Världens bästa parfymkollektion. Ett besök på Osmotheque, Versailles

Äntligen får jag vara här igen! Jag som har saknar ISIPCA så mycket! För många år sedan gick jag en utbildning här i dessa lokaler fyllda med olfaktoriska skatter och sedan dess har jag saknat det enormt. ISIPCA, Institut supérieur international du parfum i franska Versailles aka världens bästa parfymörskola delar lokaler med Osmotheque vars uppgift är att spara så många parfymer som möjligt. Alltså som en bibliotek för parfymer. Dröm! 😃

Och om på ISIPCA kan du lära dig om processer, kemi och råmaterial så på Osmotheque har du tillgång till alla mästerverk – här kan du dofta på första batchen av Chanel No.5 eller den vackraste (alltså, jag fick tårar i ögonen på riktigt!) iriskomposition evereverever! Jag pratar om Jacques Fath Iris Gris från 1947. Naturligtvis helt omöjligt att hitta på marknaden.

Titta på bilden – såhär ser en förväntansfull människa ut! 😀


Med tanke på att jag går en till utbildning på ISIPCA nu så var jag mer än intresserad att vara med på en exklusiv workshop som anordnades för ett gäng parfymnördar från hela Europa, inkl. moi. Den här gången har vi lagt fokus på rosor i parfymeri. Vi fick testa hur olika substanser i rosenblad påverkar den slutgiltiga produkten, vi doftade på ingredienser som beta damascenone, eugenol och andra. Jag blev riktigt förtjust i deras geraniol, så rosig, torr och nästan rökig att det kunde nästan varit en parfym i sig, jag har tydligen alltid haft en fel sort hemma ;).

Patricia de Nicolai presenterar rosparfymer genom tiderna
En smelling strip efter den andra, mot målet!
I mitten: Jean Kerleo

Jag blev totally star strucked när det visade sig att det är själva Patricia de Nicolai som håller föredraget. Patricia är Osmotheques chef, äger sitt parfymhus (Nicolai), utbildar blivande parfymörer och ursprungligen tillhör familjen Guerlain, DEN familjen Guerlain. Och hon känner alla i branschen, det är bra för då kunde hon berätta för oss att en av personerna i salen är själva Jean Kerleo, bl.a. skaparen av parfymen 1000 för huset Jean Patou. Dessa två damer bredvid är också kända i kretsarna för sina mer moderna kompositioner. Men kill me, jag har glömt vem det var! 😛

Förutom alla kemiska aspekter presenterades det också en massa olika rosbaserade parfym i originalformula naturligtvis, från 1700-talet till moderna parfym. Vilken osmotek det finns på Osmotheque!!! Kika bara på lite bilder!

Det kanske inte syns på bilden, men alla dessa flaskor är factices. Stora som tusan. Femman häruppe innehåller 4 eller 5 liter vätska (i en factice finns det aldrig någon äkta parfym!)
Råmaterial
Vintagehyllan, jössesss vilka skatter!!!
Jaha, nu är det dags att börja! 😀

På bilden nedan ser ni Le Cave, där alla arkiverade parfymer finns. Dessa små flaskor innehåller jämförelsematerial – kan den parfymen stå kvar eller har den helt tappat sin ursprungliga doft? Det vet de…

Le Cave, en del av Osmotheques arkiv
Patricia de Nicolai i Le Cave
Det här är argon. Argon pumpas in i flaskorna så att syre kan inte skada vätskan under alla år. Smart!

Detta är ett heligt moment! Jean Kerleo delar ut otroligt värdefulla sista droppar av Iris Gris. My goodness, den doften är helt magisk! Var. 😦

Jean Kerleo

Och här sitter jag och gömmer mig mellan tusentals flaskor! De kanske glömmer mig här så jag får spendera hela natten och sniffa runt helt obegränsat? 😉 Ni ser osäkerheten på mitt ansikte, va? Hahhaha! 😀 (Plus kanske lite röda ögon, allt pga av allt detta rosenvatten som vi hade druckit dagen innan :P).

Alltså nu börjar det blir lite pinsamt med alla selfies, men fasen, alla Osmotheques vrår är så värda att visa och jag har glömt att fota mer. När jag inte fotade mig själv så var jag helt upptagen av alla andra, mer betydelsefulla saker :D.

Drömmen! Och obeskrivligt fantastisk upplevelse!

Mer Paris kommer snart! Andra viktiga ställen som är ett måste för er, perfume lovers! Tills dess kan du gärna läsa lite om andra parfymsevärdheter i Städernas Stad, klicka här. 

Kram,

K.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s