Månadens Doft – November 2016: Jo Malone, Oud&Bergamot

Det händer så ofta att jag använder parfymer som jag inte skriver ett ord om (om mina älskade Armani Privé till exempel). Jag går liksom runt och njuter i ensamhet. (Hahah, wishful thinking! :D).

Jag kom på en inläggserie nyss – Månadens Doft. Jag kommer kontinuerligt skriva om en doft som jag har använt som oftast under den senaste månaden. I detta fall analyserar jag november. Och jag vet vilken av dem är novembers hero – Jo Malones London svarta pärla – Oud & Bergamot. Inköpt på semester i Karibien väcker minnen och omvandlar en lagom tråkig svensk vinterdag till något mycket mer spännande.

Jag brukar vara ganska immun mot Jo Malones frestelser – dofterna känns på något vis alldeles för ”ljusa” för mig. För fräscha, för mycket citrus, för mycket blommor, för mycket tuttinutt. De är dock jättebra på linjära, enklare, men ändå överraskande blandningar (Blue agava & Cacao, Vanilla & Anise, Wood Sage & Sea salt eller en framtidslansering 2017 Myrrh & Tonka). I den svarta serien – Cologne Intense händer det något mer. Amber & Patchouli, Dark amber& Ginger lily, Orris & Sandalwood, Velvet Rose & Oud, Incense & Cedrat mm. Visst låter det som kungliga blandningar? Om ni tvekar, låt mig svara – JA! :P.

Jag har valt Oud&Bergamot för jag upplevde den som annorlunda, som något jag inte har eller testat än. Oud, en fin, behaglig oud på västerländskt vis blandas här med citrusaktiga, självsakra bergamotten. Och även en sådan envis anticitrusnörd som mig måste ju erkänna att denna komposition är superintressant. Detta är en oud som hålls i tyglar. Relativt maskulin, rökig, men inte tung. Torr ved med skvättar av bitter, krispigt fräsch bergamottolja direkt från fruktens mörkgröna skal. Ja, jag har en vision av väldigt mörkgrön bergamott, inte den i färgen av omogen citron. Det är ju helt olika dofter ;). Söt apelsin på det. Bara lite för att balansera kompositionen och göra den mer tillgänglig för båda könen.

img_8270
Jo Malone London

Oud & Bergamot funkade superbra både i tropisk värme och under en svensk november. Såpass! 🙂 På olika nätforum kan man läsa att doften har dålig hållbarhet. Såhär är det – det är ganska lågt koncentrerad doft (cologne intense…som eau de toilette) och att det är ju Jo Malone. De gör inte dofter som sitter lik arabiska attars. Den finns kvar på huden ca 5,6 timmar och projicerar alldeles lagom för kontorsanvändning. Det är inte dåligt alls.

Vill du alltså börja ditt äventyr med oud så kolla Oud & Bergamot. Behöver du någon tyngre, mer komplicerad, sofistikerad, sensuell, även kinky kind of scent – titta på något annat. Här har vi en enkel, behaglig vardagsdoft som ändå sticker ut i mängden.

i_183389793_50_20160609
Jo Malone London, Oud & Bergamot

Mamman till doften är Christine Nagel, samma som jag sågade för några senaste Hermesdofter här på bloggen. Men också samma som gav oss en av de bästa gåvorna i form av Ambre Soie skapad för Armani Privé. Hoppas att jätten Estee Lauder kommer inte att förändra märkets hjärta alldeles för mycket…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s