Dofter med fikon – parfym för sommarväder eller för dig som längtar till Medelhavet

Hej och välkommen tillbaka! (Säger jag mest till mig själv…). Efter omtumlande vår med andra prioriteringar, i många fall försvunnet luktsinne, försöker vi återskapa det gamla normala. Försöker. Och när om inte nu ska vi resa världen runt tack vare våra sinnen? Andra världen runt resor är så gott som uteslutna nu så jag tänkte att vi börjar med ljuvliga dofter och Medelhavet, vad sägs om det?

För mig har coronatider inneburit många nya cravings, många upptäckter från den delen av doftvärlden som jag tidigare har ignorerat. I mars var jag helt galet kär i apelsinblomma – så ren, så fräsch, så frisk, precis tvärtemot det som världen bjöd på. Allt började med att jag torkade mitt arbetsbord med en våtservett/parfymsample från Fragonard – enkel apelsinblomma, neroli, fizzy mandarin typ. Efter en hel dag med apelsinblominhalationer 😉 var jag redo att klicka hem en flaska. Sedan badade jag i den i ca tre veckor. Så ja, vårens förlåt-att-jag-har-dissat-dig doftnot var nog apelsinblomma.

Men det varade inte särskilt länge, naturligtvis. Jag tycker om den fortfarande, men det krävs lite mer för en kinkig näsa. Mer djup, mer berättelse, mer karaktär. Om ni följer mitt konto på Instagram (gör det om ni inte gör det än 😉 ) så märkte ni säkert att en del vintage klassiker från damhyllan tog över en stund. Tunga, blommiga, aromatiska parfymer med en stor dos chypre och aldehyder. Vad ovanligt. Men sjukt kul det också! Särskilt att den fasen försvann lika snabbt som den kom, men jag har lärt mig att inte ge bort eller sälja dofter som faktiskt har potential, men just nu klickar vi inte ihop. För detta ”just nu” kommer och går, du vet aldrig när tiden är kommen för en Chanel no.5 även om idag tycker du att den luktar som en dammig teatergarderob. Behåll. Och om du äger Femme från Rochas så behåll för tusan!

Men wait, skulle jag inte skriva om sommardofter? Visst. Och naturligtvis, menlösa citrusfräscha, blommiga kompositioner för massor i all ära, men vi höjer ribban ett steg. Eller fler 😉

img_4236
En septemberdag vid Arnofloden i Florens, fikonträdet till höger doftade ljuuuvligt!

SÅ. Fikon. Fikon ska det vara för oss alla som vill till Italien, Grekland, som vill till alla dessa länder där fikonträd bjuder på skugga, frukt, men också gudomliga dofter. Jag älskar doften av fikon, jag är uppvuxen med fikonträd i trädgården och tycker att den är så underbart mjuk, varm och fräsch samtidigt. Gröna dofter i naturen brukar ju vara mest nyklipptgräs-fräscha (om vi jämför med bl.a. gräs eller tomatstjälkar), men fikon är varm och mjuk på köpet. Jag är ingen fikonätare, föredrar att lukta på den, men mosa ett fikonblad i fingrarna och testa – vilken upplevelse! Och solvarma fikonträd är ju drömmen! Jag fokuserar mig mest på färska, gröna fikon och fikonträd då torkade fikon, precis som andra torkade frukter, tillhör helt annan typ av dofter med sin tunga sötma, dagens inlägg är grönt (med ett liiitet undantag).

Fikondoft är en sorts fenomen som under decennier har beskrivits tydligt och omfattande i parfymerna. Vi kan hitta olika olfaktoriska tolkningar av fikon – från honungssöta, mogna frukt, tolkningar av unga och gröna fikon till buteljerade fikonlundar: dessa välskötta och dessa vildvuxna. Det är bara välja och vraka!

