Guide: Var hittar man parfymprover? Samples, prover och pafymtester.

Jag märker att väldigt många sökningar här på bloggen handlar om sampling. Ni vill veta var man hittar/får/beställer/köper parfymsamples. Då svarar jag 🙂

Mina samples i superfin ordning ;)
Mina samples i superfin ordning 😉

Jag har mina källor sedan flera år tillbaka och dem sviker mig aldrig (kanske om jag väljer någon skitdoft att testa, men det är ju inte direkt deras fel 😛 ). Btw, detta inlägg är inte sponsrat på något vis så nej, jag får inga pengar för jag skriver om dem.

Var hittar man parfym samples då? Ja, man kan få dem gratis eller beställa hem mot relativt liten kostnad. Det sistnämnda alternativet handlar oftast om high-end och nischdofter.

Mina dekanter i superfin ordning ;)
Mina dekanter i superfin ordning 😉

Gratisprover

Inget i livet är gratis, det vet vi redan. Men när du köper något på olika butiker, både stationära och på nätet så får du ofta en eller flera små s.k. carded samples av aktuella dofter (som lanseras just nu, eller lanserades för inte så länge sedan). Vi har oftast inte så mycket att välja mellan. Detta kan hända om du köper något på de stora parfymerier eller parfymavdelningar (NK, Åhléns, Sephora, Kicks, Eleven osv.). Det är väldigt personlig grej om en säljare vill eller inte vill ge dig något extra. Vissa kedjor har tyvärr någon sorts policy, där personalen väljer ut kunder som ”förtjänar” produktprover. Idiotiskt, men sant. Jag som besöker parfymerier i jeans och trekkingskor ingår inte i den gruppen i deras ögon. Men vill ni testa något mer detaljerat, hemma, så är det bara att fråga.  Och skitsamma, jag vill ändå inte ha femtioelfte prov på kitschiga Decadence från Marc Jacobs och det som jag vill ha har ni aldrig ens hört talas om. 😛

Däremot vill jag ha prover som har ett värde. Högt värde. Och detta får jag, naturellement, i utländska parfymerier.

Mina carded samples i superfin ordning ;)
Mina carded samples i superfin ordning 😉

Mitt bästa tips när det gäller prover är den belgiska Place Vendôme som jag redan har skrivit om här. Titta själva hur det brukar se ut när man inte är så jävla dumsnål (för jag återkommer, och det gör de flesta som har handlat hos dem).

Mina samples
Mina samples

Var köper man prover?

Sedan finns det en del andra nätparfymerier som säljer fullvärdiga produkter, men också prover på dofter som finns i deras sortiment, och nu pratar vi dekanterade prover, de vanliga (carded samples) får man ändå vid köp av något produkt. Ett ställe som jag rekommenderar är tyska Aus Liebe zum Duft / First in Fragrance, där man får en massa roliga gratis samples till sin beställning också. Vid juletider händer det att de lägger till superfina necessärer, skönhetsprytlar (t.ex. muslin clothes), cupcakes, chokladpraliner, mjuka pepparkakor från olika parfymhus i superfiffiga förpackningar, jo, allt sån’t som gör parfymshoppandet till ett härligt äventyr. Holländska Skins har också en superbra sampleservice om du är ute efter några väl utvalda märken som Frederic Malle, Le Labo eller Aesop. Väldigt stort urval av nischparfymer har också den franska Nose med bland annat väldigt moderna Aether, One of Those eller UNUM.

Mina samples
Mina samples

Skönhetsprodukter och finfina parfym köper jag också på Perfumeria Quality i Polen, där det också finns möjlighet att köpa en valfri doft som ett dekanterat sample. Både Lulua, Galilu och Mood Scent Bar säljer sina produkter (inklusive dekanterade prover) med möjlighet att skicka till Sverige. De har dessutom supernischade, svårtillgängliga märken som inte finns att köpa här. Och ett stort plus är att inom EU betalar man ingen tull, extra moms eller liknande, så det är bara att passa på ;). Det här är mina smultronställen på nätet ;).

