Doftnoter jag inte gillar. Och dem jag älskar mer än mig själv :P

Jag brukar säga att jag inte är särskilt förtjust i vita blommor. Eller vissa fruktdofter. Ni som skriver (stort tack för alla era meddelanden, mer, tack! 😉 ), skriver ofta att vi har helt olika doftsmak. Och det är super (jag försöker ju också att skriva om parfymer jag inte gillar på mig, ge mig gärna tips på vad ni vill att jag ska skriva om).

OBS! Det här inlägget kommer att bli någon sorts anteckning för mig själv, men vill ni kika in i mina anteckningar så är det fritt fram ;). Jag ska bara göra en checklista här för att kunna kolla om några år hur min smak har utvecklats. Synd att jag inte gjorde det tidigare för det har hänt massoooor sedan jag började utforska doftvärlden – jag har använt till exempel Burberry Weekend, Exclamation, Nina Riccis Deci Dela, Chanel Chance och 1993 (hej mina äldre läsare 😉 ) älskade jag Vanilla Fields från Coty. Sedan var det Gucci Rush, Coco Chanel och Mexx Woman – mina partydofter. I början av 2000-talet mitt personliga dofttåg började rulla mycket fortare och jag känner att jag har testat mig genom allt möjligt, vissa dofter fick stanna längre, vissa en kortare tid, men sedan dess räknar jag inte längre parfymer som jag fick prova. För nu pratar vi hundratals. Och jag är så glad att nischparfymeri har öppnat portarna till en värld som lockar mig jättemycket sedan dess. Tack vare Internetz, utan tvekan.

Men tillbaka till doftnoter, vilka är det som ligger på mina plus- och minuslistor egentligen?

Tänk på att det gäller doftnoter i parfymer, inte naturliga dofter naturligtvis – t.ex. havsbris älskar jag i naturen, men i parfymer är det rentutav äckligt. Det finns hundratals andra doftnoter som jag inte nämner här, men de förekommer så sällan att jag känner inte riktigt något behov av att nämna dem.

Om jag skulle dela det i olfaktoriska grupper så it goes as follows:

thumbs-down-silhouette_318-41911

Me no likey:

 • Citrusar (i princip alla): citron, lime, apelsin, yuzu, pomelo, grapefruit, mandarin och neroli mm.)
 • Frukt: passion frukt, aprikos, banan, vinbär, björnbär, blåbär, körsbär, lingon, vindruvor, mango, melon, papaja (och andra tropiska frukter egentligen), päron, ananas, hallon, jordgubb, vattenmelon
 • Grönsaker: selleri, pumpa, gurka
 • Nötter: inga här, tydligen gillar jag nötter 😉
 • Blommor: lubin, champaca, körsbär/äpple- och liknande blommor, nejlika blomma, tusensköna, geranium, hoya, hyacint, lavendel, syren, liljekonvalj, lotus, magnolia, orkidée, tulpan, ylang-ylang, frangipani, gardenia, kaprifol, jasmin, liljor, tiare, apelsinblomma, tuberos
 • Trä: amyris, papyrus, bambu, eucalyptus, ekmossa, olivträ
 • Gröna noter: ginseng, gräs, mejram, rabarber, rooibos, rosmarin, alger, timjan, oregano, lagerblad, humle
 • Kryddor: anis, fänkål, kardemumma, kryddnejlika, gurkmeja, dill, ingefära
 • Gourmandnoter: kanderade frukt, loukhoum, brun socker, marzipan, socker, vit choklad
 • Hartser, kådor: copal, copahu, elemi, peru balsam, styrax
 • Animaliska: castoreum, sibet, honung, ambrette
 • Andra syntetiska: aldehyder, ambroxan, ambreton, hedione, ozoniska noter, metalliska noter, havsnoter, salt, vattniga noter

thumbs-up-hand-symbol_318-41939

Me likey:

 • Citrusar: bergamot, bara när den påminner om earl grey, när den är bitter
 • Frukt: äpple, vinbärsblad, fikon (men helst blad och trä), persika, plommon, granatäpple, kvitten
 • Grönsaker: morot, tomatplanta
 • Nötter: mandlar, kokos, hasselnötter, pistasch, valnöt, kastanj, macadamia
 • Blommor: osmanthus, fresia ibland, heliotrop, iris (blommor och rötter), lind, mimosa, myrten, alla rosor, viol
 • Trä: sandelträ, patchouli (den ligger i den kategorin), palo santo, oud, äppelträ, björk inkl. tjära, rosenträ, ceder, cypress, nagarmotha, drivved, fikonträ, gran, guaiacträ, hinoki, mahogany, lönn, massoia, ek, palisander, sequoia, teak, vetiver
 • Gröna noter: tonkaböna, enbär, aloe vera, malört, basilika, kaktus, cannabis, salvia, ormbunke, hö, murgröna, mynta, té, tobak, violblad, galbanum
 • Kryddor: kakao, kummin, kanel, kaffe, koriander, lakrits, muskot, peppar, rosé peppar, saffran, vanilj, wasabi
 • Gourmandnoter: dadlar, kex, kola, grädde, choklad, marron glace, rum, whisky, cognac
 • Hartser, kådor: benzoin, choya, gurjun balsam, olibanum, mastix, olibanum, myrra, opoponax, tolu balsam
 • Animaliska: amber, ambergris, bivax, läder, mocka, mjölk, mysk, labdanum
 • Andra syntetiska: Iso E Super, cashmeran, akigalawood, pudriga noter

 

Vilka doftnoter gillar du mest? Vilka inte?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s