Parfymallergi och allergener i parfym – mythbusting

Det pågår hetsiga diskussioner på olika forum om kemikalier i hudvård, om ekologiska ingredienser, om allergener och alla myter kring detta. Det pratas så mycket om hudvård i detta sammanhang, men när det gäller parfym så kvarstår det några oklarheter har jag märkt. Tyvärr myterna sprider sig hejvilt, även tack vare diverse ”experter” från företag som helt förståeligt försöker öka försäljningssiffror med någon fint klingande myt. Myt. Var går gränsen när det gäller myter om skönhetsprodukter? Den väggen kommer du att banka i med pannan mycket snabbare än den myt-väggen som gäller just dofter. För det skrivs så mycket om hudvård, bloggvärlden kryllar av helt fantastiska artiklar om det (kika bara här, kaboom tsss!), men parfymer är det ganska tyst om. För ”alla vet ju att parfymer är ju ett helvete från allergikers perspektiv”… Det är ju så jävla enkelt att skylla på något som man inte riktigt känner, eller hur? För vem vill liksom anstränga sig för att läsa lite om, pfffffttt, parfym! Jag har gjort det – läst, studerat och älskat. Och I don’t take no shit!

Såhär ere:
Det finns tonvis med kritiska röster hur elaka syntetiska kosmetikaingredienser kan vara. Det skrivs och pratas om hur allergiframkallande parfymerna är, hur skadliga för huden, hur enkelt doftmolekylerna tränger sig in i huden, blodomloppet, lymfan, ja, den gamla vanliga bs. Hur som helst, för ett par veckor sedan läste jag (även i min kära Daisy Beauty! :O Eller var det Daisy Beauty Professional?) något som jag gärna vill ta upp här nu. Att nej, syntetiska doftmolekyler är inte ”oftast allergiframkallande”. Det finns förstås dessa som är det, men använder vi ordet ”oftast” så känns det vinklat och tyder på att det är just syntetiker som är boven. Och jag vill inte att vi ska stödja och sprida sådana halvfalska påståenden in the name of någon sorts marknadsföring. Jag har redan skrivit (både på beställning och för mig själv och för er, förstås, här på bloggen) några rader om hur det verkligen funkar med parfymoljor, eteriska oljor och allergener som det skylls så mycket på.

Läs gärna detta innan du fortsätter med det här inlägget. 

Tillbaka till ”oftast allergiframkallande” doftmolekyler. Visst har dessa molekyler långa, multisylabiska ingredienslistor som kan väcka oro en aning, men dagens parfymer är idag kontrollerade mer än någonsin förr. De är inte toxiska och de är biologiskt nedbrytbara. Rent kemiskt är de mycket enklare än naturliga doftmolekyler. Tittar man på listor av allergiframkallande doftmolekyler så är det faktist så att på första plaster ligger det alltid (inte oftast, alltid!) naturliga ingredienser. Du som vill veta mer får gärna googla till exempel ”allergen fragrance materials” och välja den källan som tilltalar dig bäst. Det är faktiskt så att när man tittar på INCI-listan på parfymförpackningen så kan det helt enkelt visa sig att allergenlistan består i 80% av de naturliga ingredienserna, oväntat? Boom!

Vi vet att IFRA, sakta men säkert, drar tillbaka många naturliga ingredienser just på grund av allergirisken eller för att ingrediensen ifråga är en bristvara eller oetiskt framtagen. Parfymörerna gillar syntetiker pga deras pålitlighet och hållbarhet – ren lavandulol från Givaudan, Firmenich, Takasago, IFF eller annan Robertet kommer att dofta exakt likadant oberoende av olika batches, det kan man inte lova när det gäller eteriska lavendeloljan. Precis som vinet som smakar olika beroende av druvsorten så doftar lavendel olika beroende på sin ursprung, vädret, gödsling, transporten osv.

Aroma-Chemistry-Scents-of-Flowers
Min kära compoundchem.com visar så fint vad är det som egentligen doftar i en t.ex. ros. Alla dessa molekyler kan också skapas och förbättras i labbet.

 

När det gäller den ekologiska approachen så är det inte heller så enkelt att välja sida – vissa molekyler kräver mer energi och mer vatten i produktionsskedet, men vad ska man välja – den berömda vita mysken aka trinitro-tertiär-butyl-toluol eller supermyskig helvetolide (aka [2-[1-(3,3-dimethylcyclohexyl)ethoxy]-2-methylpropyl]propanoate). (Obs! Vit mysk är inget annat än syntetisk mysk!) eller den naturliga mysken som kommer från olika stackars mysk-djur? Och ja, trots IFRAs begränsningar så finns det en hel del äkta mysk på marknaden (IFRA kan inte riktigt kontrollera och påverka införsel av dofter från Asien eller Mellanöstern till exempel…).

pic_lab1
Källa: flavorscientist.com

Syntetiska doftmolekyler bearbetas i labbet tills de förlorar helt sin ursprungliga form och oönskade egenskaper men bibehåller doften, det går faktiskt att utesluta det som är onödigt (t.ex. allergener). Det gör man inte med naturliga doftoljor (oftast pga att processen är så jävlans dyr). Och det gör att de kan både irritera huden och bete sig en aning oförutsägbart. Jag säger inte att de inte är bra eller säkra att använda, seriösa företag försöker oftast undvika det som kan agera med huden så källan till våra oljor måste vara pålitlig, och naturliga oljor kan vara det finaste som finns. Tänk till exempel på den utomjordisk vackra doften av sandelträ från Mysore, smörig, träig, mjuk och så fin så man blir tårögd. Btw, utdöende!, titta hellre på t.ex. australiensiska sorten. Också helt ok imho.

Det är utan tvekan naturliga ingredienser som står för den mytiska, klassiska, romantiska och poetiska bilden av parfym. Men jag vill också försvara syntetiker. Och jag vill naturligtvis att mina älsklingar ska fortfarande beskrivas som ”olfactory poems, with sobriety and intensity, which freely explore new facets of emotion. Nature reinvented, unexpected and poetic. Unique and surprising associations of the most noble elements of perfumery” än ”blandning av farnesol, citral och methoxydibenzoylmetan”. Jag vill köpa drömmar. Och du vill också köpa drömmar.

 

Jag har träffat många ”doftallergiker” som påstår att den enda doften de klarar av (eller en av de få) är… Molecule 01 av Escentric Molecules. ”Inte påträngande och så naturlig, lätt och snäll”. Japp, med tanke på att den i stort sätt innehåller sprit och ubersyntetiska (men ack så vackra och mångsidiga!) molekulen Iso E Super så är vi hemma vid påståendet – det är oftast inte parfymen som framkallar allergiska reaktioner (särskilt när det gäller diverse ”överkänslighter” och ”migräner”) – det är en dålig jäkla doftkomposition och mängden av den! Jag tål verkligen mycket doftväg, men sitter jag på bussen bredvid en människa som har badat i Victoria’s Secret mist eller annan Juicy Couture så får jag fanimej migrän jag också. Och magsår, och sura uppstötningar. Så skyll för guds skull inte på syntetiker!!!

 

 

5 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s