Mina samples
Mina samples

På tal om tull, det råkar jag ALLTID ut för när jag köper whatever från USA. Alltid. Fan. Tull, moms och administrativa avgifter för att de öht förtullar paketet. Såatte… Jag köper inte från USA längre (förutom stället där jag köper råvaror till mina workshops, det finns inte riktigt något alternativ, med lika brett utbud i Europa). Det finns ställen i USA där man kan inhandla väldigt fina pärlor också, så vill ni ta den risken så gör det. Tänk dock på att det kan visa sig att relativt billiga samples kostar dubbelt/trippelt så mycket som i europeiska butiker när man räknar in ovannämnda avgifter.

Mina samples
Mina samples

Om du köper samples från privata personer på nätet (på ebay, tradera, blocket) ha lite sunt förnuft och tänk på att på dessa ställen risken att bli lurad är en aning förhöjd. Ebay har dessutom infört förbud mot försäljning av dekanter, och det är bara bra imho. Regeln ”too good to be true” tillämpas här – alltså är det för billigt så är det skumt. Inte innebär det att det alltid är fusk, eller att allt som är dyrt är äkta, men men, you know…

Amerikanska sidor:

 • My perfume samples – designer- och celebdofter, carded samples.
 • Lucky Scent – plus: en massa pärlor, nisch och high-end, minus: dyrt (OBS! Proverna är kanske billiga, men med tanke på att det finns 0,000005 ml parfym i provet så är det ingen bra deal, plus risken för tull och moms… men ja, en jävla massa bra dofter i sortimentet. Ett tips! Befinner du dig i Los Angeles så besök gärna deras Scent Bar, en butik med parfymsamples, heaven! (8327 Beverly Boulevard)
 • The Perfumed Court – en Mecka för parfymälskare – vintage, nisch, discontinued mm. Här hittar du myyyyycket och här säljs det bara dekanterade prover. De har lite problem med service, räkna inte med supertrevligheter från deras sida. Inte med trevligheter heller, tyvärr.
 • Surrender to Chance – supermånga lyxiga och mindre lyxiga märken, både high-end och nisch.
 • Beauty Encounter – många olika märken, carded samples.

Engelska sidor:

Alla ovannämnda parfymerier levererar till Sverige (i dagsläget, upptäcker ni att det har ändrat sig, t.ex. pga av UK’s oförutsägbara regler så hojta till! 🙂 ). Det finns naturligtvis en hel del som jag inte har nämnt, men dessa ovan är testade av många perfume junkies och pålitliga, och det är det som jag uppskattar mest.

Kom ihåg att vara med i någon community på nätet där du kan swappa/byta dina skatter mot någon annans, det gäller både samples och flaskor, ibland nya men oftast begagnade till ett bra pris. Supersmidigt!

Glöm inte att parfymhusen säljer oftast sina egna sample sets, även kallade discovery sets på sina egna hemsidor/butiker, några utvalda kommer här:

Aftelier: http://www.aftelier.com/category-s/1841.htm
Amouage: http://www.amouage.com/women-s-sampler-set.html
http://www.amouage.com/men-s-sampler-set.html
http://www.amouage.com/library-colle…mpler-set.html
April Aromatics: http://aprilaromatics.com/store/inde…ester-2ml.html
Atelier Cologne: http://www.ateliercologne.com/samples.html/
Brecourt: http://brecourt.fr/nos-parfums-feminins.html
Bruno Fazzolari: http://brunofazzolari.com/store/preview-set
By Kilian: https://www.bykilian.com/us/shop/votre-selection.php
Carner Barcelona: http://www.carnerbarcelona.com/eshop
CB I Hate Perfume: http://cbihateperfume.com/shop/
Czech & Speake: http://czechandspeakefragrances.com/…egory/samples/
Demeter: http://www.demeterfragrance.com/
DSH: http://www.dshperfumes.com/
Dragonfly Blue: http://www.dragonflyblue.com/samplers.html

