Petrichor – vad är det?!

Vet du vad jag saknar mycket just nu? En doft, en av dem bästa naturliga dofter (strax efter den ozoniska luften efter en augustistorm). En underbar, fräsch doft som känns så tydligt under varma månader, när det börjar regna efter en längre period utan regn. När, framförallt, de första dropparna når marken, gräsmattan, asfalten, bryggan, stranden vid sjön,  busskurar och buskar, dammiga stigar i skogen, ja, du vet… Visst doftar det underbart då? 😀

Det finns nämligen ett ord som beskriver den doften – PETRICHOR.

Det påstås att det är någon sorts olja som jorden utsöndrar strax innan regnfallet. Namnet tyder på detta: ordet petro– relateras med sten, berg och ichor, från grekisk mytologi, är en blodliknande vätska som strömmar i gudarnas vener. Enligt vissa petrichor doftar mest i Australien. Jag kan tänka mig det – den torra, dammiga Interioren måste vara en perfekt scen för petrichorens gudomliga dans!

 

Uluru i Australien

Jag förstår om det låter konstigt att längta efter regn efter så många fuktiga, jobbiga månader, men PETRICHOR är helt annan sak… 😉

 

Petrichor

 

2 kommentarer

  1. att det fanns ett ord för den doften! Längtar också efter den nu… Finns någon sådan parfym tro? Jag hade Demeters jord-doft ett tag, men den nådde inte hela vägen om man säger så… Fast helt ok!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s