Söndagen med storytelling och Valeur Absolue: Harmonie Essentielle, Rouge Passion och Confiance

Söndag idag.

Ett perfekt tillfälle att dyka in en värld av parfymerad storytelling. På mitt skrivbord växer det högar av härliga saker att skriva om, jag gräver upp skatter från alla vrår här hemma och känner bara att tiden räcker inte till. Men den här våren minskar jag trycket och prestationsångesten genom att inte åka på någon mässa där det finns ännu mer roligt att berätta om. Esxence börjar snart och de flesta parfymhus förbereder något nytt att lansera just under det eventet. Jag kommer inte att åka till Milano i år av två anledningar: jag vill åka dit nästa år för att upptäcka ännu mer och ännu mer intensivt (det blev på något sätt för mycket av det goda) och det andra: jag åker på en familjeresa istället. Och dagen efter jag landar hemma så har jag planerat in en parfymskaparworkshop med fokus på vår- och sommardofter. Tips! Boka gärna nu då plasterna försvinner snabbt! Och detta mina kära ger mig liknande lyckorus som parfymmässa! Jag verkligen älskar att sprida kunskap om doft och jag älskar att träffa alla parfymentusiaster! Så jag tycker egentligen inte synd om mig :). 

Men till dagens doft! Eller egentligen dofter, tre stycken tänkte jag skriva om.

Valeur Absolue är ett franskt märke som producerar veganska, ekologiska och cruelty free parfymer och andra väldoftande produkter. De har två baslinjer av dofter: Essentielles och Classiques.

375x500.25076
Valeur Absolue, Harmonie Essentielle

Den första, Harmonie Essentielle, ingår i serien Essentielles. Den sitter så bra på mig en dag som denna, den avrundar den lugna söndagskänslan och tillför en ny dimension med sina mjuka toner av neroli och vanilj, en nypa tuberos och kryddiga tonkabönan. Uppfriskande citrus finns i öppningen, men försvinner snabbt för att göra plats för de mer karaktärsrika ingredienserna.

Jag är faktiskt lite förvånad att den inte heter någonting med Cashmere för de flesta dofter som förknippas med just kashmir har liknande sammansättning och ger liknande omfamnande känsla. Harmonie Essentielle har bra staying power och elegant, icke offensiv sillage, precis som det ska vara. Plus att den, som alla andra dofter i linjen, innehåller några fina kristaller/halvädelstenar, i detta fall av ametyst som anses ha lugnande egenskaper. Oavsett om du tror på stenarnas power eller inte så är de definitivt anpassade till kompositionen, även färgmässigt. Ett genomtänkt koncept helt enkelt.

B046165_1
Valeur Absolue, Confiance

Confiance  från Classiques-serien är förmodligen min favorit från märket. Djup, varm, sensuell och feminin med wroarr. Lite retro och passande till den mogna bäraren (oavsett åldern). Inget för redbulldrickande skrikig 16-åring. Och så himla vacker! Påminner lite om de gamla klassikerna med kvalitativ amber som huvudtema. Förutom att den är balsamisk med rejäl dos patchouli, kanel och en nypa kryddnejlika så innehåller den karneolkristaller som anses påverka kreativitet, mod och styrka.

B046169_1
Valeur Absolue, Rouge Passion

Rouge Passion känns som en sofistikerad och bättre uppfostrad syster av La Vie est Belle från Lancome. Den baseras på högljudda blommor som champaca och ylang-ylang som ligger i stora buketter på en bädd av sensuell patchouli och vanilj/tonka. Men de är inte särskilt påträngande som både vita och gula blommor i parfymer kan vara. Det är verkligen en välbalanserad doft, ett bra val för a night out. Tyngre än två tidigare nämnda kompositionerna, men har lika mycket karaktär och jag uppskattar att det finns verkligen något för alla i märkets utbud. Viktigt att nämna – den har en vacker, lite pudrig drydown.

Jag har inte testat fler, men tror att Serenitude och Vitalite kan vara intressanta också, sammansättning av doftnoter som används tyder på fina, klassiska kompositioner med stil och modern touch.

I den flakongen hittar vi granatkristaller som, nu måste jag citera det som står skrivet hos de flesta nätbutikerna som säljer Valeur Absolue: ”Granatkristall stimulerar vår kontakt med den gudomliga urkraften inom oss. Lust, styrka, mod så vi hängivet vågar uttrycka vår fullkomlighet. Öppnar kärlekens kraft, förståelde och värme. Lev passionerat, lev fullt ut!” Riktigt underhållande! Den storytellingen, hörrni! (Ingen har märkt vid kopieringen att den öppnar förståelDe så jag ändrar inte det heller. 😀 ) My gaawd! Så fina dofter, så mycket bullskit!

Gör man lite snabbsökning på nätet efter den serien så finns de lite här och där, man kan bara undra vad ”oligo-oliment” är för något och kill me, det är det bästa skämtet i hela den storytellingen, undrar bara vem som började sprida det 😀 ”Oligo-oliments” alltså. Jag antar att de handlar om oligo element alltså järn, molybden, mangan, silver, zink m.fl. När man kollar ingredienslistan så står det kalium och magnesium bl.a. Jag fattar inte vad de gör i parfymerna i så fall. De behövs inte där. Den typen av ingredienser kan inte påverka en parfym på något bra sätt. Handlar det ändå om ”oligo-oliment” då är något nytt och modernt som Valeur Absolue har kommit på själva och då säger jag – förklara det för mig, jag lär mig gärna, eller stop bullshitting. Sedan kan man läsa att dofterna innehåller beta-endorfinbooster. WTF på riktigt?!

För er som inte är särskilt insatta – betaendorfiner är opioida hormoner som ansvarar bl.a. för att vi känner hungern och som gör att vi inte känner smärta vid den första skadechocken. Och Valeur Absolue tillsätter i sina dofter substanser som alltså ”boostar” nivåerna av betaendorfiner i kroppen. Igen – WTF är det för trams?! Spelar ingen roll om areaumat perpetua som skulle stå för den effekten är naturlig eller inte – den typen av aktiva substanser har ingenting med parfymer att göra! Det gamla tricket med svåra ord och hittepå ingredienser i marknadsföringen är inte helt OK längre.

Precis det som jag sa till en expedit på NK när hen förklarade till en stackars kund att cashmeran är en sorts träsort som växer i Australien. Varför?! Stop bullshit! Här kommer jag, och tillsätter en nypa salt. Eller en skopa senapsfrön ;).

För att summera – dofterna är bra, de ska stå för sig själva och att förstöra den känslan med hittepå ord som oligo-oliments, tillsätta nåt hormonell påverkande skit och cahmeranträ från Australien gör dem inte bättre. Tack och lov dessa misstag kan fixas till relativt enkelt, sluta sprida dumheter, fokus ska ligga på dofterna som faktiskt levererar! Vi kan lämna det såhär, förstör inte det som faktiskt funkar, snälla!

Känner du till någon doft från Valeur Absolue?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s