Mariage parfaitement – historien om John och Violet – Gorilla Perfume

Jag jobbar mycket med diverse event med tema parfym. Så roligt och så inspirerande! En idé väckte faktiskt en massa tankar hos mig och det visade sig vara en idé som trots min en aning komplicerad tankeprocess lyckats fånga många deltagare. Jag fick nämligen ett uppdrag på temat ”Parfym för par”.

Har ni tänkt de banorna tidigare? Hur är det hos dig och din partner, hur doftar ni tillsammans? Har ni liknande doftpreferenser, väljer ni liknande noter eller tycker ni om helt olika dofter så den ena sprider fräscha citrusaktiga dofter, medan den andra väljer träiga, kryddiga kompositioner med animaliska inslag? Hur går det ihop? 🙂

Det är faktiskt en ganska viktig aspekt av doftmatchning tycker jag (men jag tycker att allt som rör doft är viktigt 😀 ). Jag tycker också att det är bra om man matchar varandra doftmässigt när man till exempel går ut på kvällen.

I min hjärna har det alltid funnits en kombo som slår många andra parfymkombos – Dior Homme Parfum med J’adore edp. Det är en hona och en hane, i elegant galautstyrsel. Men det finns ju en massa andra doftpar, med mindre pompa och mer känsloladdning.

Ett exempel på detta hittade jag på Lush. Och direkt på plats fick jag flashbacks från en av mina guilty pleasures-filmer – Pearl Harbor. Ni vet, med Ben Affleck (åååhh! ❤ ) och Kate Beckinsale i huvudrollerna. En sån film som man tittar på med sin bästis, trycker i sig en massa gött skit och smågråter jämt :D. Filmen är från 2001 och det är ungefär då vi hade tid för sånt. Men till saken. Jag har alltid haft deras ”doftbild” i huvudet – Evelyn (Kate) utstrålar rå grönska och viol, en massa viol, och Rafe (Ben) doftar kryddigt med vetiver, lavendel och kall gabardinrock efter skogspromenaden. Som riktiga män doftade en gång i tiden. Så det var egentligen ingen slump att den känslan slog mig där på plats i Lushbutiken.

För dofterna som hör till historien kommer just från Lush – Evelyn ÄR Kerbside Violet och Rafe ÄR Dear John. Och enligt Lush själva så doften av Dear John ”efterliknar känslan av att begrava ansiktet i kläderna på någon du älskar, bekant och betryggande. Noter av kryddnejlika och koriander för tankarna till nybryggt kaffe, medan vetiver och cederträ tar med dig ut i vildmarken.” En kall yllerock, betryggande toner av nejlika och gammaldags cologne med både citrus, lavendel och ceder. Så safe och så bra. Åh, Ben! Alltså, Rafe. Eller John! 😀

Och som colonel Jimmy Doolittle sa: And I will tell you one thing… leave your goddamn hula shirts at home. Detta är en doft för de icke-tropiska breddgrader och månader när vädret är så svalkande härligt.

cDctk61tUeQz4LX7tTFPknI28ea

 

Men Evelyn… Kate… Viol…et! Kerbside Violet. En fuktig trottoar som övergår till en dammig landsväg och i diken sprider sig vackra vilda violen likt levande mattor i många nyanser av lila. Den starka solen ger illusionen av värme, men jorden är sval och luften skarp. En ung tjej i kort klänning  promenerar i rask takt för att träffa sin kärlek första gången på länge. Hon fryser, men hjärtat slår så fort att huden är varm. Varm hud och lite kroppspuder. Förväntningar, kärlek och sorg. I en och samma doft, samma känsla. Tänk dock att den doften inte är ljus, inte ungdomlig, den här tjejen har mycket, mycket smärta i bagaget. Så vackert.

Och när dessa två äntligen möts så råder det ingen tvekan att de hör ihop, för alltid. Oavsett vad. Och att de har en lång historia att berätta…

1119e940e60b55f6a668bcf7cf7a47a8

 

Jag älskar den friheten som är så tydlig i Lushdofterna, den som man hittar endast hos indiemärken annars. Varje doft är så spännande att upptäcka, så icke-uppenbar och annorlunda.

Men du, vilka är dina par-dofter? Vad tror du hör ihop doftmässigt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s