Månadens doft – December 2016: Guerlain, Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique

Namnet inte att skoja med ;). Shalimar Mexique. Shalimar. Shali. Oavsett vilken av klassikerns versioner väljer man då vet man att det blir något bra. Något bra oavsett om man gillar Shalimar eller inte – alla förstår vi att den orientaliska Drottningen Shali är en masterpiece, en ouppnåeligt ideal inom genren. Jag påstår också att Shalimar är världens bästa parfym – varför? Läs här.

Min lilla Shalimarsamling, Guerlain
Min lilla Shalimarsamling, Guerlain

Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique är något rökigare variant av gamla goda Shalimar. Och rökiga dofter i december är något som jag verkligen tycker om! (Använder flitigt L’Air du Desert Marocain och Comme des Garcons Black också). Men det är Mexique som får titeln Decembers Doft.

Guerlain, Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique
Guerlain, Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique

Varje ny Shalimar är en intressant tolkning av en klassiker och orsakar nya känslostormar. Det är ingen vardagsdoft, den kräver sitt tillfälle och rätt (lagom) applicering. Annars kan det lätt förvandlas till en katastrof, särskilt hos näsor vana med fjäderlätta fruktiga dofter. Det är en doft för mogna, självmedvetna kvinnor. Och det gäller också alla tre Ode a la Vanille versioner (det finns en som slutar med Madagascar, men min näsa känner ärligt talat inte någon större skillnad mellan de två, det är kanske inte min tid än? 😉 ).

Guerlain, Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique
Guerlain, Shalimar Ode a la Vanille Sur la Route du Mexique

Öppningen doftar bekant. Karakteristiska för Shalimar är citrusar, särskilt bergamot och en lite grönare ackord i själva början. Strax därefter förvandlas doften till något helt annat. Man liksom kliver in i ett rum fyllt med orientalisk, lyxig rökelse. Doften är varm, förförisk och brutalt feminin. Sensuell vanilj sveper in huden som en själ tillsammans med delikata irisblad. Doften av dyrbar mörk choklad berikar kompositionen.

Trots att doften är utan tvekan baserad på vanilj så blir den aldrig söt – ibland träder det fram mjuka kolanoter, men den blir aldrig sådär klibbigt billig. Jag känner verkligen stor respekt för sådana skapelser… Den kan uppfattas som väldigt sofistikerad, alltför tung och seriös. Men vänta! Efter en stund värms den upp och omfamnar huden subtilt. Magnifikt!

Shalimar Ode à la Vanille Sur la Route du Mexique har mastodonthållbarhet och lämnar ett rejält doftspår. Kännetecken på en högkvalitativ doft helt enkelt.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s