Månadens doft – Mars 2017: Olfactive Studio – Panorama

Månadens doft blir rätt så symbolisk såhär års – den är som ett skrik efter våren, efter grönska, varma vindpustar och saftiga blomknoppar. För Panorama är definitivt grön. Och jag menar inte bara den fina färgen av själva vätskan, men framför allt doftens karaktär. I parfymeri finns det två modeller av gröna dofter: den första heter cis-3-hexenol (cis-3-Hexen-1-ol för att detaljera 😛 ) som doftar nyklippt gräs, grönt och rått. Den andra är galbanumolja eller harts som erhålls från vilda, gröna och bittra Ferula-växter. Galbanum känns väldigt tydligt i klassiska Vol de Nuit av Guerlain (läs om den här), Chanel No. 19 eller Balmains Vent Vert. Panorama verkar kombinera dessa två modeller på ett framgångsrikt sätt.

Olfactive Studio, Panorama
Olfactive Studio, Panorama

Panoramas grönska är mörk, generöst kryddad med kardemumma och hartser. Och det känns tydligt från början. I öppningen får vi också saftiga citrus-fikon vibes, men dessa försvinner väldigt, väldigt fort. Föreställ er grönt, frodigt gräs. Mycket grönt, frodigt gräs. En panorama över nyklippt gräsmatta som uppmuntrar till lek och kullerbyttor – helt utan torra, vassa partier, utan små pinnar eller insekter, bara saftig, mjuk grönska i flera fräscha nyanser. (Jag förknippar inte den doften med pressmaterialet från Olfactive Studio, det med utsikten över LA från en inglasad terass, så är det bara). Jag får brutna stjälkar, grönsaksjuice, subtil doft av unga skott, svag sötma av mognande frukt, balsamisk arom av diverse örter. Det är verkligen en panorama av grönska.


Omtalade wasabinoter som verkligen känns i kompositionen presenteras inte på det tråkiga, genomtuggade sätt som dessa små klumpar vi får på tallriken på en sushirestaurang. Nej, här pratar vi saftiga, glatt gröna wasabirötter, nyss uppdragna från svart, fuktig jord.

Olfactive Studio, Panorama
Olfactive Studio, Panorama

Kompositionen blommar upp, värms upp med tiden. Det är nu de gyllene hartserna kommer fram och violblad tittar ut. Det är lite mer kryddigt, blommigt mjukt, fikonsött. I bakgrunden känner vi ett rökigt ackord som tillför en extra dimension, är det någon som bränner rökelse för de gröna gudarna här? Om man anstränger sig vid den tidpunkten (i onödan) så känner man en liten, snabb kick av tvålig mysk här, ganska syntetisk (läs: plastig) mysk. Jag tycker att det är en tolkningsfråga och nörderi ut i fingerspetsarna. Som sagt, onödigt just med den doften :P.

Olfactive Studio, Panorama
Olfactive Studio, Panorama

Och så kommer vi fram till basen. Panoramas bas är inte längre grön, den soliga gräsmattan förvandlas till en skogsäng, fuktig och mörk. Den matta patchoulidoften blandas ihop med barr och firkottar som fick ligga på marken lite för länge. Lite kumarin på det, som en brun accent i grönskan, som en len karljohans svamphatt bland mjuka mattor av mossa. Detta är definitivt en doft som sticker ut i min kollektion. OBS! Jag har inte använt ordet amber en enda gång idag! 😀

För att summera – Panorama skapades 2015 av Clement Gavarry (i CVn bland annat: Tom Fords Black Violet, Prada Amber, Armani Code). Hållbarhet ganska medelmåttig, ca 4 timmar. Det är utan tvekan en av de mest originella gröna dofter på marknaden så testa gärna (dessutom säljs Olfactive Studio på Åhléns nu!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s