Konkret om Concrete – Comme des Garcons

Concrete doftar som en hög av nysågade brädor som fick ligga utomhus ett par dagar i sommarregnet. Massor med syntetiska sandelträersättningar och hållbarhet deluxe. Annorlunda och modern. Men har ingenting med betong att göra :). Detta skrev jag i en summering av 2017 när doften lanserades.

Inte mer en så. Men jag hittade ett prov och så kändes det helt plötsligt av jag vill dyka lite djupare i Concrete nu ;).

Concrete, Comme des Garcons
Concrete, Comme des Garcons

När Comme des Garcons lanserade Concrete i en flaska som ser ut som gjuten i betong, dessutom fylld med juice som potentiellt doftar betong så tänkte jag direkt – booyah, äntligen! Tillbaka till roots! Efter Garage, Tar, Sticky Cake var förväntningarna stora! Det kommer att vara en riktig nischdoft, bisarr och kontroversiell, tänkte jag. Me so likey!

Men faktum är att Concrete har inte alls mycket med betong att göra, och det vet ni från spoilern i början. Det finns trä dock. Träbrädor en masse. Av syntetiska sandelträersättare. Byggmaterial som byggmaterial?

Och jag vill definitivt understryka att det är inget fel i sig, att själva doften är bra och jag gillar den. Men du vet, om du köper en doft som heter Cherry Blossom och så doftar den persika och lilja. Wtf, liksom… 😁

Och Concrete är inte bisarr och inte alls kontroversiell. Go är den.

Concrete, Comme des Garcons
Concrete, Comme des Garcons

Hejsan hoppsan till ingredienserna:

Concrete öppnar väldigt commedesgarconskt – bekant och främmande samtidigt. Minerala aldehyder, blå, kall tomhet, rymdvibe. Glittrande iskristaller och träbrädor. Okej, lite bisarr är den nog ändå.

Efter några minuter så faller det in en droppe i blålila färg. Viol. Viol-icke viol, syntetisk och surrealistisk. Denna mineraliska och surrealistiska efterklanget tystnar helt och nu hör vi tydligt mjölkiga sandelträtoner, fjäderlätta citruspustar, uppfriskande och pikant kardemumma, metallisk rose oxide med sitt kalla rosackord.

Det sista som ploppar upp i Concrete är den lite märkliga ethyl maltol och hallonketon-kombo. En doft av Mamba med hallonsmak – tydlig, karakteristisk, syntetiskt fruktig och så… hemskt rolig! 😁 Jag vet inte vad den gör här, men den får stanna 😉.

Jag har både hört och läst olika åsikter om den – att Concrete är för stark, att den doftar tvättmedel, vissna rosor, att det är mysk och inget mer och att det är ett krämigt, mysigt sandelträ som knappt känns efter en stund. Åh ja, magi av aromakemikalier 😀.

Gamla goda Comme des Garcons ÄR tillbaka. Concrete är bra, den lovar mycket och håller inte en enda löfte. Så är det bara. Och tro mig – det spelar ingen roll.

6 kommentarer

 1. Spännande, men ändå inte. Jag vaknade en dag och var helt överkänslig för de flesta av mina älskade dofter! Ett livslång doftintresse har fått ligga på paus i flera månader… Allt luktar illa! Jag har fördragsamhet med Nobile 1942 – La Danza delle Libellule för det mesta, men det är väl det enda. Mjuka, mjuka dofter fungerar dock, men ingenting med minsta fart. Jag vet att det inte är din kopp te riktigt, men tror du att du har något tips på en stackars sörjande nybliven doftöverkänslig människa?

  Gilla

 2. Den här låter ju spännande! Jag känner mig inte det minsta upplagd för spänning dock… Efter ett livslångt doftintresse vaknade jag och mådde lite illa av de flesta av mina dofter. Jättetrist! Det var som att jag blev helt överkänslig över en natt och att ett av mina stora glädjeämnen trillade bort. Allt luktar illa utom väldigt försiktiga och mjuka dofter. Och min skatt Nobile 1942 – La Danza delle Libellule funkar lyckligtvis för det mesta. Har du något tips? Mjukt, mjukt, men ändå närvarande? Det verkar annars inte vara din kopp te.

  Gilla

  1. Det händer alla någon gång – att alla dofter helt plötsligt är störande, att man tappar både glädje och intresse. Inget nytt! Men sälj inte bort något, ge inte upp – det kommer tillbaka, garanterat!

   Med mjukt menar du gourmander som La Danza? Jag gillar den svarta I 💜NY från Bond no 9. Annars är mjukt pudrigt för mig – nya Miller Harris Peau Santal och Powdered Veil (särskilt denna!), tänkte skriva om dem snart, Equistrius, Artemisia… och PG Cadjmere!

   Gilla

   1. Vad gulligt av dig att svara! Jag menar nog mer mjukt pudrigt, så tack för alla förslag. Och ursäkta att det blev två kommentarer… Jag har faktiskt bara en gourmanddoft, La Danza. Alla andra är antingen mer klassiskt tråkblommiga (i din smak, haha) eller lite kryddigare. Jag ska låta dem stå i skåpet och vänta lite på att näsan återhämtar sig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s