Patchoulivecka dag 7 – Xerjoff – Richwood plus en perfume haul :)

Söndag.

Härmed avslutas patchouliveckan med en lyxjuice av italienska Xerjoff. Namnet är en aning lurigt för Richwood doftar inte särskilt träigt i sig. Sandelträ visar upp sig efter en längre stund på huden. Det är en doft som är djup, överraskande och mångfacetterad. Det är verkligen en doft där man kan känna en tydlig skillnad mellan topp-, mellan- och basnoterna.

Det finns liknelser mellan Richwood och Coromandel, Richwood är dock mycket mer rich på italienska citrusar i öppningen och mindre pudrig (om inte alls) än Chanels skapelse. Huvudrollerna spelas av den booziga patchouli, äkta sandelträ från Mysore (den finaste, dyraste och svårttillgängliga sorten) och en krispig, fräsch ros. Inga rökigheter här, nä nä. Skulle någon tvinga mig att säga vilken träsort som finns där så (även om den inte finns) så kan jag tänka mig några flisor rosenträ eller massoia för den torra krämigheten (ååh, hur beskriver man en så’n känsla??! 😀 ). Jag verkligen gillar kompositioner där två olika olfaktoriska universum möts på det sättet: här kryddigheten och jordig patchouli möter krispiga rosenblad (citrusarna försvinner i början, ingen större fara 😛 ).

img_6827-2
Xerjoff, Richwood

Richwood är som en strand någonstans vid varma havet: Först är det långgrunt och varmt, men samtidigt ganska uppfriskande, men ju djupare du går desto mer omfamnande blir doften. De finaste är utan tvekan basnoterna: sandelträ, krämig vanilj och amberackord – doften är då självsäker och lyxig på ett ödmjuk sätt.

Priset är dock en nackdel här. På boutiqueideale.se kostar den 5 000 kr för 100ml. Det är alldeles för saftigt, även om det gäller så pass högkvalitativa dofter som Richwood (den är ganska hudnära, men hållbarheten är bastant).

Richwood tillhör Xerjoffs XJ 17/17 Stone Label Collection och finns på marknaden i numrerade flaskor för den där jävla överlyxighetens skull. Vill du ha det ännu lyxigare så finns den också i färgglada Muranoflaskor av kvarts…

Och här kommer bilden av alla dofter som nämndes under patchouliveckan:

Patchouliveckans heroes
Patchouliveckans heroes

 

UPDATE:

Här kommer en liten perfume haul från den dagen jag köpte min egen Richwood (efter några stycken dekanter som alltid tog slut alldeles för tidigt). Denna flaska är verkligen underbart fin, tung, lyxig och såhär… ordentlig! 😀 Xerjoff 17/17 Stone Label Collection – Her Majesty Richwood:

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s