Expeditionen till Siljansringen 1897 och doften av Homo Aquatis

Nu är det äntligen dags att avslöja ett av projekten jag har engagerat mig i på sistone. Jag har nämligen fått äran att vara en del av något som gör att mitt nördhjärta bultar  – en utställning ”Expeditionen till Siljansringen 1897”.

Den 16 maj har vi vernissage på vår stora utställning på VERKET i Avesta Art. Alla är välkomna så kom gärna på vernissage då en del häftiga performances planeras. Den kommer att ställas under hela sommaren. Konstverken ställs ut på 1300 kvadratmeter och utgörs av bland annat fotografier, filmer, fossiler, dagböcker, teckningar, replikor och… doftspår!

Följ med den lika fängslande som ödesdigra expeditionen till Siljansringen i juni 1897 tillsammans med de svenska forskarna paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren. För första gången avslöjas här vad som hände deltagarna under en av förra sekelskiftets mest dramatiska forskningsexpeditioner i Sverige. I Verkets största sal redovisas benrester, häpnadsväckande artefakter och fossilerade fynd, nya rön och obestridliga bevis på att vetenskapen nu tvingas kasta den etablerade paleontologiska forskningen över ända. Dagböcker och dokument, fotografier, teckningar och 120 år gamla doftspår uppenbarar de första omtumlande kapitlen i den magiska berättelsen om Homo Aquatis, våra hittills okända anförvanter i mänsklighetens historia.

 Alltihop började i Siljansringen i juni 1897. I kalkbrottet i Skålberget hittade Beata Gardelius ett okänt fossil med något som liknar en befjällad varelse med tentakelartade lemmar. Detta häpnadsväckande fynd blir startskottet för förra seklets kanske mest dramatiska forskningsexpedition. Vad hände egentligen med dessa unga forskare vid Siljansringen? Och kan deras fynd om en helt ny art verkligen stämma?

Olof Hedengren, intendent på Ontologiska Museet, berättar om Beata Gardelius fynd i inledningen av vår dokumentär. 

Verket och Avesta Art kan nu som första museum i världen redovisa sex unika replikor av de hittills okända primaterna av arten Homo Aquatis: Testa Ostreae, Detractisque Corticibus, Paeloris Alba, Nigrum Folium och Cochlea Brunneis – alla i naturlig storlek. Varje art som de kvinnliga forskare en gång upptäckte i Dalarnas skogar och bäck utsöndrade sin specifika doft och jag har skapat replikor av dessa som du nu kommer att kunna uppleva i utställningen.

img_2223

Regissör: Pompe Hedengren
Ansvarig för historiskt foto- och filmmaterial: Sara Mac Key
Ansvarig för historiskt textmaterial: Olof Hedengren
Filmning av replikor & extramaterial: Carl Thorborg, Peter Hoelstad
Klippare: Johan Björnsrud
Intendent Paleontologiska Museet: Gertrud Ekman Öhrn
Amanuens Geologiska Institutet: Carina Kraft thomassen
Aquatiska forskare: Anna Sommansson, Anneli Rudström, Elin Mellqvist, Petter Hydén, Elric Sauze, Helga Stensson, Kaisa Fexe, Linda Sjöberg Thelenius, Jonas Beckman, Henrik Lundgren
Berättarröst: Hedda Stiernstedt
Ansvarig för historiska klädedräkter: Kicki Ilander Grafström
Ansvarig för historiskt hår och mask: Sofia Levandrowski
Ansvarig för historiska dofter: Karolina Stockhaus

Adress: Kanalvägen 1, Avesta

Stay safe och jag verkligen hoppas att vi kommer att kunna ses i Avesta! ❤

Karolina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s