Parfymreseguide med doft av kakao, vanilj och blommor – Guadeloupe

Long time no see! 😀  Det tog mig en stund att samla ihop mig och gå igenom alla bilder jag gjorde de senaste dagarna. Jag var på semester i Karibien, underbara Guadeloupe med närliggande öar i år, och hann inte helt enkelt 😉 Dagliga uppdateringar såg ni på Instagram (följ gärna! 😘), men det saknas nog lite beskrivning där.

Mellan plantage-besöken, dykningar (vilka fiskar, vilket korallrev! ❤ ) och en och annan piña colada (jag är ingen strandhäng-människa, men gör det lite också, mest för barnens skull 🙂 ) upptäcker vi öarna i kors och tvärs. Efter en vecka i den vackra, lite vilda och gröna Basse-Terre åkte vi till Grande Terre, till snövita stränder med kokospalmer, krabbor och iguanor, kryddmarknader och lite mer civilisation. Jag kommer dock att sakna den rustika delen av Guadeloupe mer, den är ju mycket mer ”jag”…

Var ska jag börja någonstans?

Boendet. Ytterligare en gång lyckades jag boka ett fantastiskt ställe, alltså vi kunde inte drömma om ett bättre boende! Nära till havet, i regnskogen, sov vi i en lyxig träkoja. Två våningar, väl utrustat kök (som vi inte ens hann använda), pool, magnifik utsikt över Karibiska havet, djungelljudet hela nätterna, kolibrin vid frukostbordet och blommor och frukt som hängde runt omkring. Paradis!!!

Jag var helt inställd på att upptäcka och som alltid dofta på allt som har med parfymtillverkning att göra. Det finns ju en massa exotiska blommor här! Och trots att jag inte gillar blomparfymer så är detta något helt annorlunda förstås.
Men innan vi beger oss på ett blomsteräventyr så testar vi kakao, en av de bästa i världen! Så aromatisk att man nästan tror att den är boostad med något annat, lövely!

En kakaomortel, vi gör det inte enkelt för oss 😉

 


 Ett kakaoträd, den lilla vita är en färsk kakaoböna, man kan faktiskt äta den (snarare suga på den) och den smakar lite som mango. När den vita geggan runt är  slut så spottar man resten. Lite syrlig, uppfriskande smak, så skön i 30-graders värme… Torkade och fermenterade kakaobönor maler man och så blir det en kakaomassa med bara kakao och fett (den bajskorven jag håller) – så aromatisk och så otroligt bitter! Enligt det traditionella, riktiga receptet så kokar man den kakaomassan i vatten, lägger till vanilj, någon tillgänglig sort av mörk socker (här av lokala sockerrör) och en nypa kanel. Jösses, vad gott! Och gör en mer piggare än kaffe kan jag lova! Kreolerna gör så och den europeiska kakaoupptäckaren VanHouten gjorde så. Han tillverkade faktiskt den första maskinen som gjorde det kakaopulvret vi känner till idag (man pressar helt enkelt varm kakaomassan så att den släpper oljan – kakaosmör, det torra som finns kvar pulveriserar man och så har vi kakao!). Den väldoftande kakaoabsolu extraherar man från just kakaosmöret. Jag älskar den noten i parfymerna!

Jag besökte också en kaffeplantage och ett kaffemuseum – jag är ju beroende av kaffe!

På bilderna ser ni en kaffebuske, kaffe (arabica) i olika stadier av tillverkningsprocessen, den gula är torkad och skalad bara. Jag fick mala och torka lite kaffe själv också, så jäkla häftigt! Och i säckarna förvaras den slutprodukten som skickas till olika kaffefabriker i Europa och USA.

While in Guadeloupe måste man naturligtvis besöka vaniljplantagen, det finns tre på ön, den som var mest tillgänglig var tyvärr stängd på grund av orkanskador (det syndes att Irma och Maria var där…) så det blev ingen större guidade tur, men jag fick tvinga min familj upp till regnskogen i bergen (tro mig eller ej, men väglutning måste varit helvetes 30% ibland, jag trodde att bilen kommer att välta bakåt!), till en plantage där inga turister har varit tidigare, där ingen pratar något annat språk än kreolsk franska, men jag fick tafsa på vaniljbuskar ändå. Yesss! 😀

 

Västindien har naturligtvis sina egna parfymmärken, inte alls kända utanför öarna känns det som. Spännande kombinationer av dofter tillgängliga lokalt, väldigt vackra, men ganska så kortlivade om jag ska vara ärlig. Men det kan nog vara rätt med tanke på att det är så jädrans fuktigt och varmt där och alla dofter lever sitt eget liv på huden. Jag kommer att skriva ett separat inlägg om mina egna val under semestern så håll utkik!

