PARFYMSKOLA, DEL 10: Animaliska ingredienser i parfymeri – sibet

Vi påbörjar en liten inläggsserie idag. En serie som kanske ligger inte alla så varmt om hjärtat, men parfymtillverkning och parfymhistoria är ett fantastiskt ämne som jag älskar att prata om, trots att den har sina mörka sidor. Eller snarare hade, då animaliska råmaterial vars framställning orsakar djurets lidande är idag i stort sätt förbjudna. I de flesta länder iaf. Vi börjar med animaliska ingredienser och sibet.

Vad är sibet / civet?

Det är en sorts trögflytande vätska (ibland med ännu tjockare konsistens) som sibetkatter, vildkatter från Afrika och Indien, producerar i sina analkörtlar och som används av dessa djur för att markera revir. Jag vet hur det låter… i sin ursprungliga form luktar det dessutom långt ifrån bra, fekalt och starkt, men när man blandar den ihop med till exempel alkohol (sibettinktur) eller olja (sibetolja) så blir den genast  mycket mer behaglig. Detta gäller de flesta animaliska ingredienser i parfymindustrin.

 

8c70d0f090e03a815c8b4fbe2c5b395b
Sibetkatt

Sibetkatter dödas inte för att utvinna sibet, däremot skräms de flera gånger om dagen för att snabba på utsöndringsprocessen. Med tanke på den moraliska aspekten parfymörerna använder syntetisk sibet numera som i sin tur är väldigt enkel att återskapa i labbet. Idag används till exempel syntetiska civette, civetone eller andra myskliknande syntetiska ersättare. Så även om sibet nämns som en av doftnoterna i parfym så innebär det inte per automatik att doften i sig innehåller några animalier whatsoever. Den är alltså inte förbjuden (Etiopien producerar den största delen av världens sibet), men parfymproducenterna har faktiskt lite koll på trender och konsumenternas åsikter så den är inte superpoppis. Obs! Köper du vintageparfym så kan det nog vara äkta sibet i denna. Likaså i vissa nischparfymer.

Costausol (animalisk och varm), Norlimbanol (torr och träig amberersättare, kallas också för Timberol eller Karmawood) eller Pyralone (lädrig, jordig Isobutyl quinoline) tillhör dessa kemiska föreningar som enkelt ersätter naturliga ingredienser av animalisk ursprung. Så även om parfymnördarna världen över diskuterar omformuleringar fram och tillbaka (som något som påverkar parfymkreationer negativt) så är det faktiskt så att dessa ändringar låter Shalimar, Coco, Amouage Gold eller Obsession stanna kvar på marknaden i många år till. Gillar du lite mer vilda, sexiga dofter så kan du använda dessa klassiker helt utan skuldkänslor. Samma sak gäller mysken, som ersätts med s.k. vit mysk utan problem nuförtiden. Förhoppningsvis kommer jag att skriva om mysken snart, så är planen iaf :P. 

Parfymer med sibet, hur doftar de? 

Sibet (både naturlig och syntetisk) har en väldigt stark, tydlig lukt. Den doftar sött och lite mer kvalmigt än mysk, även lite rökigt. Den ger direkt en animalisk, vild nyans i parfymerna, därför finns den ofta i orientaliska, klassiska kompositioner som lämpar sig oftast för kvällen.

Dessa parfymer beskrivs som sensuella, feminina, kryddiga, väldigt intima. Sibet sägs vara ett starkt afrodisiakum också. Dessutom klassas den som en stabil, naturlig fixatör.

Vad är en fixatör i parfym?

Kort sagt – fixatörer används för att doftkompositionen inte ska försvinna eller förändra sig för snabbt. De påverkar doftens hållbarhet avsevärt, trots att de används i mycket små mängder. Animaliska ingredienser är kända just för att de är väldigt bra fixatörer: amber, ambra (ambergris), mysk, sibet eller kastoreum. Samma tendenser har olika kådor såsom myrra, benzoin, olibanum, balsam tolu eller labdanum.

Sibetnoter finns i många parfymer på marknaden (ca 10%). Den doften hittar du i både klassikerna och i nysläppta (och relativt nysläppta) kompositioner. Exempel nedan.

 

Har du någonsin använt dofter med sibetnoter? Berätta!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s