Utställningen AQUANAUTS – Expeditionen till Siljansringen 1897 är igång (och doftar)!

Äntligen! Äntligen kan jag meddela att en megautställning Aquanauts – Expeditionen till Siljansringen 1897 är alive and kickin’! Och jag fick vara en liten del av denna!

Den 17 maj öppnades porten till en annan, bättre värld. En värld fylld med svindlande historier, häpnadsväckande varelser och enastående föremål!

Tusentals timmar av arbete har resulterat i årets häftigaste kulturevenemang! Jag är så oerhört imponerad av alla som skapat, skrivit, skulpterat, tecknat, fotat, spelat in, poserat i sjukt kallt vatten, sytt och bidragit till detta på en massa olika sätt – ni är GENIER! Och ni som läser detta – åk till Verket i Avesta och upplev utställningen! Knappt två timmar från Stockholm, 1300 kvadratmeter och max 49 personer åt gången som släpps in, läs: coronasäkert!

img_3427
Doftspår av Aquanauter: Homo Aquatis, Paeloris Alba, Nigrum Folium, Cochlea Brunneis, Testa Ostreae och Detractisque Corticibus

Men vad egentligen handlar utställningen om? Kort sagt, om en av de mest dramatiska forskningsexpeditionerna i Sverige under förra sekelskiftet. Konstverken utgörs av bland annat fotografier, filmer, fossiler, dagböcker, teckningar, replikor och doftspår. Själva utställningslokalen är mäktig. Gamla ugnar, järnverkets stolthet, maskineri som jag inte kan tyda användningen på. Icke bortglömt, men välkomponerat i Dalarnas främsta konstpärlor. Vad underbart att vi fick visa Aquanauterna just här! Beata Gardelius och Inga-Lisa Blomgren skulle definitivt uppskatta hur makalöst vackert allting är! Hur de fantastiska varelserna passar in i omgivningen som det vore deras naturliga miljö!

Jag vill inte spoila för mycket, men kolla gärna utställningens hemsidor: Aquanauts och Ontologiska Museet , där det finns både mer info om utställningen, samt häpnadsväckande bilder och klipp.

Här kommer det en teaser:

Mitt lilla bidrag kommer i form av olfaktoriska tolkningar av historiska varelser som Beata och Inga-Lisa upptäckte vid Siljansringen året 1897. Detractisque Corticibus, Paeloris Alba, Homo Aquatis, Cochlea Brunneis, Nigrum Folium och Testa Ostreae – sex doftande historier om okända arter – vilda, kärleksfulla, gränslösa!
I utställningen hittar du dem i lådor bredvid varje art. Om du vill ta en del av någon Homo Aquatis hem så finns de i butiken också. (Inte för kosmetiskt bruk). Jag kommer naturligtvis fördjupa mig mer i dessa kompositioner och berätta mer om dem här på bloggen, men vill samtidigt inte förstöra för dem som vill uppleva dessa i deras miljö – tillsammans med varje skulptur som den hör till.

Och så är det underbart och roligt att Birgitta Rubin uppmärksammade utställningen i Dagens Nyheter där hon la märke till några av ingredienserna som jag har använt frikostigt i kompositionerna: bävergäll, mysk och vild salvia. Åk och testa vetja! Det finns så mycket mer att se och sniffa på! Här finns det hela recensionen.

img_3644

Jag hoppas verkligen att ni kommer att kunna besöka vår stora utställning på Avesta Art/Verket i sommar! Den pågår till den 13:e september!
Visst ses vi i Avesta? 😉

 

En shoutout till alla genier!

Skulpturer, teckningar, scenografi, regi: Pompe Hedengren
Fotografier och film: Sara Mac Key
Texter: Olof Hedengren
Filmning av replikor & extramaterial: Carl Thorborg, Peter Hoelstad
Klippare: Johan Björnsrud
Intendent Paleontologiska Museet: Gertrud Ekman Öhrn
Amanuens Geologiska Institutet: Carina Kraft Carina Kraft Thomassen
Doftkreatör: Karolina Stockhaus
Aquatiska forskare: Anna Sommansson, Elin Mellqvist, Petter Hydén, Elric Sauze, Helga Stensson, Kaisa Fexe, Linda Sjöberg Thelenius, Jonas Beckman, Henrik Lundgren, Sara Strandlund, Maria Strandlund
Berättarröst: Hedda Stiernstedt
Musik: Lasse Sander
Ljud: Mats Blomberg
Ansvarig för historiska klädedräkter: Kicki Ilander Grafström
Ansvarig för historiskt hår och mask: Sofia Lewandrowski

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s