart för hittills hade jag bara ett sample och det blev kärlek mellan oss :P. För att summera – ja, jag tycker att en doft av fin, högkvalitativ mocka fungerar bra som jobbdoft.

28. Valfri doft.

Jag hoppade över den dagen också så här nämner jag den doften jag hade på mig då. Oud Royal. En av mina största favoriter. Relativt enkel, men ack så underbar! Bästa bevis på att få, men högkvalitativa och noga utvalda ingredienser betyder mycket mer än olfaktoriska symfonier med 40 instrument plus kör. Rökig oud, amberackord, massor med sandelträ, tonad ros med en nypa saffran. Jag kommer att beskriva den ytterligare i ett separat inlägg för den förtjänar ju det, men har inte vågat än. Men det kommer, den berättar magiska historier på huden. Det kommer!

29. Blunda och plocka fram ett random sample.

Mona di Orio Myrrh Casati. Väldigt höga förväntningar som har gått över till en besvikelse. Jag ville ha myrra, mycket myrra, myrra är bra! Och så fick jag. Myrra – check! Lakrits – check! Kardemumma, patchouli, lingon, lite saffran – check! Lite för syrlig myrra (men inte åt den jobbiga apoteksdoften), lite som någon slags fräsch harts…grön Hojari? Den funkade inte på mig den första gången, men efter några dates har vi nån sorts förhållande, Myrrh Casati och jag. Vad är problemet då? Jo, det är inte ens en one night stand. Det är en riktig jäkla quickie.

En timma på ytan, sen försvinner den. 😦 En lätt slöja av hartser, kvalmig guaiacträ och lakrits stannar kvar lite, lite till, men man är tvungen att trycka näsan mot huden för att få njuta av den. Ååååh! 😦

That’s all folks! Februariutmaningen är slut. Med största sannolikhet återkommer jag med temamånad till hösten. Än så länge, håll utkik – jag har hundratals dofter kvar att beskriva!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s