Sommardoftvecka, dag 7 av 7. The Different Company – I miss Violett

Helt plötsligt är det sen kväll och här står jag utan dagens doft. Den dagen fokuserade jag mig på att städa och tvätta. Utan att bära parfym. Och så visste jag inte vilken doft borde jag välja idag. När jag väl tog ut tvätten ur tvättmaskinen så slog det mig – pudrig viol!

Och vilken pudrig viol har jag i samlingarna? Jo, I miss Violett från den redan kända i Sverige The Different Company – jag har ju en reseflaska av den! Och det räknas ju som sample 😉

The Different Company, I miss Violett

Namnet är inte alls missvisande – den doften är en symbol av alla violdofter. Pudrig, blommig på ett väldigt behagligt sätt – här vet du att det är små, ljuslila blommor det handlar om. Och irisdoftande läderhandskar 🙂
Det är en delikat, nostalgisk och kvinnlig doft. (Jag gillar unisex dofter, tungt artilleri, men denna, ärligt talat, den är fanimej ingen doft för män imho).

Enligt pålitliga källor Duchaufour slipade den doften över 3 år i jakten på den perfekta balansen mellan doftens två huvudingredienser: viol och läder. Man kan säga att han reaktiverade den klassiska floral-läderdoften (med Adjatay Cuir Narcotique som fortsättning av den konventionen). Viol och läder förekommer ju i storsäljaren Fahrenheit. Sedan dess (1988!) fanns det inte så mycket i samma melodi. Men I miss Violett är en helt annan aspekt av denna kombo. Mycket mer harmoniserad, slät, bearbetade. Inte så kaxig och uttrycksfull som Jean-Louis Sieuzacs och Maurice Rogers Fahrenheit. Modern trots sitt retro-ursprung. 

Den öppnar sig med ganska trivial punch in the face, med allt det citrusaktiga, gröna som jag inte alls är imponerad över, men strax därefter träder allt det fina fram. Grönskan i doften kommer från violblad, var kommer läderackorden ifrån?! Ja, i botten finns det lite mjukt läder också. Och jag tycker det är superbra för det gör den kompositionen mer intressant, oförutsägbar – det är ju Bertrand Duchaufour som står bakom denna väldoftande skapelse.

Ingen större sillage, ingen större olfaktoriskt konstverk, men alldeles perfekt och behaglig doft för det här vädret, till jobbet, eller när du vill dofta rent och inte för påträngande.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s