Vårnyheter: Guerlain – Mon Guerlain

Vårens största snackis bland selektiva märken. Den ska vi prata om idag då ;). Statistik på bloggen visar att ni söker info om just denna doft så what to do, jag skriver om den ;). Mon Guerlain, en av årets största parfympremiärer (jag vet att det är bara början, men den marknadsföringskampanjen blir ganska svårt att slå, det kan jag garantera). Guerlain har under hela vintern byggt upp spänningen – vi visste ju att de kommer att lansera något, men namnet, doftens ”ansikte”, ingredienserna – det var ett mysterium.

Men vad gör man inte för att ta över titeln av Spänningens Mästare? (Sorry, Alfred att jag drar in dig i träsket). Jo, man anlitar en symbol av, enligt Guerlain, ”today’s feminity – a strong, free and sensual feminity” Angelina no-longer-Pitt-Jolie. Modern kvinnlighetssymbol i storlek -20. Jag är ingen gossipgirl, men hela hennes livs- och ätstörningshistoria verkar inte särskilt strong, free eller sunt öht. Detta kan man inte lansera som förebild av kvinnlighet. Hon definitivt inte är där hon ska, ännu. JAG vill inte att kvinnor ska ha sådana förebilder. Jag lider med alla dessa tjejer och kvinnor som kommer att få bekräftelse på att 35 kg kropp är alldeles lagom… Vi önskar henne lycka till och tittar istället på Angelinas ambassadörskap för UNHCR, alright?

Dessutom är varumärkets strategi så brutalt påhittat här så att man blir gråtfärdig. Thierry Wasser, doftens skapare, fick en order från Guerlains PR-stab att övertala människor (läs: journalister och andra ordspridare) att Mon Guerlain är inspirerad av Angelina Jolie’s själ, karaktär och värdegrund. Och detta stämmer inte någonstans då Mon Guerlain är i själva verket en ny tappning av Mon Exclusif från Guerlains butikslinje som inte längre produceras. Wasser skapade Mon Exclusif i 2014 när ingen ens planerade att påbörja samarbete med den amerikanska filmstjärnan.

1600x800-without-cta-copy

 

Men hur är doften?

Den presenteras av varumärket som en magnifik blandning av bästa råvaror – provensalsk Carla lavendel (mindre örtig, mer blommig), indisk jasmin Sambac, australiensiskt vit sandelträ och vanilj från Papua New Guinea – en gemensam ingrediens för t.ex. Shalimar, Jicky eller Habit Rouge.

Mon Guerlain är en modern, fräsch oriental med gourmandbas och träiga inslag. I öppningen överraskar den lite med den ”herrdoftiga” blandningen av lavendel och citrus, men övergår senare till en varm, sötare vanilj.

g013139
Guerlain, Mon Guerlain

Vi måste dock ta upp flaskan – ikonisk (skapad år 1907 av Gabriel Guerlain för Rue de la Paix) guerlainensisk Quadrilobe med gyllene detaljer i 30, 50 och 100ml storlek. Superfint tillsammans med den roslila vätskan i! Om du har större behov så kan du köpa 250 eller 500ml av Mon Guerlain i Gold Bee Bottle, lockande, eller hur? ;). Quadrilobeflaskan var från början gemensam för de flesta Guerlainparfymer, tillsammans med Bee Bottle. Jag kan skvallra lite och skriva att Guerlain kommer att ersätta alla enskilda flaskor (som Samsara, L’Instant eller Champs Elysees) med just Quadrilobe inom en snar framtid.

I doftens hjärta gömmer det sig ett mjukt, men samtidigt skarpt (uhm 😀 ) pudrigt moln av jasmin och iris. Det tillför någon sorts klarhet och en känsla att det är en ganska mogen doft trots sin gourmandiga karaktär. Iris och jasmin blandar sig ihop med fortfarande närvarande lavendel för att skapa en levande komposition på huden – man upplever en fräsch sötma, blommor och puder samtidigt. Som manschettknappar till en superkvinnlig silkesblus eller som supersexig spetsbh som syns genom en vit kontorsskjorta. Kontraster, kontraster.

Kontrasterna försvinner dock i basen, där vaniljen och tonkabönor tar över och blir alldeles för gourmandiga och söta tillsammans (hej hej Poison Girl!). Hade det varit fluffiga valpar så hade det fungerat fint, men här pratar vi om dyra droppar av parfym för moderna kvinnor i sin bästa ålder – och då blir det lite för mycket. Även sandelträ hjälper inte att bromsa den söta kakan som utvecklas på huden. En kaka med kryddiga toner, men still… kaka. Här känner jag också ganska syntetiska träiga toner av oklar proveniens.

3346470131392_1
Guerlain, Mon Guerlain eau de parfum

Och i den fasen kopplingarna till andra gourmandiga storsäljare kommer fram – nästan identiska ackord känner vi ju igen från YSL’s Opium Black (basen är i stort sätt identisk) och Lancome’s La Vie est Belle. Det är alltså inte särskilt min grej, men gillar du dessa två så kommer du säkert gilla Mon Guerlain också.

Doften är skapad av Guerlains egna kontroversiella Näsa – Thierry Wasser i samarbete med Delphine Jelk. Hållbarheten är bra (5-6 timmar), det är ju Guerlains edp.

Lansering av Mon Guerlain är den dyraste i parfymhistoria. Marknadsföringsbudgeten slår de hittills mest spektakulära kampanjer av Coco Mademoiselle och La Vie Est Belle. Mon Guerlain skapades i ett syfte – att bli en bestseller. Den söta gourmand-trenden tydligen fortsätter.  Arbetet att förvärva nya generationer av kunder unga kvinnor pågår. Marknadsföringsmaskinen jobbar i full fart. Guerlain bevisar ytterligare en gång att de har stenkoll på det här spelet och är mästare på att läsa av marknadens dolda önskningar och erbjuda framgångsrika koncept trots sina 188 år på marknaden.

 

 

 

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s