Bästa doftljus – Yankee Candle och Amouage

När vädret är fortfarande inte särskilt fint, sitter vi inomhus lite mer än på sommaren eller våren. Om ni, såsom jag, brukar inte baka särskilt mycket eller använda andra hokus-pokus doftprodukter hemma, men vill att det ska lukta gott, då är ett doftljus en perfekt lösning. 😉

Jag brukar använda doftljus lite då och då, det ger ju massor med pluspoäng på mys-listan. Jag tror att jag skrev här någonstans att jag är väldigt förtjust i just Yankee Candle. Varför? Det finns inga andra så pass verklighetstrogna dofter! Visst är de dyrare än andra alternativ som du kan köpa på IKEA, presentbutiker eller ICA, men de här doftar verkligen som riktiga ”varan” tack vare högt innehåll av doftoljor. ”Baby powder” luktar alltså som baby puder, ”Fresh cut roses” har inget med tant-ros att göra och ”Pink Grapefruit” luktar verkligen som riktig grapefrukt med sina krispigt syrliga toner. Eller ”Pineapple cilantro” – ååhh!

Priset känns plötsligt mycket bättre när vi inser hur hållbara de är och hur länge håller de doften i sig. (Nej, det är inget sponsrat inlägg 😛 ). Utbudet är också väldigt brett – alla kan hitta sina favoriter där – det finns fruktiga, blommiga, träiga, gourmand (matrelaterade) dofter, det finns kryddiga, finns blandningar som för tankarna till skogen, havet, mormors kök, fotbollsplan, semester på en exotisk strand osv.

Yankee Candle släpper nya dofter väldigt ofta (det känns att det är bara hälften som kommer till Sverige dock), särskilt gärna i serier och olika teman. De är t.ex. mästare på jul-tema.

Det finns naturligtvis undantag, vissa ljus luktar mer artificiellt, förlorar doften snabbare än andra, eller luktar inte särskilt tydligt när de brinner. Jag tänkte presentera de som jag själv har testat, oftast flera gånger.

Mountain Lodge. Min favorit. En fjällstuga av cederträ, barr och salvia. Lugnande och stilig doft.

  Om du vill uppgradera den fina känslan och skapa stämningen med en sprakande låtsas-brasa – välj Alpine Chalet med s.k. crackling effekt – den både doftar och låter.

Vill du ha lite sötare, rökigare doft av öppen spis? Testa Emberlight med mer tall, kol och balsam fir.img_4177

 

 

Vardagsrummet doftar trä hos oss. Jag älskar träiga dofter och har några favoriter hos Yankee Candle också. På sommaren är det något lättare varianter som t.ex. Beach Wood – drivved, salta havsluft och vetiver.

Denna är väldigt lik Ocean Driftwood från Limited Wood Edition (jag köper dem i USA, de finns inte i Sverige). Ocean Driftwood är lite torrare i doften, men luktar lite tydligare också.

 

Från just Limited Wood Edition kan jag rekommendera nästan alla options: Golden Oak, White Sandalwood (den vanliga Sandalwood‘en doftar en aning för svagt, tyvärr), eller den eleganta Raw Teak.

Dags för en som jag inte har testat ännu – på min önskelista har jag en till träig doft, egentligen en blandning av rökelse och teak. Incense & Teak från New York Collection. Det låter underbart och den kommer jag förhoppningsvis testa i framtiden. Den finns inte att köpa här så det kan tyvärr dröja lite… Men den som väntar på något gott… 😉

Under hösten nöjer jag mig med några till doftljus. Autumn Leaves doftar underbart som lönnlöv (ni vet ju vad jag pratar om, underbara höstlövhögar! 😉 ), björk, lite enbär. Dream by the Fire (en storebror till Cozy by the Fire från tidigare editioner) – en till smokey doft, obs! gillar du inte rökiga dofter hemma så den kan faktiskt vara för mycket.

Och när det blir dags för Jul igen – glöm inte höja stämningen med ljus från Christmas Editions. Jag erkänner – jag tänder Apple & Pine Needle oavsett årstid – den luktar underbar som fräscha, krispiga äpplen och fuktigt, doftrikt tallbarr.

Apple & Pine Needle

Balsam & Cedar fungerar också året runt egentligen.

Winter Wonderland – om man kan fånga doften av snö på tallarna så är det denna! En nypa vinbärsblad för syrligheten och så har vi en doft av Julen i burk. Man kan nästan höra ”Jingle Bells” därifrån ;). Mycket bättre alternativ till de klassiska, kvalmiga, glögg-relaterade dofter, eller hur?

Och när julen är över, men det är fortfarande kallt ute, lite pudriga, optimala mysdofter Soft Blanket och Cozy Sweater:

Förutom Yankee Candle lyxar jag till ibland med doftljus från omanska Amouage, har inte testat mycket (pris!), men denna har jag haft och uppskattat. Autumn Leaves (igen!). Varm, vaniljg, patchoulig doft med inslag av apelsin, kanel och nejlikor. Plus mycket honung och sandelträ. Inte riktigt som typiskt europeiska höstdofter, men who cares, den är bra! För det priset dock (60 pund) köper jag hellre några Yankee Candles…

 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s