Surdegsbröd och hasselnötter – Praline de Santal Pierre Guillaume

Gourmand dag idag! Idag samplade jag en till doft från perioden när jag på måfå letade efter den optimala kakao/nöt-doften. En av dessa, Amour de Cacao har jag redan avhandlat här och nu är det nämligen dags för en till – Praline de Santal av Pierre Guillaume. Hans parfymmärken, särskilt Parfumerie Generale uppskattar jag väldigt mycket, men som historien visar – ibland går det snett…

Jag älskar Parfumerie Generales sandelträiga, himmelska Cadjmere, nötakiga Aomassai och DjHenne med underbara toner av kakao, myrra och lavendel. Dessa tre kommer alltid att ha sin plats i mitt parfymskåp. Även Musc Maori med sin enkla komposition prickar det flesta rätt på provet.

praline_de_santal_grande
Praline de Santal, Pierre Guillaume

 

Detta gäller inte Praline de Santal tyvärr. Av någon oklar anledning beter den sig som nybakat surdegsbröd med hasselnötter. Exakt så. Inklusive de syrliga toner av surdeg. Det kan låta lockande när det gäller just surdegsbröd, men inte som parfym. Logiskt? Utan tvekan. Kommer ni ihåg när Gateau släppte sin Eau de Gateau Grand Blanc? Läs här om du inte vet jag pratar om. Jo, då var det behandlat mer som ett experiment, som något man kan använda när farmor kommer på besök och ni vill kunna säga att ni har precis bakat bröd, men sedan kom det utomjordingar och tagit det med sig, typ. 😀 Experiment, ett tillägg till något större koncept. Men Guillaume tar sina hasselnötspraliner på allvar. Ungefär på samma allvar som Lutens och Sheldrake tänkte om sin Jeaux de Peau, en mjölkig brödskiva på flaska…

Vad finns här förutom surdegslimpan? Hasselnötslikör, lite heliotrop i hjärtat och olika träsorter i basen, alla känns tyvärr lite för syntetiska: cedar virginia (den kan också ge lite syrlig ton), sandelträ (äää…) och myskig cashmeran (en av många trevliga träiga synth-doftmolekyler). Och trots att alltihop låter som något som eventuellt skulle kunna vara right up my alley så är det inte fallet. För den doften känns på något sätt väldigt oäkta, det är inte parfym, det är inte bakelse, inte bröd, inte hasselnötslikör, så vad är det egentligen?!

Pass.

 

2 kommentarer

  1. Chanel Paris-Biarritz
    Fräsch öppning som dock förvandlas till något trist syntetiskt: äpple och gräs samt lukten av fuktig jord vilket mest känns småunket.
    Citrus ska ingå, men inget jag känner utan mest syntetiskt äpple och liljekonvalj.
    Nä, gillar det inte!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s