Bygg din egen doftgarderob!

Vad är en doft garderob egentligen? Det vet ni säkert redan för det finns ju en hel del på nätet om just doftgarderobsbyggande. Jag har kollat lite först för att avgöra om det inte är ett ämne som det skrivs ALLDELES för mycket om och kan konstatera att det finns tillräckligt, men det är mycket som inte stämmer i vissa artiklar. Alldeles för många källor vill också skapa content kring sitt sortiment och det är jag inte så förtjust i. Vi kan läsa att blondiner gillar lätta, fräscha dofter och brunetter gillar vanilj. Att människonäsa kan inte hantera mer än tre till fem dofter åt gången. Att fina, rika dofter bör inte bäras med mjukisbrallan (shit, vilket fel jag gör när jag sitter på soffan i min gamla NYPD-tröja iklädd Cuir Majeste, vilken jäkla dissonans! Skip it. På riktigt. Go where there is no path, leave a trail instead). Jag kommer ihåg dessa tider när säljarna anpassade doften till: kön, ålder, hårfärgen. I den ordningen. Så att alla blondiner i 30-års ålder doftade exakt likadant. 80-talet ringde och vill INTE ha det tillbaka.

Först och främst: stressa inte, spinna inte kring doftnoter (särskilt dessa från pressmaterial och reklamtexter, beskrivningar behöver inte alltid stämma med den riktiga ingredienslistan), men fokusera dig på känslor, hur mår du när du bär den doften, vilka känslor, minnen förmedlar den, vilken känsla vill du förmedla, vad känner du när du doftar på den, vilket tillfälle kan den passa till. Och hur vill du bli uppfattad. Visst kan du bära tunga myrradofter under högsommar (hallo, Somalier gör ju det i ökenklimat), oud blir vackrare i värmen också. Ladies får dofta tobak och läder på samma sätt som ni grabbar, ni får verkligen dofta blommigt, sött och på vilket sätt ni vill. Som sagt, lägg fokus på känslan, för om du vill känna dig stark så kommer inte doften göra jobbet åt dig – den kan förstärka den känslan, men den måste först finnas där. Finns basen där… då jävlar! ;).

Gå inte på allt säljsnack att doften du vill testa är skapad för ”en sofistikerad storstadskvinna som är sexig och självsäker” (real case) för hur fasen luktar en självsäker storstadskvinna? 😀 Btw, finns det någon här som fortfarande köper detta bs öht? Jo, det är inte den typen av känsla jag skrev om häruppe…

Dessutom tycker jag att det är inte särskilda doftfamiljer, doftnoter eller ackorder som är big no no i kontorslandskapet (förutom söta sockerdofter) – det är ju mängden av parfym som är avgörande. Du får använda orientaliska tungisar (alltså om din arbetsplats tillåter dofter öht) på jobbet om du använder den med måtta. Samma sak med ‘dendärdoftensomärREN’. Dofterna i REN-serien är inte fräscha, naturliga och lätta – det är bara huvudet som spelar med oss. Doften av nytvättade lakan, av tvättmedel kan inte vara trevliga i mängder. Och många faller dit – är den REN så får jag använda mycket och kväva omgivningen. Nope. NOPE. En populär, ”fräsch” doft av jasmin kan framkalla huvudvärk även hos de mest immuna kollegor. Så om punkt 1 handlade om känslor så punkt 2 handlar om mängd.

DSC_1711
Kollektionen från S. Ishira med helt spektrum av doftfamiljer

Men vad ÄR en doftgarderob?

Det är inget annat än en uppsättning av olika dofter för olika tillfällen. Det är så tråkigt (och inte särskilt rätt, åh, nu kom den 😛 ) att använda en och samma doft för anställningsintervju, för en date, för en galakväll osv. Parfymer har ju så många olika egenskaper så varför inte ta vara på det? Det är ju en likvärdig del av vår outfit, precis som ett par fina byxor eller en blus! Med tanke på att ibland kommer det tillfällen för rosa tyllkjol (visst, inte särskilt ofta, men jag gillar att överdriva, hahah) så kommer det ett tillfälle för sockersöta dofter. Ska du med på äventyr med motorcykelgänget så hade det varit kul med dofter av lite hårdare karaktär. Därför tycker jag att det är bra att ha en doftgarderob. Det behöver absolut inte vara en megasamling som vissa slösar bort hela sin lön på (hjohjohjo 😀 ) – tre eller fyra olika dofter från olika doftfamiljer bör räcka. Tänk först på vilken sorts av dofter behöver du egentligen, de ska ju matcha din egen livsstil och ska ligga inom ramen för det du själv uppskattar.

