Alldeles för många nyheter på sistone – dags för en gamling då! Guerlain – Vol de Nuit

Ja, inget nytt i 100 ljusårsradie – en doft skapad av Jacques Guerlain i 1933. Guerlain och Vol de Nuit – night flight. Night flight som i Antoine Saint Exupery’s andra roman ”Night Flight”, en superklassisk berättelse om kärlek och romantik under första åren av flygteknik.Det är faktiskt en doft som jag är lite osäker på om jag vågar att skriva om. För jag kanske inte förstår den doften helt? Jag kanske inte är tillräckligt mogen för att handskas med detta konstverk? Jag kanske inte begriper La Belle Epoques olfaktoriska milstenar? Jag är dock för tillfället lite trött på nylanseringar, back to the roots then! Heja old fashioned anachronism!

Vol de Nuit är en väldigt träig, kall doft. Ja, kall – vill du hitta en doft av den bitchigaste chefen någonsin så kan jag garantera att du kommer och känna igen den doften med din ”doftfantasi”. Distans, avstånd, världens största personlig zon ever. Med en stenmur runt omkring. Du fattar, ingen date-doft den här ;).

img_8760
En vintage Vol de Nuit (skatt!), Mitsouko och Chanel no.5 med Coco Mademoiselle i 50öre-format. Så gulligt!

Det räcker om känslor. När det dock gäller ingredienser så en sak är saker – kompositionen är väldigt välbalanserad. Framför allt har vi här en klassisk bas som förekommer i väldigt många dofter från Guerlain (Héritage, Jicky, L’Heure Bleue, Shalimar, Habit Rouge, Mitsouko, Chamade m.fl.) – Guerlinade, som också kallas för Guerlains DNA. Alltså en sofistikerad blandning som lockar Gurrafantaster sedan decennier. Så om någon gång tänkte du: ”Äsch, alla Guerlain doftar ju så lika” så här har du svaret: Guerlinade. Det magiska elixiret innehåller bl.a. bergamott, ros, jasmin, vanilj, tonkabönor, irisrot, olika hartser (framför allt galbanum) och animaliska noter. Den har naturligtvis omformulerats flera gånger (den är ju nästan 100 år gammal!), men basen finns kvar där.

Det finns två grupper av människor – de som tänker ”tant!” när de doftar på Guerlinade och de som upplever ”la petite mort” vid varje sniffning. Och faktum är att det inte finns så många däremellan :P.

Och jag tror att samma princip gäller för Vol de Nuit. Förutom genomgående Guerlinade så har vi galbanum och petitgrain i toppnoterna. I hjärtat är det mer blommigt (och liite mer tillgängligt samtidigt): jasmin, påsklilja och kryddor. När doften väl ”smälter in” i huden så börjar iaf jag förstå dennes skönhet och storhet. Jordiga, fuktiga träbitar, chypre, bitter galbanum, djupa, mörka lövskogar, vanilj, iris och amber. Absolut ingen trendig doft, men en doft som man vill sätta sig och uppleva i ensamhet istället för att springa ärenden på stan i. Lite som när du vill koppla av med din 21 år gammal Redbreast till hands en härlig kväll… (och jag syftar inte på någon stackars tjej med röda pattar här :P).

Jag äger en liten vintage flaska som jag betalade alldeles för mycket för, men är ganska säker att den kommer att räcka länge. Det är inte min doft, inte en. Men jag ändå trivs med den just här och just nu, en mörk, sen novemberkväll.

Några Vol de Nuit fantaster där ute?

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s