En klassisk powerdoft för powerwomen – Samsara Guerlain

Mäh, säger ni. Kunde hon inte gräva djupare i doftarkivet? 😉 Ja, det kunde jag.

Men dagen till ära vill jag lyfta mina powerdofter. Powerdofter som jag förknippar med mina närmsta powerwomen, mest mormor. Hon hann tyvärr inte använda den länge då helvetes cancer tog henne från oss alldeles för tidigt, men minnena kvarstår. Dessutom de starkaste och tydligaste av alla sorts minnen – doftminnen. Powerwoman i mansdominerad yrke, på lika villkor, det fanns ingen annan väg för henne. Stora, kaxiga, lyxiga, sensuella, starka, mystiska och oförglömliga dofter var som hennes sköld. En av dem – den klassiska rumsfyllaren Samsara.

Samsara, Guerlain
Samsara, Guerlain

Ja, den typen av dofter som fyller upp ett rum och överdoserad byter ut varenda syremolekyl mot ylang-ylang. Stort, söt och överväldigande. Men hon kunde sin diplomati, mormor min. Hon kunde dosera den precis så att den lyfte upp henne, väckte respekt och ibland avund. Åh, slutet av 80-talet med sin Samsara och ”Working girl”…

Det är precis därför jag väljer den som min 8:e mars doft. Dagen till ära. Henne till ära.

Jag känner mig stark, tillräckligt för att ta för mig, för att sträcka handen för det som jag saknar eller behöver. Men, ärligt talat, Samsara är fortfarande för stor för mig.

Den är vacker, den är alldeles underbar. Men jag saknar förmågan till lätta tryck, jag saknar diplomatin i parfymdosering. Den är större än jag själv är och än så länge pratar vi olika språk, Samsara och jag.

För er som inte hade träffat henne ännu kan jag beskriva lite den atomstyrkan som gömmer sig i dessa boostade krämiga toner av ylang-ylang, jasmin, sandelträ, vanilj och persika. Gånger fjorton. På det där häftiga eighties-vis. Axelvaddar upp till öronen, väldigt retro glamour. En tydlig förklaring av vad en orientalisk parfym kan dofta som. De citrusaktiga tonerna som finns i öppningen (mer framträdande i edt versioner) känns bara som ett ganska obetydligt tillägg till helheten. Efter ett par långa timmar rundar den av sig med mer framträdande irisnot (väldigt Guerlainaktig, blommig) ihop med sandel, viol, mysker och vanilj, det är då den börjar tappa den otroliga styrkan och det är då den börjar visa sitt trevligare, mildare ansikte. Det är då jag älskar den som mest och det är då den tappar lite av sin powerdoftighet och diva-stuk ;).

img_2314
Samsara, Guerlain

Det är Jean-Paul Guerlain som står bakom den kompositionen och Guerlain-DNA känns här tydligt. För en nybörjare – testa, men inte nödvändigtvis köpa. För en doftnörd – du måste ha den i din kollektion, detta är en klassiker som bara måste finnas där, gärna en äldre batch av edp. Den gjordes för en vardaglig bruk, men jag skulle hata personen som använder den (som jag 😉 ) på jobbet exempelvis. En dutt här och där inför någon krävande, svår situation, absolut! Men som sagt, den är otroligt svårdoserad. Precis som makt och auktoritet.

Ta för dig, men var försiktig!

Känner du till Samsara? Vilken powerdoft använder du? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s