Synth story of Amber Wood – Ajmal

Hej på Midsommardagen! Lever ni? Hoppas att ni hade en underbar dag igår och att alla mår fint idag! Jag är ubertrött och tror att min dag kommer att avslutas snart i sängen.

Jag kunde inte låta bli att välja ett sample för dagen, jag skulle inte klara av att dofta på något sött eller blommigt. Eller Khoul, för den delen. Jag visste från början att det måste vara något träigt, helst Sycomore, men denna finns inte i min sampleskål. Det blev Amber Wood från saudiska Ajmal då. Det är ett märke som sedan länge producerar sina parfymer för västerländsk marknad och prisläget är oftast relativt lågt. Dessa finns att köpa i Saudiarabien och övriga Europa, de flesta till ett riktigt bra pris, vissa lite dyrare, men fortfarande överkomligt, särskilt oljorna i fina kristallflakonger. Den svarta W-serien som Amberwood hör till ligger på prisnivå som överstiger 100 euro och det förstår jag inte alls. Jag köpte mitt prov hos den ungerska parfymeri Neroli för typ två år sedan så det är kanske dags att använda upp den nu? 😉

Ett tomt prov på Amber Wood av Ajmal, jag glömde fota innan jag hällde ut allt på mig, men spelar det någon roll ens? 😉

Pga av att jag vill helst gå och lägga mig nu så blir det inget långt inlägg idag. Egentligen av en till anledning – det är ingen speciell doft dendär Amber Wood. Första tanken är dock att ”mm, den är fin!”, för den är ju det, utan tvekan. Men min näsa känner igen där några saker som sänker doftens olfaktoriska värde direkt. För det är nämligen så att Ajmal använder syntetiska ersättare i sina kompositioner och använder dessa på ett lite ogenomtänkt sätt. Amber Wood doftar träigt, nästan lite trä-pudrigt om ni förstår vad jag menar. Det finns en touch a lavendel där, en nypa kardemumma och en populär synth-amberbas. Den kompositionen är som sagt väldigt trevlig, MEN. Den trevligheten kommer mest från en syntetisk ersättare som heter just Amberwood eller Bois Ambrene och Norlimbanol (Ambrox och Ambroxan liknar denna också, men har slightly annorlunda olfaktorisk profil) och doftar fint av just trä och amber. Och det är nästan hela Ajmals Amber Wood. Sedan la de på några droppar av det ena eller det andra, men doften i sig är så oärlig på något sätt att det nästan känns olustigt att använda den. Nej, det KÄNNS olustigt att använda den, när det finns så mycket parfymkonst där ute!

375x500.26016
Amber Wood, Ajmal

Visst finns t.ex. Bois Ambrene där för att användas, men bygga upp en story kring en, två syntetiker blandade ihop med alkoholbasen…känns inget vidare. Det är exakt samma felling kring Montale och Mancera – en miljard parfymer med lite olika blandade noter, massvis producerade av syntetiska ersättare. Amber Wood håller inte särskilt länge på huden men projicerar ganska mycket.

Jag kommer ihåg när jag testade deras Santal Wood för ett tag sedan – det var exakt samma känsla – en random utvald sandelträersättare från labbet och inte mer än så. Visst dessa ingredienser kan bli fina i sig själva, men jag kräver något mer från en parfym. Parfym är för mig en artistisk kreation och blandningar som denna (för det är just det det är – en blandning, inte parfym) är bara… bullshit. Hörs imorgon! 😀

5 kommentarer

 1. Still alive!
  Trodde mig vara utan samples här ute på landet MEN så var inte fallet! Hittade i ena sidofickan på necessären ett litet doftprov av Diptyque Tam Dao Edp.
  Glädje!
  Har läst ditt inlägg om sandeltränoter och varit nyfiken på att bekanta mig med sandelträ, ja tränoter överlag.

  Efter att ha sprayat på ordentligt slås jag av hur ”torrt” det doftar. Trä, trä, trä.
  Inte direkt oangenämt, men tycker att jag går omkring och doftar som en gigantisk malkula från garderoben. Nåväl.
  Tar en promenad på grusvägarna och bland åkrarna. Kommer tillbaka till huset efter en dryg timma och luktar UNDERBART!
  Varm, rund och en aningen söt doft som sveper in mig som i den mjukaste pläd framför öppna brasan.
  Känner vanilj och jag tycker om det!
  Jag har undvikit allt som har vanilj i sig efter traumatiska upplevelser av Vaniljbomber.
  Här sitter jag nu lätt sliten efter gårdagens festligheter och sniffar vanilj på mig själv och älskar det!

  Kommer beställa hem Tam Dao edp så snart lönen rasslat in på kontot😄
  Dags att omvärdera vaniljdofter!

  Gilla

   1. Hänger kvar fast jag undrar om jag har tillräckligt många samples för en hel månad🤔
    Har grunnat på doftnoten oud.
    Har du tips på en nybörjar-oud som inte går åt det tunga vaniljorientaliska hållet?
    En annan sak som jag tycker är lustig är att varje gång jag testar parfymer som innehåller heliotrop luktar jag playdoh-lera!? Skumt!
    Åter på måndag i sampleutmaningen när jag är tillbaks i stan.
    Må gott!
    /Maria

    Gilla

   2. Heliotrop doftar ju som ett dockhuvud så playdoh ligger inte långt ifrån 😆
    När det gäller oud så testa kanske någon oud-ros kombo? Oud du Jour? Eller utan ros Armanis Oud Royal? Black Afgano? Det beror lite på vad du har tillgång till… Själva oljor från Abdul Samad al Qurashi eller alFaransi är också bra, men där kan det finnas miner om man inte vet vilken man köper 😉

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s