De nostalgiska sommarminnen – L’Eau de Merzhin Anatole Lebreton

Idag är det nischigt, väldigt nischigt. Det är grönt, saltaktigt, mycket irisrot och ganska råa toner. Men oj, vad många känslor! Det är nästan inte riktigt parfym per se, det är en sorts naturalistisk komposition av härliga ingredienser. Den doftar som en mix av växtsaft och sav blandat av ett barn som går förbi ängar och trädgårdar och plockar på hejvilt på vägen hem från skogen en junikväll.

Ni vet den känslan när man sitter på den torra gräsmarken vid havet på sommaren? Men det är inte varmt, vi säger att det är typ Midsommar 😉 Ja, där har ni L’Eau de Merzhin! Den symboliserar nya fräknar på barnens näsor, barfota promenader, kvanneparaplyer samlade i aromatiska buntar. Semester på landsbygden, mjölk som doftar tydligt av hö. Den bästa, idylliska sommaren. Enkla nöjen och enkel lycka.

Merzhin1
L’Eau de Merzhin, Anatole Lebreton

Anatole Lebreton är ett ganska nytt tillskott i parfymerivärlden, men skapar otroligt fina dofter från början. Jag skrev lite om märket lite här och där.

Jag lottade Merzhin från min gröna sampleskål imorse och det tyckte jag var spännande. Nu när hela dagen har gått (grym hållbarhet!) så känner vi varandra ännu bättre. Den passar så otroligt bra nu till sommaren, särskilt för dem som jobbar och bara drömmer om semester och lite frihet (ja, inklusive moi, tyvärr…). För det är sommaren i flaska, men på lite annat vis, som sagt, det är ju väldigt nischig doft ;). Så ni hittar inga kokostoner, inget solkräms trams eller sånt här. Det är nyslaget hö, det är gräs, kvanne, det är mossa, det är galbanum, råa och dammiga irisrötter, det är gröna violblad med en lättblommig touch. Jag skulle säga att det också är en touch of saltiness, nästan som grå ambra. Den är alltså inte gullig, inte alls – den är rå, lite blåsig, lite grå. Som de flesta dagar av vår älskade svenska sommaren :D. JAAAA! Vänta lite! Det låter i mitt huvud nu! Den är precis så…

”I Roslagens famn på den blommande ö,
där vågorna klucka mot strand
och vassarna vagga och nyslaget hö
det doftar emot mig ibland,
där sitter jag uti bersån på en bänk
och tittar på tärnor och mås (…)”* 

L’eau de Merzhin är som en nostalgisk resa till andra sidan spegeln. Kärlek. Helt klart. Några starka barndomsminnen på det. För Lebreton var det barndomsminnen från Bretagne, för oss kanske någon annanstans. Men sommargrönskan och kvällsdopp, det vet vi alla hur det doftar ;). Ja, L’Eau de Merzhin tillhör definitivt en av dem mest nostalgiska dofter jag fick äran att känna på. Lite reserverad på slutet, men så stilren och elegant! Även när några timmar efter applicering börjar den bromsa lite och visa sitt pudriga ansikte så andra minnen kan kicka igång. En skicklig parfymör är han, den där Anatole!

”(…)Då vilar min blommande ö vid min barm,
du dunkelblå, vindstilla fjärd
och juninattsskymningen smyger sig varm
till sovande buskar och träd.(…)”*

 

God natt, juninatt! Och vi ses imorgon! ❤

 

*Text, naturligtvis, av Evert Taube

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s