Kom och värm upp er! Mina semesterparfymer – 2017

Jag har tänkt ganska länge på vilka dofter kommer jag att ta med mig på semestern. För att vara ärlig så började jag tänka på det långt innan jag började tänka på vilka kläder jag kommer att packa i väskan. Kläder behövs liksom inte i värmen 😛 Parfym däremot är ett underbart material att observera när vädret är så pass annorlunda.

Det finns så himla många dofter som utvecklar helt fantastiskt i den varma, fuktiga, karibiska eller medelhavsmiljön – de som jag hade tänkt kommer att funka gjorde ett riktigt bra jobb i värmen.

Förra året valde jag lite annat, du kan gärna läsa om mina andra förslag här – Mina optimala solsemesterdofter. Den här gången reste jag lättpackad (hohoho 😉 ) och tog inga flaskor med mig. Dekanterna och samples fungerar ju superbra på resan!

En mellanladning i New York tillåter lite mer karaktärsrika dofter då valde jag fylliga Garuda från Jul et Mad. En oktobereftermiddag på Long Island är liksom inte fullgjord utan denna träiga, kryddiga pärla.

Garuda, Jul et Mad

Den första dagen bjöd oss på färgsprkande symfoni av tusentals blommor – vad skulle kunna passa bättre än denna? Elephant & Roses från Maitre Parfumeur Maria Candida Gentile bjuder på en exotisk resa genom vetiver- och timjanfält med starka inslag av nyklippta rosor och osmanthus. I botten ligger sandelträ med ambra. Bara härligheter förstår ni ;).

img_3584
Elephant & Roses, Maria Candida Gentile

Denna fantastiska och rika attar har jag redan skrivit om här – oljorna beter sig väldigt fint på solvarm hud och nej, jag fick inga allergiska reaktioner. Den är ju skapad för att blomma ut i het väder. Och det gör den! Jag har även dykt i den och jag tycker verkligen att det var en ära att få känna den sittandes på en dykbåt, fortfarande blöt efter sagolika dykturen och dofta på handlederna som spred en arom av träiga noter och mjuk ros.

Salim Attar, Tabacora Perfumes

Och varför inte testa någon doft som är inspirerad av den soliga Amalfikusten? Kvitten, krispiga äpplen, kardemumma, balsam tolu och kryddor. Mums! jag dissade den helt i Sverige, men tar gärna med mig igen till värmen. Den måste bäras i högre temperaturer för att visa sitt äkta jag helt enkelt!

img_3828
Dolce Amalfi, XJ Casamorati

När temperaturen stiger alldeles för mycket tar vi fram mynthakanoner ;). Förra året var det CdG Sherbet Peppermint, i år – Menthe Fraiche av Heeley Parfums. Det roliga är att den faktiskt bevarar sin kylande karaktär i några timmar. Kul! Cool! 😛

img_3865
Menthe Fraiche, Heeley Parfums

Deep Island på en ö. Javisst! Årets upptäckt, väldigt resvan sådan – först åkte den med mig från italienska Pitti Fragranze hem till Sverige, sedan hade jag den kvar i väskan när jag var på ett uppdrag i Finland och nu reste den till Västindien med ett kort besök i New York. Inte illa för en liten droppe i glas ;). Och doften i sig är superfin i början, men blir lite för maskulin på mig under dagen. Myrra, mysk och rökelse är alltid bra på mig, men här poppar det aromatiska, lite mer kyliga noterna upp och förstör lite vårt förhållande. Så grabbar, testa!

Deep Island, Simone Andreoli

Här kommer det dofterna jag hittade i Karibien förra året – Lili Bermudas trevliga kompositioner. Med tanke på sitt ursprung så fungerar de väldigt bra i höga temperaturer. Det är enkla och feminina dofter som består av få ingredienser. Detta är Passion Flower och doftar fruktigt, pudrigt och vitblommigt (gardenia och ylang-ylang). Nice, men ni vet vad jag gillar mer :P.

Passion Flower, Lili Bermuda

Och jag tycker att Oleander från samma märke doftar lite mer spännande än Passion Flower, men jag skulle inte heller köpa någon storflarra av den. Oleander, amberackordet, mysk, iris och vanilj – det är det jag får. Fin, funkar fint med tanke på at man ska ha lite mer avslappnade dofter på semester, men på hemmaplan kommer jag inte att använda den. Inte för att de är dåliga, bara för olfaktogeografiskt (fasen, vad jag är bra på att hitta på ord!) så tillhör jag en indisk barnyard eller australiensisk sandelträplantage mer än en karibisk trädgård. Face it. Men gillar du blommiga, lite mer exotiska dofter så är den värd att kolla upp.