Parfums Dusita

Etat Libre d’Orange: http://etatlibredorange.com/boutique…discovery.html
Frapin: http://www.parfums-frapin.com/fichie…&id_produit=87
Heeley: http://www.jamesheeley.com/en/9-samples
Histoires de Parfums: http://www.histoiresdeparfums.com/us…ue-samples.php
House of Matriarch: http://www.matriarch.biz/collections/samples-gift-sets
Imaginary Authors: http://www.imaginaryauthors.com/samples/
Ineke: http://www.ineke.com/catalog/product…products_id=41
Juliette Has a Gun: http://www.juliettehasagun.com/en/kit-echantillon.html
Kerosene: http://www.kerosene.bigcartel.com/
La Via del Profumo: http://www.profumo.it/perfume/outsiders.asp
Le Labo: http://lelabofragrances.com/us_en/sh…g/samples.html
Les Parfumes de Rosine: http://www.les-parfums-de-rosine.com…um&id_gamme=19
Lorenzo Villoresi: http://www.lorenzovilloresi.it/catal…px?q=discovery
Maison Francis Kurkdjian: http://www.franciskurkdjian.com/frag…ns.html?lang=2
MDCI: http://parfumsmdci.free.fr/

Mendittorosa & Talismans

Memo: http://www.memofragrances.com/en/sam…antillons.html
Miller Harris: http://www.profumo.it/perfume/outsiders.asp
Neela Vermeire: http://www.neelavermeire.com/Boutique.html
Ormonde Jayne: http://www.ormondejayne.com/discovery-set-1388.html
Parfumerie Generale: http://www.parfumerie-generale.com/1…ollection.html
Penhaligons: http://www.penhaligons.com/us/scent-library/
PureDistance: http://www.puredistance.com/shop/?region=us

Rania J: http://www.raniaj.com/samples/

Soivohle’: http://www.soivohle.net/7812c1o7gdttgd4d07e6wxkedk8nlg
Sonoma Scent Studio: http://www.sonomascentstudio.com/samples.shtml

Sultan Pasha Attars

Tauer Perfumes: https://www.tauerperfumes.com/samples.html
YS UZAC: http://store.ysuzac.com/samples-8.html med flera.

Och glöm inte följa mig på Insta! 😉 Ses där!

Hoppas du hittar något alldeles underbart! 😀

Btw, har du andra tips som du har testat och vet att källorna är pålitliga? Skriv gärna så uppdaterar jag guiden! 🙂

Annonser

11 kommentarer

 1. Tack, jag uppskattar! Har själv bara beställt av Luckyscent i USA. Tror att det varit ganska onödigt dyrt eventuellt, särskilt då det verkar smått omöjligt att hitta rätt doft på bara en beskrivning? Men nu till min fråga. Jag är ny i ”internetdoftvärlden” och undrar om du vet om jag kan söka på doftnoter (kanske även andra doftpreferenser?) jag gillar någonstans och få upp förslag på parfymer utifrån dessa val?

  Gilla

 2. Är lite bakis så det kan ha haft ett inflytande men blev så glad över detta inlägg att jag nästan fällde en tår. Dels i glädje över mina framtida samples, dels i sorg över hur de kommer mörda min plånbok. OBS tips: förvarar mina samples i en sån akryl-organizer för läppstift man kan köpa för typ 5$ på eBay. Hett tips.

  Gilla

  1. Varför har jag världens tråkigaste lördag när andra går runt bakis? Bakfylla som symbol på ett roligt liv liksom?!?!
   Men superbra tips! Jag vet att fiskelådor och såna där skruvlådor från Biltema funkar bra också. Jag har skaffat några stycken en gång, men… dignitet! Proverna skanderade om dignitet!
   Så nu ligger dem huller om buller som på en swingersparty och förhoppningsvis har kul med varann. 😛

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s