The Different Company – Santo Incienso Sillage Sacré

Santo Incienso, Sillage Sacré heter det nyaste tillskottet i The Different Companys parfymfamilj. Efter förra årets ylang-, tonka- och tuberosbomben Adjatay Cuir Narcotique passar denna verkligen bra i parfymhusets doftutbud. För här har vi inga blommor.

tdc-ss-s
Santo Incienso, Sillage Sacré – The Different Company

Doften öppnas med en saftig, muskotnötkryddad bergamott från Kalabrien och petitgrain. Strax efter det känner vi att det finns en hel del sträv och vass vetiver blandad med mjukt guajakträ och varm palo santo (som stannar med oss hela vägen och utgör en stabil bas av doften). Jag upplever den som en grön doft i början, men inte alls grön i hjärt- eller basnoterna. De starkaste intrycken består just av träiga toner av palo santo, cederträ och vetiver, men kryddigheten och lite myrra och rökelse gör att den är inte så lätt att placera i något mindre fack än ’’träig doft’’. För jag tycker att den är träig, kryddig och orientalisk samtidigt. Och jag känner folk som utan tvekan skulle säga att den är fräsch också. 😀

Doften ger mig tillbaka mina varma känslor för palo santo. Jag gillar palo santo i sin naturliga form, har några flisor av det hemma och sniffar med förtjusning lite då och då, men i parfymform kväver den mig direkt. När Carner Barcelona släppte sin Palo Santo så köpte jag den blint så fort den visades i webbshoppen. Och två dagar efter leveransen så fick den flaskan gå vidare. Stort nope på den blev det tyvärr. Här funkar det förvånansvärt bra!

Santo Incienso, Sillage Sacré – The Different Company

Det som jag stör mig mest på i Santo Incienso är hedione. En syntetisk doftnot som marknadsförs som något feromonliknande, ett ämne som aktiverar människans feromonreceptorer och gör att vi blir attraherade av andra som doftar av hedione. En vulgär, blommig och lite luftig doft av bullshit. Som ni redan vet har jag ingenting emot syntetiska doftingredienser per se, men just hedione: a) luktar inte bra och b) är laddad med bullshit upp till hårbandet. Alltså, hedione doftar verkligen inte classy. Bort med den från parfymerna!

Tack och lov finns det en massa andra gottigheter i den kompositionen som lockar min näsa betydligt mer än hedione. Berättelsen bakom Santo Incienso är ganska bra också: Amazonas, fuktig grönska, kvalmiga, heta dagar och Ayahuasca (sydamerikansk dekokt av olika växter, både ursprungsfolk och flower children gillade/gillar att använda den under sina psykedeliska seanser, trenden är tydligen på väg tillbaka, särskilt i södra USA). Trots att jag är inte särskilt förtjust i storytelling bakom dofter (kanske för att jag har oftast så jävla svårt att lägga någon annans vision på min egen vision som oftast skiljer sig ganska rejält från det som parfymhuset försöker förmedla :D). Men deras vision ser såhär ut:

’’10 days of walking, with humid heat, mosquitos, the jungle and its sounds, its silent and deadly snakes.

10 days of tiring trampling through the trunks, the roots and the branches, 10 days without knowing where to go, forward but is it really forward?

Each shadow, each second, he listens, hoping to find him. In vain.

The shaman is gone and his face slowly disappear from his feverish memory. 10 days but he could walk for the 100 years if he had to. During the ceremony, the bird had landed on him without a sound and had brought him in a blue whirl. Amazonia is beautiful and quiet when sliding under its wings, Icarus next to it. She waited for him, here, or even there.

And its fingers went down his endless body, tender and cradled.

And his eyes are closing.

Ayahuasca where are you?’’

Santo Incienso, Sillage Sacré – The Different Company

Jag gillar verkligen doften, men fattar inte alls kopplingen mellan den och storyn. Och när jag sitter här, mitt i hopplöst svenskt juliväder som inte kan bestämma sig om det ska bjuda oss på sommar eller någon random kylig och blåsig oktoberkväll, helst samtidigt, så inser jag att Santo Incienso tillhör faktiskt den typen av dofter som kan bäras i vilket väder som helst – den är tillräckligt fräsch för att användas som varmväderdoft och tillräckligt varm för att användas under de kyligare dagarna. Tricky och bra! Tänkte faktiskt använda den också på jobbet (fy fan, jag vill inte ha jobbtankar mitt i semestern!!!! usch!), den bör inte störa någon.

Doften skapades av parfymören Alexandra Monet, samma som gjorde också Adjatay för The Different Company och Lumiere för Lalique. Doften säljs i koncentrationen Extrait de Parfum på t.ex. Insanto.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s