Mångfald är spännande, men det är också viktigt att den bilden av dig du vill uppvisa är konsekvent. Det är kul med dyra, tunga dofter till en hoodie (inget fel i det), men i mer officiella sammanhang ska den bilden hänga ihop, en kvinnlig bankdirektör ska inte dofta Prada Candy, punkt slut. Välklädd, elegant människa som doftar som en näve lösviktsgodis skapar en estetisk dissonans. Vill man upplevas som kompetent och seriös så är Prada Candy uteslutet helt och hållet. Ja, du får tycka att jag är taskig nu, men olika experiment (förutom sunt förnuft) bevisar att söta dofter upplevs som barnsliga och vill du inte åt det hållet så håll dig borta ifrån dem.

Väl utvald doftgarderob understryker vår personlighet och egenskaper vi vill framhäva. Doften kan påverka omgivningen (naturligtvis både positivt och negativt). Vår klädstil, sinnesstämning, tillbehör och parfym bör helt enkelt komplettera varandra!

woman-girl-young-beauty

Vad ska jag börja med?

Kolla först på dessa parfymer du redan har – vad är det för dofter? Vilken doftfamilj hör de till? Är de söta? Träiga? Balsamiska? Blommiga? Fräscha? Och framför allt – vad saknas?

Jag skulle säga att en enkel doftgarderob, både för män och kvinnor, består av 4 parfymer:

 • minst en fräsch doft för dagen/jobbet/sommaren (med citrus, gröna noter),
 • minst en sensuell doft (blommig, balsamisk),
 • minst en doft för fest eller date (kryddig)
 • och en jobbdoft (med träiga eller läderaktiga noter).

Det är naturligtvis min version av det hela och du behöver inte alls hålla med :P, men detta uppsättning kommer att fungera utmärkt i längden. Och ja, det kan vara enkelt och billigt, om du önskar det. Och du kan själv styra så mycket – blommiga dofter kan ju dofta på tusen olika sätt, träiga också, kryddiga också – valfriheten är obegränsad och du säkert hittar just det du gillar mest!

Tänk alltid på kvalité – det finns populära parfymer som är perfekt balanserade, välkomponerade och stilsäkra. Det finns också sådana som du inte vill ha, för skrikiga, för billiga (inte prismässigt) och utstrålar helt fel energi. Priset behöver inte alltid avgöra kvalitet, dyra dofter kan ibland vara ointressanta och helt platta. Tänk på att doften ska berätta din historia, det ska vara ditt verktyg – det är inte du som ska agera scen för någon sammansättning av doftmolekyler! 😉

DSC_1722
En resedoftgarderob – en nyhet från Wide Society

Om det finns någon här som förväntar sig att jag ska lägga upp någon bild på min våriga doftgarderob så måste jag be om ursäkt, det kommer ingen sådan bild. Varje gång jag tar upp ett gäng parfym som ska användas under en viss period så blir det så att jag ändrar mig en miljard gånger och använder andra dofter istället. Been there, done that. It doesn’t work like that 😛

img_5866
Min lilla samling, du behöver inte gå den vägen 😉

Men jag står framför min uppsättning av sköna dofter med en känsla att jag har faktiskt en doft för varje tillfälle (träning, jobb, do-not-fuck-it-up doft, party, sexkväll, även begravningsdoft, ack så vacker!). Jag önskar dig detsamma, och det behöver inte alls vara så många dofter alls, bara så du vet ;).

Vad du ska tänka på när du köper parfym läser du om här.

Vilka dofter består din doftgarderob utav? Eller har du några vill-ha-dofter som väntar på att ta plats i din befintliga doftgarderob? Berätta! 🙂

 

2 kommentarer

 1. Hej Carolina! Intressant läsning!! Känner mig träffad för jag dras mer åt söta hållet, men vad jag gillar vet jag inte exakt. Som när jag hittade Escadas Cherry in the air då blev jag lycklig. Men efter att förbrukat 2 fulla 100 ml så vill man gå vidare. Likadant när jag av en slump hittade Missoni 15 i julas, så gjorde den mig glad. Har idag varit på Kicks och just gjort det du beskriver att man inte ska göra, irrat runt medans mannen går ett annat ärende och troligen är tillbaks efter 1 Tim. 😅 Sen har jag Dolce & Gabbarnas L’imperatrice 3 som jag tycker är fräsch vardagssdoft som man får bättra på efter halva dagen, samt Jucy Coture Gold. Samt nån mer som inte används så ofta. Flera dofter jag testar och inte vill ha känns fräsdcha och tvåliga ( det är därför det blir sötare dofter) och blir stickiga i näsan. De dofter jag ännu ej testat är träiga och läderartad lukt, men det finns kanske fler. Vill också hitta en mer varm och mustig och sensuell doft till sommaren, samt en finstämd blomdoft vid vad du kallar seriösa tillfällen åt kaprifol hållet kanske.

  Gilla

  1. Jag gillar ditt sätt att analysera dina val 🙂 👍 Det är det som är så roligt med doftgarderobskaparuppdraget (vann jag ett pris för det längsta ordet nu? 😁) – fräscha dofter kan ha så många ansikten, blommiga också, även fruktiga! Det gäller att testa, testa, testa. Det händer inte under en shoppingrunda, men det är så härligt att det får ta tid :P. Lycka till! 💝

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s