Intresserad av multisensoriska konstutställningar? Se hit!

Nu undrar ni säkert – vafanken håller hon på med? Publicerar plötsligt tusen inlägg efter tvåårig dvala. Såere nog. För livet händer, ett projekt överlappar ett annat, ibland blir det tre samtidigt. Och det är ju fruktansvärt fantastiskt! Så det vanliga parfymsniffande får inte så mycket utrymme här som jag kanske skulle önska.

Ja, jag har tappat farten med alla nylanseringar, jag vet inte längre vad som säljs bäst på Kicks idag. Och det är helt okej om ni frågar mig. Min kollektion räcker för tre generationer framöver och består av mästerverk, hohoho 😉 Men visst, ibland slår hjärtat lite snabbare om något verkligen intressant släpps ut och så råkar det hamna i varukorgen. Men jag har blivit riktigt, riktigt petig. För en känsla av ‘det här finns ju redan’ är bestående. Och så blir jag inte längre sexig för varken pressutskick eller eventbjudningar, en sån parfymnörd på vischan som jag har blivit 😀 Nänä, det handlar inte om gratis parfym, jag har som sagt så det räcker och blir över. Det handlar mest om informationsflöde som jag inte längre är en del av. På gott och ont. Mitt informationsflöde förutom arbetsrelaterade intryck består idag av nyhetsutskick om byggmaterial och tulpanlökar, typ. På gott och ont.

Samtidigt så fick doftkonsten i Sverige en lyft. På gott. Och jag gör mitt bästa för att vara en del av det. Drömmen!

Och den drömmen fick uppmärksamhet av Viveka Kjellmer på Göteborgs Universitet. Hon tittar på de olfaktoriska aspekterna av utställningsdesign sedan ett tag tillbaka (kolla hennes andra rapporter, sjukt spännande, bl.a. Scented Scenographics and Olfactory Art: Making Sense of Scent in the Museum), men den här gången fanns det just Aquanauterna på tapeten.

Läs ‘The smell of Homo Aquatis: scented scenographics and multisensory exhibition design in the ‘mockumentary’ exhibition project Aquanauts: The Expedition” här. Hon beskriver Homo Aquatis dofterna på ett sätt som jag skulle aldrig göra, och hon är riktigt bra på att pinpointa det som faktiskt finns i kompositionerna 🙂

The conscious use of the sense of smell as a scenographic strategy in addition to visual, tactile and aural cues, makes this exhibition stand out as an interesting example of multisensory exhibition design. The deliberate employment of perfuming – the use of scent to communicate identity and assert bodily presence – brings the Aquanauts to life. It also problematizes our understanding of the sense of smell on a more general level by suggesting that scents are an alternative way to communicate. In our still fundamentally visually oriented society, this is an important achievement.

Tack Viveka för din nyfikenhet! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s