Le Vestiarie des Parfums Collection Nuit – Yves Saint Laurent

Idag var jag på ett trevligt parfymsniff-möte på NK. Syftet var att byta lite godis och dofta på några ljuvligheter. Majoriteren av dessa kom till NKs fik i våra egna väskor, men vi har naturligtvis besökt YSL och Doftsalongen.

Planen var att testa de nyaste Le Vestiarie Collection Nuit – Cuir, Velours och Vinyle. De tre tillhör en redan känd linje som modehuset Yves Saint Laurent släppte ca ett år sedan – Le Vestiarie des Parfums (fem dofter som symboliserar husets klassiska modeller – Tuxedo, Saharienne, Caftan, Caban och Trench), men i lite tyngre, mer sensuell gestaltning.

Vinyle var jag mest nyfiken på (myrra, åh myrra!). Det är en rad högkvalitativa dofter, no doubt about it. Jag hade dock (som vanligt) höga förväntningar, eller förväntningar som inte gick ihop med verkligheten. Särskilt när det gäller Vinyle – jag är en sucker för myrra och är ständigt ute efter en Myrrhe Imperiale 2 😉 Typ ;). MI innehåller världens finaste myrra och det vore underbart med någon fin ersättare, gärna billigare också.

Tyvärr är Vinyles myrra totalt genomkörd av immortelle och vanilj. Det finns naturligtvis en tung bas av hartser i den (lite LP-skiva känsla verkligen), men det är för mycket sötblommigt i den. Plus, förlåt alla lakritsälskare – en godisbit med smak av lakrits och anis, så jäkla söt på det där konstiga sättet som bara svarta karameller kan vara ;). Jag skulle dock rekommendera att du testar själv – för det är en bra doft överlag. Juliette Karagueuzoglou är näsan bakom doften.

Velours. Här är det mycket torrare, lite mer elegant, känner jag. Inget konstigt för här finns det irisroten som är som en balsam för min själ. Tillsammans med olibanum, amberträ och svart te skapar de en rätt så melankolisk komposition. Lugn och vacker. Den öppnar sig pepprigt, men på ett väldigt delikat sätt, det finns inga starka kryddor här och de definitivt inte behövs. Doften avrundar med jasmin och myskig bas, mys mysk. Skapad av Carlos Benaim.

Cuir. Nu börjar det hända saker – en attityddoft as hell! Saffran, tobak och läder – tre starka ledare som lockar folk till barrikaderna! Något värmande boozy, osmanthus och guaiacträ avrundar doften och gör att man inte viker sig under den olfaktoriska balasten. Strävt te och en nypa oud gör att doften är hållbar med väldigt tydligt doftspår. Skapad av en till grek i gänget: Ilias Ermenidis.

Hade jag inte redan haft dofter som passar min personlighet bättre så hade jag gått nu och försökt att övertala min plånbok till mer intensivt samarbete nu. 🙂

Ha en superhelg peeps! 💝

Yves Saint Laurent, Le Vestiaries des Parfums: Velours, Cuir och Vinyle. I bakgrunden den tidigare Le Vestiarie-linjen.
Yves Saint Laurent, Le Vestiaries des Parfums: Velours, Cuir och Vinyle. I bakgrunden den tidigare Le Vestiarie-linjen.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s