Oleander, Lili Bermuda

Carner Barcelona med sin Costarela. En europeisk marin doft. Saltvatten, havsbris, bergamott och saffranöppning och en stabil men fräsch, träig bas. Passade mig utmärkt den dagen, på riktigt! Jag undrar också om jag kan döpa om min båt till just Costarela? Det låter bra, har marint tema, men problemet är – passar det namnet till ett 27meters långt stålmonster? 😀

Costarela, Carner Barcelona

 Och en till doft som skakade om hela mitt koncept om exotiskt blommiga dofter. De funkade inte på mig helt enkelt. Aldrig någonsin. Till jag provade La Douceur de Siam i Guadeloupe. Oh my goodness-vacker! Den doften är vacker! Den doftar en grön och fuktig paradisö med sina champaca, frangipani och ylang-ylangblommor. Den är tropisk i sin karaktär, men istället pina coladas och passionfrukt så har vi den fuktiga, mörkgröna busken av felfritt vackra blommor med en nypa kryddighet i form av kryddnejlika och vanilj. Den doften summerar hela min semester och den doften kommer att symbolisera min resa i mitt minne för evigt. Dessutom nu, när den lilla lådan med blommiga dofter har öppnat sig liiite så visar det sig att den varma basen av sandelträ och amber gjorde den till en väldigt speciell doft även hemma i Sverige. Tack Dusita, tack Pissara! ❤

La Douceur de Siam på en bananblomma, Dusita Parfums

5 kommentarer

 1. Hej, hoppas du kan hjälpa till 🙂 jag vet inte vad som har hänt med mig jag ogillar nästan allt jag luktar på 😦 Står inte ut med vanilj, amber, vetiver, musk, ceder.. alltså typ alla bas-noter som finns om man läser på fragrantica.
  jag vill lukta fräscht, inte sött eller för blommigt. De parfymer jag tycker om i början är tex. light blue, romance, fico di amalfi och eau merveilles bleue. Finns det något hopp för mig? Skriv om du behöver mer vägledning. Tusen tack på förhand!
  Maija

  Gilla

  1. Hej! Det är inget ovanligt att det blir så ibland! Jag har sådana perioder minst två gånger om året (det syns i inläggsfrekvensen 😉 ). Då funkar det utmärkt med enkla dofter som olika soliflore (dofter med ett huvudtema, ofta även en blommig ingrediens: iris och ros i mitt fall funkar bäst), eller CdG Palisander och Sequoia för träiga dofter. Mer än så känns för mycket (åh, vad bra att det händer sällan 😁). Kolla Fragonards klassiska och enkla kompositioner, relativt billiga också.
   Testa det spåret! Har du testat Tam Dao? Jag skrev om den här (det finns ceder där, men testa ändå 😉 ).
   Sedan är det viktigt att titta på fragranticas beskrivningar lite mellan fingrarna – de kan vara lite missvisande ibland, bättre att läsa användarnas inlägg och dra slutsatser ifrån det (det kan också vara roligt samtidigt 🙂 ). Lycka till!

   Gilla

   1. Det låter skönt att det kanske bara är en tillfällig svacka 🙂 Men lika jobbigt för det. Jag tror jag ska försöka hitta en bodylotion med nån vag lyxig doft, det känns som det kan vara en lösning just nu. Tam Dao har jag provat, men jag vet inte, jag är nog lite enklare ändå. Den känns komplicerad..

    Gilla

 2. Roligt inlägg! Och jävlar vilka stilleben du bjuder på – vilken avund de väcker?? Snöslask i GBG och jag vill INTE veta av det! Även så märkligt hur olika dofter beter sig i olika klimat? Undrar om det är något kemiskt eller bara neurokemiskt i våra känsliga hjärnor!

  Gilla

  1. Tack tack! Jag tror nog att det är både och – värme, fuktighet och solvarm hud – det måste vara ett annat resultat än på frusen handled i slaskigt Göteborg 😉 Plus en utvilad hjärna och en utvilad näsa på det… Pissara Umavijani som skapade La Douceur de Siam kommer från Thailand och doften är inspirerad av lokalt växtrike, det kändes väldigt genuint i liknande klimat. I Sverige är det nästan en annan doft. Men om vi blundar… 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s