Zarkoperfume – parfymserum Buddha-Wood

Äntligen helg! Äntligen en jobbfri, uppdragsfri, utegångsfri helg när jag kan smörja in mig med precis det jag vill och inte utsätta omgivningen för eventuella misslyckade doftval. Inte minst mig själv! Tillgång till duschen underlättar verkligen i sådana fall :P.

 Zarkoperfume, Buddha-Wood parfum serum
Zarkoperfume, Buddha-Wood parfum serum

Men idag behövs inte det. Idag testar jag Buddha-Wood från danska Zarkoperfume som jag fick som ett pressprov för ett par veckor sedan. De flesta känner Zarkos dofter sedan Molecule 234.38 som skulle efterlikna Molecule 01 från Escentric Molecules, men det blev inte riktigt så.

Märket lanserar nu sitt nya koncept, väldigt innovativt koncept imho, nämligen parfymserum. Jag har aldrig provat parfym i denna form så det lät verkligen intressant. Och vad är ett parfymserum egentligen? Jo, det verkar att parfymserum är helt enkelt en aning mer koncentrerad doft (ca 50% doftolja) upplöst i någon sorts silikonaktig bas. För serumet är inte oljigt men har lite högre densitet än vanliga parfymer.

 Zarkoperfume, Buddha-Wood parfum serum
Zarkoperfume, Buddha-Wood parfum serum

Det finns tre serum i serien: OUD-COUTURE (citrus, kardemumma, svartpeppar, vanilj, oud, sandelträ, palisander och vetiver), SUPERCHARGED MOLéCULE (mer Iso E Super än i 234.38) och just BUDDHA-WOOD. Alla naturligtvis helt unisex. Baserna i alla tre mognar på franska ekfat, med rostningsgraden medium, precis som konjak.

1
Zarkoperfume, Buddha-Wood parfum serum
Hur doftar den?

Väldigt skandinaviskt, väldigt rent, väldigt zen. Det är en doft du vill bära när du vill slappna av, när du lägger på en ansiktsmask och vill bara vara ifred. Eller till yogapasset. Buddha-Wood är inte offensiv och håller sig nära huden. Det är en doft för alla som inte vill använda tyngre, orientaliska dofter.

Den är inte komplicerad, inte mångfacetterad, det är en doft man förstår sig ganska omgående på. I öppningen doftar den boozy och syntetiskt. Jag är övertygad att det är just 1,2,3,5,6,7-hexahydro-1,2,3,3-pentamethyl-4h-inden-4-one som spökar. Hahah, nu blev det mystiskt 😉 Jag känner nämligen massor av cashmeran här. Cashmeran föreställer alla dessa kashmir-liknande påhittade ackorder i parfymeri (påhittade som…amber). Den är ganska uppenbar när träiga noter doftar lite sådär gummiaktigt i bakgrunden. Men don’t be scared, det är i själva verket en trevlig doft! Speciellt när man blandar vit mysk med cashmeran och andra ljusa, träiga dofter som sandelträ eller just buddhawood (som doftar sandelträaktigt). Buddhawood-olja används i Australien bl.a. för meditation och avslappning och det är sådana signaler detta parfymserum skickar rent olfaktoriskt – ingen partydoft, ingen powerdoft, men chilla ska du göra! 😀 Det behövs inte mer än så här ibland.

Jag gillar Buddha-Woods drydown, den påminner mig om doften man får på händerna när man hugger ved, täljer smörknivar eller annat spännande – warm and cosy.

Den håller inte särskilt länge på min hud (fast basnoterna finns där – svaga, men finns) och är väldigt hudnära trots att både cashmeran och buddha wood är bra s.k. fixatörer som förstärker parfymernas hållbarhet, men det kanske inte ligger i denna kompositionens natur? Det gäller då att använda den oftare helt enkelt :).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s