Santi Burgas och det vilda Katalonien – Torroella de Montgrí

Det här härliga hopkoket tänker jag på när jag planerar vårens doftgarderob. Det är ju kärlek vid första ögonkastet (vid första näskastet? 😀 ). Jag fick testa denna på Pitti Fragranze i fjol där grundaren Santiago Burgas Bou presenterade den nya linjen Santi Burgas Primal Waters. Han hade med sig endast en flaska av varje (TDM, ADH och NYC), inga samples – så jag hade bara mina olfaktoriska minnen när jag åkte hem. Men jag visste att jag kommer att köpa en flaska så fort doften släpps. Och det gjorde jag!

Santi Burgas, Torroella de Montgri, Primal Waters plus lite tsai tou vounou

Om vi pratar om dofter som ett verktyg att kommunicera så är Torroella de Montgri en riktig message in a bottle för mig. Den påminner mig om alla mina somrar och vandringar i fjället i Grekland, om den tiden jag bodde där och vi fick dricka sk. Greek Mountain Tea, tsai tou vounou, när vi var förkylda. Så herbal, så naturlig, så vildmarksaktig! Den sammankopplingen är inte konstig då TDM innehåller en massa örter och vild grönska – salvia, rosmarin, timjan, cypress, eukalyptus, lavender, vild kamomill, cistus labdanum samt balsam fir för att stabilisera lite den örtträdgården (den salladen? 😀 ).

Och nej, den blandningen doftar inte alls som farmors kryddskåp – den doftar väldigt klassiskt trots sin moderna approach till användningsbara parfymingredienser, den kan upplevas som ganska maskulin i början, men bohemisk och fri utan belastande och tunga balsamiskt-patchouliga melodier. Det är precis det jag kallar för en fräsch doft – grön, lite bitter och nonchalant som 7-åringar i ”Talang”.

Torroella de Montgrí är Santiagos hyllning till den lilla staden i spanska Katalonien han kommer ifrån. Katalonien är ett rikt landskap som inspirerar artister, författare, musiker och andra kreativa varelser. I själva Torroella de Montgri finns det ett gammalt slott med utsikt över hela dalen, mot havet, som badar i ampurdanska solstrålar. Småtorra vilda växter sprider sig så långt ögat kan nå. Det är det som doftar så härligt! Kraftfullt, aromatiskt och vilt. Det är så jag vill dofta i vår!

o.57064
Hela Primal Waters-linjen, Santi Burgas

Näsan bakom TDM är själva Rodrigo Flores-Roux som skapade en massa för bl.a. Arquiste, Dolce&Gabbanas Velvet-kollektionen, Sahara Noir av Tom Ford, Black Cashmere för Donna Karan mm.

Btw, själva flaskan gillar jag också – korken av hasselnötsträ harmoniserar med innehållet på ett magiskt sätt. Ja, jag gillar TDM supermycket. Nästan lika mycket som OIKB, nästan. Om OIKB kan du läsa här. 

Jag ser verkligen fram emot kommande kompositioner, de vet vad dem gör, grabbarna! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s