Svarta juveler från helvetets botten och djup – Black Gemstone Stephane Humbert Lucas 777

Stephane Humbert Lucas är en parfymör som sedan länge skapar dofter av mellanösternkaraktär (SoOud och några för Nez a Nez). I sitt nyaste projekt – 777 där Black Gemstone hör hemma, använder han mycket oud, mycket rökelse, amber och ros. Alla dessa kompositioner känns väldigt exklusiva, djupa och komplexa. Och dyra. För dyra är de utan tvekan. Det är tunga, balsamiska, kryddiga, rökiga, orientaliska kreationer med väldigt hög koncentration (på extrait de parfum-nivå). Hans omtalade flakonger älskas och hatas av lika många, dessa också i tillhörande estetik.

StephaneHumbertLucas777Collection
Stephane Humbert Lucas 777

Jag har plockat ett fint sample idag och efter gårdagens fiasko är jag supernöjd med valet. Detta fick jag i samband med något galet inköp på Perfumeria Quality i Warszawa, men har aldrig varit särskilt sugen på egen flaska. Jag vet inte varför – kanske känner jag att något saknas i den för att jag ska bli mer benägen att hosta upp nästan 3 000 spänn? Eller är det tvärtom – den är lite… för mycket?

Det kan kännas så ibland, särskilt en solig junidag som denna :D. Men vi skippar det och tittar närmare på Black Gemstone. Sniffar närmare på Black Gemstone :D.

777_black-gemstone_1024x1024
Stephane Humbert Lucas, Black Gemstone

Både doften och flakongen inspireras av Hajr e Aswad, Den Svarta Stenen från Kaba i Mekka, muslimernas helgedom. Och doften är verkligen kungligt överflödande – det finns tre olika cedersorter här, rökelse, myrra och opoponax. Det finns labdanum, patchouli, teak, tonkabönor, björk, rosmarin och eukalyptus. En nypa citron i öppningen, men den är så svag och oviktig i jämförelse med andra att den spelar egentligen ingen roll här. För Black Gemstone är becksvart av en anledning – den doftar tungt, beckigt, rökigt med lite aska och honungsaktig labdanum. Som flytande, het magma. Balsamisk doft deluxe.

Med tanke på att den är komponerad kring såpass rejäla ingredienser så har Black Gemstone en mastodonthållbarhet. Och två sprej räcker definitivt för hela dagen och halva natten. Den projicerar mycket med ett doftspår som avstånd mellan köksartiklar och soffavdelning på IKEA. Det brukar parfymextrakter inte göra, men denna verkar vara ett av undantag. Jobbar du i ett öppet kontorslandskap så kommer alla veta var du befinner dig någonstans. (Tips! Överväg användning utanför jobbet – jag brukar köra hårt, men du kommer definitivt stötta på någon… doftallergiker om du bär denna). Den är också ganska linjär och förändrar sig inte mycket under tiden.

Black Gemstone är en väldigt väldoftande grej för parfymkonnässörer som förväntar sig riktigt starka intryck.

4 kommentarer

 1. Åh, Black Gemstone är en av mina absoluta favoriter, älskar det mjuka mörkret och rökelsen i den, och ibland kan jag känna en liten underbar hint av saffran. Enda minuset är priset, så man får använda den vid speciella tillfällen.

  Gilla

 2. Hahaha, tunga grejer som fyller hela IKEA!
  Ser framför mig hur någon går in i doftväggen och lite studsar tillbaka, som trollkarlsskölden över Hogwarts i Harry Potter😄😉

  Även jag blev mycket nöjd med mitt sample idag. Caligna av L’artisan Parfumeur.
  En lätt, frisk bris i jämförelse med ditt sample.
  Friskt aromatisk och lite kärvt, nästan beskt.
  Enl. beskrivning på Fragrantica innehåller Caligna örter, fikon, ros, jasmine och viol samt tränoter som ek och tallbarr samt
  ambroxan.
  Det aromatiska och torra känslan övergår i en rundare, mjukare och sötare doft, som på intet sätt är kväljande utan bara behagligt varmt medan det aromatiska jobbar på i bakgrunden och balanserar sötman av fikon.
  Står på en äng av örter och blomster medan en solvarm vind sveper förbi.
  Novis som jag är i denna underbara olfaktoriska värld har jag insett att dofter/parfymer beter sig olika beroende på väder och årstid. Detta är en vår men framförallt en sommardoft i mitt tycke. Den behöver solvarm hud med pulserande blidkärl för att komma till sin rätt.
  Jag har provat Caligna under vintern och då blev fikondoften mest kväljande.
  Drygt 4 timmar senare sitter jag i en solvarm tallbacke och doften av en jasminbuske enbit bort kan kännas. Aldrig påträngande bara ljuvlig.
  Efter drygt 6 timmar är doften borta – trist, men så sker det magiska. Jasmine, viol, ambroxan och är det ek eller tallbarr dyker upp efter närmare 12 timmar och det doftar underbart.
  Jag är kär!
  /Maria

  Gilla

  1. Åh, vilken underbar beskrivning! Och så kul med ett lyckat val! Enbra dag för oss båda då 🙂 Jag blev sugen på att testa Caligna, men är lite osäker om jag har nåt prov i gömmorna.
   Jag är supernyfiken på ditt nästa val 🙂
   Med förhoppning för en bra doft imorgon,
   K.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s