I dagsläget äger jag fyra bästa fikondofter i världen. Det har varit fem, men den femte – Fico di Amalfi från Acqua di Parma fick gå vidare när jag fick tag på Annick Goutals Ninfeo Mio. Men det innebär inte att den inte är värd din uppmärksamhet, tvärtom! Fikonfrukt, stjälkar, en massa citrusar med cederträbas. Enkelt, smakligt som en fruktsallad och supersomrigt! Kan hittas till helt okej pris också! Naturligtvis finns det en hel del andra fikondofter på marknaden, men någon gräns måste ju finnas och efter många års tester så tycker jag faktiskt att mina fyra är ändå bäst, sådär ödmjukt sagt. Det finns lättkryddig och snäll Fig Tea hos Parfums de Nicolai, Heeley har Figuier, Christopher Brossius från I hate perfume skapade Revelation och Crushed Fig Leaf, det finns Profumums Ichnusa, Pierre Guillaume har ett par stycken också. Men mina absoluta favoriter är:

  • Premier Figuier Extreme, L’Artisan Parfumeur
  • Philosykos, Diptyque
  • Ninfeo Mio, Annick Goutal (idag: Goutal)
  • Fig Aoudii, Maison Incens
img_4235
Premier Figuier Extreme, L’Artisan Parfumeur

Premier Figuier Extreme – Premier Figuiers storebror som föreställer unga fikonträd, mjuka och ljusa. Extreme versionen är mycket mer tydlig, krämig, cashmeremjuk och varm i öppningen. Nästan lite vaxig. Krämigheten kommer från sandelträ och kokostonerna som är tydliga, men tar absolut inte över grönskan, tack och lov. Den är inte extrem någonstans, eller lika extrem som en lat stund på hammocken i eftermiddagssolen, men vem bryr sig egentligen? En otrolig allrounder – stör ingen och passar alla tillfällen och alla väderlek. Så avkopplande. Signerat av Olivia Giacobetti.

img_4232
Philosykos, Diptyque

Philosykos, fina Philosykos. Den mest kända fikondoft i Sverige, känns det som. Här hittar du alla delar av fikonträdet – frukt, blad, stjälkar, trä och fikonmjölk – som söt, fluffigt vispad fikongrädde. Grönt fräsch, men också mjuk som en snuttefilt samtidigt. Att den är otroligt elegant är ett plus. Naturalistisk och så nära fikon som man kan komma. Passar så underbart till solbränd hud iklädd vit linneskjorta av bästa kvalité. Eller coronamjukisar om du så önskar 😉 Ytterligare ett mästerverk från Olivia Giacobetti.

img_4233
Ninfeo Mio, Annick Goutal

Ninfeo Mio, en klassiker av fikonparfym. Caprisemester i en flaska, definitivt mer italiensk än fransk. En fizzy fig, en aning vassare än nästkommande fikonkompisar, grönt med en massa citrusar, men mest citron – en panegyrisk ode till ungdomen och sommaren. Den passar utmärkt till en sommar på uteservering, så optimistisk och glad! Helt okej hållbarhet med tanke på dessa lätta noter och det går knappt att överapplicera. Obs! Jag har den gamla versionen, men de nya skiljer sig inte särskilt mycket från denna.

img_4238
Fig Aoudii, Maison Incens

Fig Aoudii är som en liten avstickare på min korta lista. Träig, söt, rund och omfamnande, långt ifrån fräsch. Ett fikon för höst och vinter, när vi söker sig till värme, men inte riktigt kan resa till varmare breddgrader. Den orientaliska sidan av denna framhävs också av lädernoterna då doften har en animalisk, vild sida. Här har vi både färska, men också torkade fikon, med en nypa fikonmarmelad. Men don’t let it fool you – den är inte FÖR söt, nä. Både oud och amberackordet håller sötman i schack.

Puh, det syns att jag saknade skrivandet – är du kvar? 😉

Om vi pratar om fikon så måste jag också erkänna att jag sniffar passionerat på mina blyertspennor sedan jag hittade sådana som parfymeras med fikondoft 😀 Zoommöten och jag i den lilla rutan med blyerts i näsan, såhär ser mina dagar ut, hahah!

Kram på er, hoppas ni har klarat er fint hittills! Btw, snart startar vi med workshops igen, som jag längtat!!!

K.

4 kommentarer

  1. Hej! Jag har bokstavligen ramlade in på din blogg av en slump för jag googlade parfympapper och måste bara säga vilken otroligt underhållande blogg! Ditt engagemang och passion bara lyser igenom när man läser! Har sparat din blogg som favorit så jag kan läsa då och då, jag kan inte alls mycket om parfymer (använder i princip bara black opium eller Björk&Berries never spring) så det har varit så roligt att läsa din blogg och lära sig mer ! Helt ny värld för mig detta! Ha en fin helg 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s