Guerlain – Kronjuvelerna från Tusen och en natt – Les Absolus d`Orient

Visst har jag inte skrivit om haute parfumerie på ett tag? Det var mycket nisch och många nyheter snarare. Så nu tänkte jag satsa stort och titta närmare på en exklusiv linje från fantastiska Guerlain – Les Absolus d’Orient.

Guerlain_NEWF17-120_840x420_Categorie-EN_2
Guerlain, Les Absolus D’Orient

Linjen består av 3 dofter: Santal Royal (2014), Oud Essentiel (2017) och Ambre Eternel (2016). Plus en collector’s edition av Santal Royal (samma doft i lyxigare flakong, från 2016). Alla tre mästerkompositioner är skapade av husparfymören Thierry Wasser. Efter den fenomenala serien Les Déserts d’Orient (Encens Mythique D’Orient, Songe d’un Bois d’Ete och Rose Nacree du Desert) från 2012 lanseras det nya parfymer i den orientaliska stilen. Undrar vad som kommer härnäst? Tanken var från början att locka den uberrika, arabiska kunden, men dessa kompositioner är tillgängliga på europeiska parfymerihyllor också. (Men eh? Europeisk oud till oud-länder?!).

Jag erkänner, jag har inte varit sådär superduper förtjust i den stilen som just Wasser representerar (pga. La Petite Robe Noire, Idylle och många Aqua Allegorias bland annat), men just dessa två serier och Shalimar Indes & Merveilles, Iris Ganache, Tonka Imperiale eller Habit Rouge Dress Code är bevis nog att han är en skicklig jävel. Och en top notch marknadsproffs. Tänk, att sälja typ 25 versioner av ungefär samma doft och tjäna miljoner på det, chapeau bas, mannen! 😛 (Moraliska aspekter av detta kan vi för en stund lägga bort på hylla nr 13). Men han vet mycket väl vem som köper hans Lilla Svarta.

Men vad hittar vi i dessa fina flakonger i Mellanösternestetik?

P011637
Guerlain, Santal Royal

Vi kan börja med den tidigaste i serien – Santal Royal. Det är en ganska klassisk arabisk komposition – ros, oud, sandelträ och kryddiga inslag. Lite läder i basen och jasmin med neroli i öppningen. Det kan låta lite småtråkigt i parfymnördens öron, men kom ihåg att det fortfarande är Guerlain och inte något galet indie-koncept från San Fran. Och för att det är just Guerlain så doftar den sofistikerat, lyxigt och otroligt elegant. Huvudnoterna paras ihop med den tydliga rosaccenten redan i öppningen på ett väldigt välkomponerat sätt. Rosen (förmodligen Damascena) dominerar i hjärtat av doften och är kryddad med en del nymalen kanel.

Det är basen som avslöjar den träiga karaktären av Santal Royal. Lite animalisk oud, mjukt sandelträ, lite läder och fortfarande ros. Som ni märker – sandelträet spelar här i en annan liga på något sätt, allting annat tar över ledarskapet. Alltihop är väldigt välbalanserat, det är helt enkelt en artig, elegant Guerlaindoft med rätt hållbarhet och rätt projektion (läs: ingen bang!doft). En stilig, harmonisk och diskret interpretation av det som parfymmarknaden från Mellanöstern har att erbjuda sedan hundratals år.

G013114
Guerlain, Ambre Eternel

Ambre Eternel. Min favorit i linjen. Urprototyp för en läderaktig amberdoft av högsta kvalité. Välbalanserad och sofistikerad. Ambra (ambergris) spelar en huvudroll här, men redan i öppningen så får vi ett blast av kryddighet (kanel, kardemumma, koriander). Hjärtnoterna visar upp sig väldigt snabbt i den kompositionen och består av söta (men inte för söta) doften av ylang-ylang. Det tror jag gör den doften mer feminin och delikat i sin karaktär (den skillnaden är ganska tydlig, alla andra mina amberdofter är väldigt up in your face).

Den delikata animaliska accenten utgör doftens huvudtema som visar sin ambriga träkaraktär så fint och särskilt tydligt vid basnoterna, när alla öppningskrusiduller försvinner för gott.

Jag måste också säga att Ambre Eternel är ganska homogen, den är stabil och förutsägbar tack vare detta. Och Wasser, som ytterligare en gång lever upp till sin legend, väljer proportionerna på ett genialiskt sätt där de enskilda komponenterna uppnår en synergieffekt på riktigt hög nivå. Den ädla grå ambran också höjer kompositionen till otroliga nivåer och ger doften ett ojämförligt djup (ok då, några kompositioner från Sultan Pasha står precis bredvid på podiet). Jag skulle kunna jämföra den med andra ambradofter jag älskar, men det känns på något vis onödigt – Ambre Eternel och, let’s say, Ambre Absolute ÄR så pass olika i sin… likhet.

458771443.guerlain-les-absolus-d-orient-oud-essentiel-edp-125ml
Guerlain, Oud Essentiel

Dags för Oud Essentiel som öppnar sig med ett otroligt efemärt, lite dammigt grönt ackord. Vi vet från början att det är en kunglig doft, tack vare saffrans högljudda närvaro. En rå saffran ihopblandat med geranium. Och om lågkvalitativa dofter kännetecknas ofta med söta ackorder utan större mening, så här har vi den andra änden av skalan – bitterhet en masse. Bitterheten kommer från det torra, lite rökiga, men framförallt träiga (oud och ceder) hjärtat.

Finns det en kung – oud, så måste det finnas en drottning också. Och hur många drottningar finns det i parfymvärlden? Det finns naturligtvis bara en – Hennes Majestät Ros. Men den rosen är inte lika tydlig och dominerande som i Santal Royal. Den på något sätt hjälper till att para ihop geranium med resten av kompositionen. Och om det finns oud så finns det också lite animaliska nyanser i doften. Men återigen – det är en Guerlain, inte Al Haramain, så den tonen är subtil, unik och naturlig här. Oud Essentiel har utan tvekan den bästa hållbarheten i linjen och när doftens hjärta börjar slå svagare och svagare så får vi ett fantastiskt avslut med tydlig guajak och rökelse. Välbalanserade och eleganta de också. Naturellement!

Thierry Wassers interpretation av den tunga orientaliska ingrediensen är därför inte överraskande, Guerlains kompositioner ska ju vara diskreta (inte alltid lika med tråkiga och opportunistiska), klassiskt eleganta, även om de innehåller mer krävande material som just oud eller sibet. Doften är inte överbelastad, den är perfekt bearbetad och genomtänkt. Hållbar, stabil med lagom sillage. För dig som älskar träiga, supereleganta parfymer med karaktär.

Hela linjen Les Absolus d’Orient har redan sin välförtjänt plats i parfymernas historia, det är en betydande del av parfymkonsten, oavsett om man gillar dessa dofter eller inte. Den kan också tolkas som ett bevis på att Guerlain inte helt enligt LVMHs linje fortfarande satsar på konstverk, inte bara på försäljning. Trots att petrodollar från Gulfen måste ju locka starkt. Uberrika kunder från Persiska viken (som tillhör den ursprungliga målgruppen som sagt) vill inte heller satsa på något medelmåttigt, även om det står en Guerlainlogga på det. Den här gången dock gick allting som planerat!

 

Alla oriental-fantaster bör nog bekanta sig med den trojkan från Tusen och en natt för det är definitivt värt det. Jag lovar.

 

Bilder: guerlain.com

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s