Dagens överraskning – Tabacora Parfums – Salim Attar och Anarkali Attar

 

Tabacora Parfums, Salim och Anarkali
Tabacora Parfums, Salim och Anarkali

Jag hittade några oväntade prover i brevlådan idag. Tabacora Parfums bjuder på sina attars från linjen Chariots of Love. En av dem, Salim, är alldeles, alldeles underbar! (för att inte nämna att Tabacora är en finalist av Art and Olfaction Awards 2016). Attars från Polen alltså!

En delikat pust av papyrus lockar min näsa från första början. Sedan känner jag tydligt oud och ros, men inte så brutal och uppenbar som i alla andra oud-ros kombon, denna ros äter inte upp kompositionen. Oljan är väldigt mjuk, delikat med krämig iris, gyllene saffran (inte den som vi känner från lussekatter, inte dammig, åh nej, den bästa, noga utvalda och fräscha) och patchouli. Det är väldigt myskig och sensuell doft. Otroligt sensuell! Träig, men här har vi torra, små bitar av ädelträ (cypriol), ingen rökelse eller kåda i sin grov enkelhet (vilken jag tycker om, men här har vi en annan historia 😉 ). Man kan nog urskilja balsamiska gurjum-noterna, men de är ganska mystiska och på något sätt undangömda, det är inget ledande instrument i denna orkester. Denna asiatiska ingrediens förekommer inte alls ofta i parfymer, spännande. Känner jag lite irisparfymerad, delikat mocka här?

Salim Attar måste dofta gudomligt på en man och det ska testas! (förbered dig, älskling! 🙂 ).

I’m in love!

Tabacora Parfums, Salim
Tabacora Parfums, Salim

Jag fick också testa parfymhusets andra attar (om attars kan du också läsa här) – Anarkali, och där känns det så tydligt att om lyrisk, men bestämd Salim är faktiskt en kvinna (men doften i sig är utan tvekan unisex), så orientalisk Anarkali är en man – sådan som inte skäms för sin håriga rygg och sådan som kan liksom jaga föda i vildmarken. Ja, den sorten av oud. Anarkali känner vi igen i ganska många olika dofter från Gulfen – här finns det gott om oud och amber, den är mycket mer jordig, tyngre och balsamisk. En bra attar, men inte för mig helt enkelt. Men har man Salim i stallet så spelar resten mindre roll 😉

 

Tabacora Parfums, Anarkali
Tabacora Parfums, Anarkali

Näsan bakom dofterna: Christian Carbonnel, 2015

 

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s