Skepp ohoj, Beaufort London – Tonnerre, Coeur de Noir, Vi et armis

Efter några dagars tester känner jag mig äntligen redo. (Ni som fick utskick med endast bilder – sorry, det var inte planerat alls 😉 göra bilder går fortare än att testa och skriva 😜). Jag testar några dofter från Beaufort London. Detta lilla parfymhus vann Art and Olfaction Awards i år med sin nya doft – aromatiska, gröna och vetiveriga Fathom V.

Historien bakom Beaufort London befinner sig fortfarande i bebisstadiet – Come Hell or High Water-kollektion (som dagens dofter hör till) kom ut först i 2015. Jag har utvecklat en direkt kärlek till detta hus och dess eaux de parfums pga av min tidigare kärlek till hav, båtar, skutor och skepp. Ni som följer mig lite hit och dit vet att vi bygger om en gammal pråm till en husbåt och spenderar nästan all vår fritid i hamnen bland båtar, trutar, måsar och tjära. Alla havsdofter är obeskrivligt fantastiska (och någon rutten sill emellanåt förstör inte min uppfattning här 😉 ). Ja, om jag säger att jag har en tjärtvål i mitt nattduksbord för att det ska dofta ”gott” så fattar ni hur exalterad är jag över dofterna från Beaufort London. För här har vi verkligen en rad tjäraktiga, rökiga dofter. Btw, sa jag att jag älskar nischparfym och att jag skriver helst om nischparfym? Parfym som sticker ut en aning? Hahhah :D. Ni som gillar rökig whisky hittar något för er här också!

 

Jag börjar med Coeur de Noir. Enklast. Inte kompositionsmässigt, men jag kan tänka mig att denna är enklast att gilla för en ickenörd. Läder, labdanum, söt tobak, rom, gamla kartor och lite rök och den härliga tjäran. Som en riktig sjöman bör dofta! Försvinner från huden efter ca 10 timmar. Doften är tung, men samtidigt mjuk och behaglig – utan tvekan unisex (vaniljen skickar en wink här). Jag skulle inte rekommendera den för en nisch-nybörjare,  inget för någon som söker ”fräscha, kvinnliga dofter”, men vågar du sticka ut näsan – testa!

Beaufort London, Coeur de Noir

 

1805 Tonnerre. Mmm…. en rökig tjärbomb. 1805 symboliserar slaget vid Trafalgar. Tänk gamla fartyg under den napoleonska eran eller en gammal träskuta under deck. Ett fartyg lastad med krut. Doft av en tjärad, vacker träbåt som fick vara med på många olika hav plus en öppen spis som eldas med drivved, ceder och tjärat virke. Eller en brinnande träbåt? Lite grogg, lite havsvatten, lite, väldigt lite mineraliska inslag. När vi pratar om dofter som väcker minnen så är denna en rena rama dröm för någon som vuxit upp vid havet och hamnar. Mastodonthållbarhet – ca 14 timmar. Den doften kan du längta efter om du är en riktig parfymnörd, har du hittills använt La vie est belle så titta inte ens på den :D. Tonnerre är en svår, men otroligt vacker och känsloladdad doft kan jag säga.

Beaufort London, 1805 Tonnerre

 

Mitt sista prov från Beaufort London – Vi et Armis. En rökig blandning av tobak med rökta frukter och lätt syrlig ton som påminner om rabarber. Tjära naturligtvis, svart te / lapsang souchong, lite whisky, en nypa kryddighet. Lite oud av den mer rökiga sorten (alltså inget mögel den här gången – trots att det kanske skulle passa, på tal om gamla båtar… :D). Minst 10 timmar på huden med tydligt spår av fruktighet hela vägen ner. Jag får en vibe av någon sorts piratdrottning – vacker, stark och erfaren med blodiga sjöslag. En doft med cojones i precis rätt storlek :P.

Beaufort London, Vi et Armis

OMG, ibland tycker jag att det är trist för nischade parfymhus skickar nästan aldrig ut flaskor som pressprov :P, dessa tre godingar köpte jag för ett par veckor sedan och nu känner jag att jag verkligen behöver dessa tre i full bottle storlek i mitt liv…

Det var det, på tal om fräscha sommardofter. Hahahha! Oh my, vad torrt det blev helt plötsligt 😛 Men allvarligt – vill du testa något totalt utöver det vanliga så skaffa dig ett sample set, blindköp av flaskor rekommenderas inte (om du inte är helt såld för tjära och båtar som jag naturellement 😛 ).

Ahoy!

 

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s