Bästa dofter till gymmet!

Jo joooo… Nu blir många upprörda! 😉 ”Man ska inte använda parfymer till gymmet!”, ”Man ska lukta svett!”, ”man ska…” hit o dit. Igen.

Men inte i min värld. Sorry not sorry. Låt mig förklara! Tanken med det här inlägget är inte alls att irritera en random ”doftöverkänslig” svenne. Jag vet att många har traumatiska erfarenheter sedan den första gången man hamnar på löpbandet bredvid Gymprinsessan iklädd sockervaddsdoftande Victoria’s Secret mist eller annan Clean-KillMeNow-kvävande-Cotton. Snälla, snälla, snälla – Cleandofter är inte…cleana. Inte det minsta lilla! De är lika fräscha som valfritt sköljmedel. Luktar trevligt, men funkar inte i längden som doftsättare. Och ni vet – om man får för sig att något doftar fräscht så har man en tendens att överdosera skiten – och Clean i större doser är fanimej OUTHÄRDLIG. Point.

Jag gillar att använda bra dofter till gymmet. Helst rena, naturliga, eller naturtrogna dofter av något som jag förknippar med renhet. För tanken är inte alls att dölja svettlukten ( nyproducerad svett doftar ju inte alls farligt), känner du att du luktar svett så duscha istället :P. Men innan, när du behöver lite pepp, en liten kick som väcker upp din inre kämpe funkar vissa dofter som bra starters.

De flesta sportiga parfymer är inte särskilt intressanta – de ska fylla en nisch (eller snarare fylla kratern av megastor kundgrupp) och är skapade för att passa alla – den marknaden är ju värd x antal miljoner Euro. Och som min farfar brukade säga: Om något är för alla så är det för ingen. Ja, medelmåttiga, halvdana dofter. Skippa dem!

Vilka dofter lämpar sig bäst till gymmet då? 

Rent generellt – de fräscha och aromatiska – de som innehåller olika slags örter, kryddor och frukter, särskilt citrusar. Deras tydliga doft kamouflerar mindre trevliga lukter. Här vill jag förtydliga något – alla parfymerade kosmetika mer eller mindre döljer svettlukten. Hur kommer det sig?   Det finns en ganska enkel förklaring – med ökande fuktighet och kroppstemperatur ökar effektiviteten av doftämnen i produkterna. Ju varmare och fuktigare är det, desto mer tydliga dofterna blir. Alla dessa deoreklamer där man hävdar att en deo blir mer effektiv i samband med din aktivitet tack vare någon superutvecklad teknologi är bara en marketing trick. Alla doftämnen fungerar så. Men absolut inte alla är lämpliga att användas på gymmet!

Vissa doftnoter fungerar bättre med vår utökad svettproduktion ;). Testa gärna dofter i lättare koncentrationer (som t.ex. eau de cologne) som innehåller gröna, citrusaktiga, fruktiga, örtiga och kryddiga noter (tänk kardemumma, timjan, rosmarin, koriander, dragon mm.). Kort sagt – det är bra med rena (utan många olika nivåer och doftnoter), uttrycksfulla dofter. Undvik söta, balsamiska dofter med hartser eller amber då – de är mindre effektiva i sådana förhållanden och en aning pretentiösa just då. 

Om jag får välja optimala dofter till gymmet är:

  • L’Eau (en krispigt fräsch och myskig doft, som en januarimorgon på en skidbacke) och aldehydisk, myskig och en aning metallisk Laine de Verre av Serge Lutens,
  • Superenkelt med superpigga Sherbet Peppermint från Series 5 av Comme des Garcons. Mynta, gräs, gröna blad. Har du det på löpbandet så klarar du mer, jag lovar! 😉
Comme des Garcons, Sherbet Peppermint Series 5
Comme des Garcons, Sherbet Peppermint Series 5
  • Hermes Concentree d’Orange Verte en sallad av basilika, apelsin, cederflisor och patchouli – enkel och bra,
nd-4658
Hermes, Concentre d’Orange Verte
  • Fräsch, örtig och krispig Eau de Lalique med en pimento touch,
nd-1836
Lalique, Eau de Lalique
  • Ja, ett säkert kort på listor i liknande tema – Acqua di Parma Cedro di Taormina och Ginepro di Sardegna – glad doft av lyckliga sommardagar på stranden i Medelhavet, en med skarpt cederträ, den andra med enbär. Men båda uppvärmda av sommarsolen, man ser nästan eteriska oljor droppa från grenen…

 

Acqua di Parma Cedro di Taormina och Ginepro di Sardegna
Acqua di Parma Cedro di Taormina och Ginepro di Sardegna
  • Prada Infusion d’Homme (schampo-fräsch, lite pudrig, med barntvål-vibe) och Vetiver – en enkel vetiver med sting (mer för män, men jag tycker de är unisex… och you know, whatever rocks your boat),
  • Karibiska varma nätter med dans till daggryning – Lili Bermuda Alegria – citrusblad, ceder, frangipani med solmogen marakuja och koriander. Den tycker jag särskilt mycket om – den har superenergetisk öppning, fortsätter i rask takt till hjärnoterna och i basen (som kommer relativt fort när man är varm och svettig) lugnar den ner sig, precis när man behöver det, och visar den tyngre, men avslappnande sidan av labdanum och patchouli, super timing!

 

St Johns West Indies och Lili Bermuda Alegria
St Johns West Indies och Lili Bermuda Alegria
  • Vi stannar i Karibien en stund till – direkt från St John’s Island – West Indies – nästan allt som Karibien har att erbjuda blomvis: frangipani, jasmin, plumeria, wild gingerblomma, citrusar och rosépeppar, en havsbris – en exotisk dröm!
Cinq Mondes, Eau Egyptienne och Eau du Siam
Cinq Mondes, Eau Egyptienne och Eau du Siam

Vill du använda lättare varianter så välj gärna en av fytoaromatiska mistar från franska spamärket Cinq Mondes som jag fick känna på Daisy Beauty Expo och fick några arbetsprover – Eau de Siam passar som mest med sina uppfriskande noter av citron, citrongräs, bergamott, koriander, ingefära, kanel och peppar – detox i en väldoftande form! Eau Egyptienne från samma märke innehåller rökelse av den ”kalla”, fräscha sorten: olibanum (fräsch, kylande doft) och grekiska mastix, mynta, enbär, cypress, lotus och en hel del annat – men guu, så energigivande! Dessa mistar är skapade för att använda som en ritual, en avslutning på en spabehandling, men kan lika bra användas på kroppen, hår och även på sängkläderna (men då skulle jag rekommendera andra dofter, t.ex. sensuella Jardins de Carthage och supermysiga Eau de Bangalore). Dessa innehåller naturliga, organiska ingredienser och är skonsammare mot huden. Låg oljekoncentration påverkar dock hållbarheten, men i detta fall spelar det ingen roll för efter ett härligt pass på gymmet duschar man bort det ändå. Vill du förlänga den fräscha känslan så sprejar du igen och då håller den i ca 2,3 timmar.

Cinq Mondes, Eau Egyptienne och Eau du Siam
Cinq Mondes, Eau Egyptienne och Eau du Siam

Använder du dofter till gymmet? Vilka dofter använder du då?

 

 

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s