Här på bilden dofterna från Alizée Nature Caraibes från östra Guadeloupe, patchoulidoften var helt fantastisk! Det finns Vetiver, Patchouli, Patchouli&Vanille, Vanille, Frangipani, Passion Fruit, Mangue Sauvage mm. Claude Galien är ett franskt märke och i Karibien säljs den i mega 200ml flaskor av eau de cologne, den gröna Fougere var enastående! Och allt billigt… och bra! Yayy! Själv köpte jag en doft från Martinique (var är tiderna där jag köpte andra souvenirer än lokala parfymer?! :D) från helt okänt märke Akaya. En blandning av Patchouli och Mahogany, så jäkla underbar! (Ett inlägg kommer senare).

Och sedan alla blommor… ett hav av blommor… färgsprakande, väldoftande hav av blommor. Det som man ser först när man kliver av flygplan är hibiskus, hibiskus växer överallt. Och buttercut/golden trumpets (tvinga mig inte att lära mig vad de heter på svenska 😀 ) i tiotals olika färger. Och vackra frangipanis (plumeria), och tiaréblommor med sin stark, nästan lädrig doft! Och orkideer (fast de luktar inte alls…), och bananblommor, och heliconia, och de dära gula som ser ut att det sitter ett gäng vita bin på dem (google google… panache d’officier, pacystachys coccinea), och red ginger, och porslinsros… Åh, så vackert! Den gröna busken – det är patchouli och jag gjorde tyvärr ingen bild av ylang-ylang för jag glömde det (tittade på papegojor istället 😛 ) och sedan hittade jag bara ylang-ylangträ i botaniska trädgården i Deshaies, men det var tyvärr kapat i mitten, utan några gröna partier alls (på bilden står det Cananga/ylang-ylang). Happens. Nästa gång.

Här står jag och doftar på härliga frangipani, den doften sitter nu djupt i mitt olfaktoriska minne <3. 

img_4056

På Grande Terre besökte vi romdistilleriet, spännande att kunna besöka fabriken och se hur allt går till, det doftade gott där också! Och så var jag tvungen att besöka den kända kryddmarknaden i Pointe-a-Pitre, souvenirshopping skedde hejvilt där också :P. Någon sugen på kanel och vanilj? 😉 Visst ser det superhärligt ut? Och det doftade himmelsk där också… muskotnötter, vanilj, hibiskus, kanel, peppar, en massa andra kryddor och kryddblandningar och bois bande-bark, Karibiens afrodisiakum, den används oftast som bas till rombaserad punch.

Och så visst kan man stötta på lite olika tolkningar av kända dofter här och där, läs kopior, läs fakes (det finns inte så många nischparfymerier i Karibien, kanske inga alls). Detta fanns på en ”superlyxig” kosmetikabutik i Pointe-a-Pitre (och dessa finns två, typ), en linje av dofter som påminner väldigt mycket om Diors La Collection Privée, det finns Oud Is (ekhm, Oud Ispahan), Féve (ekhm, Féve Delicieuse), Bois (ekhm, Bois d’Argent), Gris (ekhm, Gris Montaigne). Någon måste ha jobbat rätt så mycket med dem för de var faktiskt inte alls långt ifrån originalet, men fy fan för idéen ändå…

Kakao, kokos, rom, vanilj och kaffe – det finns så mycket av det här! Färska frukter, exotiska blommor, doften av det turkosblåa havet – jag var i den olfaktoriska seventh heaven! Batteries charged, åtminstone för ett par månader framöver 😜 Jet lag är nästan över och imorgon väntar det verkliga livet, håll tummarna!

Och håll tummarna för mitt sparande så jag får åka till Karibien nästa år också…

IMG_4413Och om du inte har somnat än så finns det en hel del inlägg om mina parfymresor här och om mina karibiska parfymresor här och här. Välkommen!

 

 

 

 

5 kommentarer

    1. Mörk choklad hittar du i Orto Parisi Boccanera (utan vanilj). Sorriso från Profumum Roma är mumsig med både choklad/kakao och vanilj och Valentino Uomo (strunta i att det nämns som herrdoft!) doftar choklad, kaffe och haselnötter. Myyss!!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s